Mediteren kan je ook al wandelend doen
dossier
We horen vaak over de voordelen van mediteren, maar het gebruikelijke stilzitten en zich concentreren op de ademhaling werkt niet voor iedereen. Gelukkig bestaat er ook een actievere vorm, die je heel gemakkelijk in je dagelijkse leven kan inpassen: meditatief wandelen of wandelmeditatie.
Wanneer we wandelen, doen we dat vaak op automatische piloot en met een bepaald doel. Vaak gaan onze gedachten daarbij met ons op de loop, zodat we onbewust aan het herinneren, plannen of piekeren slaan. Bij meditatief wandelen probeer je je echter bewust te zijn van iedere stap die je neemt en van de omgeving waarin je je bevindt.
Een van de praktische voordelen van wandelmeditatie is dat je het overal kan doen. Een boswandeling kan ideaal zijn, maar je kan ook een korte wandeling maken in de stad, op een parking of zelfs bij je thuis of op kantoor. Er bestaan extreme vormen, waarbij je bijvoorbeeld iedere stap in zes delen opsplitst, maar je kan evengoed gewoon mindful wandelen.
Open je zintuigen
Belangrijk is dat je je gebruikelijke tempo iets laat zakken, zodat je volop aandacht kunt besteden aan je eigen acties en wat er rond je gebeurt. Je kunt je best ten eerste concentreren op je manier van stappen, net zoals je bij zittende meditatie op je ademhaling focust. Daarna is het goed om je bewust te worden van hoe je hele lichaam beweegt en geleidelijk aan je zintuigen te ‘openen’. Kijk opmerkzaam om je heen, spits je oren, pik geuren op en voel de koelte van de wind of de warmte van de zonnestralen.
Natuurlijk zullen er nog steeds allerlei gedachten door je hoofd gaan. Dat is niet erg, maar bij meditatief wandelen is het de bedoeling om die gedachten te laten passeren zonder er dieper op in te gaan, ze dus enkel te observeren. Probeer daarna terug te keren naar het heden, naar de stappen die je aan het zetten bent in een bepaalde omgeving.
Positieve effecten
Wandelmeditatie is een goede manier om te ontspannen en je concentratievermogen te verhogen, maar onderzoek suggereert ook mogelijke andere mentale en eveneens fysieke voordelen. Zo zou het onder andere goed zijn voor de bloedsomloop en de spijsvertering, angsten verminderen, depressieve gevoelens verlichten, de slaapkwaliteit verbeteren, een positieve impact hebben op het evenwichtsgevoel en de creativiteit stimuleren. Vaak zijn de betreffende studies wel beperkt van opzet en is er dus nog meer onderzoek nodig.
Je hoeft uiteraard niet te kiezen tussen wandelend en zittend mediteren, de twee vallen uitstekend te combineren. Zo kan je bijvoorbeeld eerst vijf à tien minuten zittend mediteren en dan meditatief wandelen, of omgekeerd.
Een invloedrijk boek over wandelmeditatie is dat van de boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh, getiteld ‘Meditatief wandelen’. Verschillende apps spelen er ook op in, zo ook bijvoorbeeld de bekende meditatie-app Headspace.
Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.headspace.com
https://mindfulness-nieuws.eu