Zoekresultaten voor ademhaling (172 artikels)

Ademhaling te vroeg geboren baby liever stimuleren dan overnemen

Ademhaling te vroeg geboren baby liever stimuleren dan overnemen 16/12/2019 - Het overnemen van de ademhaling van te vroeg geboren baby’s kan schadelijk zijn. De betere keuze is het stimuleren van de spontane ademhaling. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.

Philips introduceert persoonlijke app om hartslag en ademhaling te meten

18/02/2012 - Philips introduceert een persoonlijke app voor de iPad 2 die met behulp van de iPad-camera op afstand iemands hartslag en ademhaling kan meten.

Wheezing en astma

Wheezing en astma 1/09/2000 - Veel baby's en peuters hebben tijdens hun eerste levensjaren last van een 'piepende' ademhaling. Dat maakt nogal wat ouders ongerust.

Betere ademhaling is een betere gezondheid

Betere ademhaling is een betere gezondheid 16/07/2020 - Ademhalen doe je meestal onbewust, daarom gebeurt het soms dat we op een verkeerde manier ademhalen. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je ademt? En hoe kan je de ademhaling optimaliseren?

Snurkers lopen grotere kans op hartaanval en beroerte

24/03/2008 - Mensen die luid snurken in combinatie met slaapapneu (waarbij de ademhaling gedurende korte tijd stilvalt) hebben tot 34% meer kans op een hartaanval en 67% meer kans op een beroerte

Door rookverbod snelle verbetering gezondheid van cafépersoneel

4/11/2006 - Cafépersoneel in Schotland heeft binnen twee maanden van het rookverbod in publieke binnenruimten een significante verbetering van de ademhaling en longfunctie vertoond. Dat meldt de Nederlandse Hartstichting op grond van onderzoek in de Journal of the American Medical Association.

Plastic bouwmaterialen veroorzaken ademhalingsproblemen bij kinderen

1/09/2000 - Volgens een Skandinavische studie waarvan de resultaten zopas verschenen in het American Journal of Public Health zouden plastic bouwmaterialen die binnenshuis worden gebruikt ademhalingsproblemen (zoals een piepende ademhaling, hardnekkige hoest en fluimen) veroorzaken bij kinderen.

Disfunctioneel ademen: wat zijn de symptomen van verkeerd ademen?

Disfunctioneel ademen: wat zijn de symptomen van verkeerd ademen? 6/02/2023 - Klachten door verkeerd of disfunctioneel ademen zijn heel uiteenlopend en moeilijk te herkennen. Typerend zijn de borstkas- en onregelmatige ademhaling en het overmatig zuchten. Om ademhalingsproblemen efficiënt te behandelen, moet je kijken naar de onderliggende oorzaak.

Wat is de beste lichaamsbeweging: de trap of de stepper?

16/04/2016 - Meerdere keren per dag de trap op- en aflopen… niets is beter voor je hartritme, je fysieke conditie, de training van je bil- en beenspieren en je ademhaling.

Geliefden stemmen hartslag op elkaar af

24/04/2013 - Wetenschappers hebben ontdekt dat de harten van twee geliefden met dezelfde snelheid slaan. Het wijst erop dat geliefden niet alleen hun emoties, maar ook bepaalde fysieke kenmerken delen.

Wiegendood: is thuismonitoring zinvol?

23/08/2011 - Bij kinderen met een verhoogd risico op wiegendood wordt soms een thuismonitor gebruikt om hun ademhaling voortdurend te controleren.

Wat zijn de voordelen van restorative yoga?

Wat zijn de voordelen van restorative yoga? 26/07/2022 - De naam zegt het zelf: restorative yoga richt zich op herstel van het lichaam. Het is een langzamere yogavorm. Houdingen worden lang aangehouden en ook de ademhaling krijgt veel aandacht. Zo kan je fysieke en mentale ontspanning stimuleren.

Slaapproblemen kunnen lijken op ADHD

5/03/2001 - Een aantal volwassenen waarbij ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder of aandachtsstoornis met hyperactiviteit) wordt vastgesteld, lijden in werkelijkheid aan slaapapnea, een aandoening die gepaard gaat met herhaalde korte onderbrekingen van de ademhaling, onderbroken slaap en daardoor slecht functioneren overdag.

Hoe gebruik je een aerosol of puffer bij je baby?

Hoe gebruik je een aerosol of puffer bij je baby? 8/11/2022 - Bij aerosols worden geneesmiddelen door een toestel verneveld, zodat je kindje de damp kan inademen via zijn neus of mond, om zo kortademigheid (een ‘krakende’ of ‘piepende’ ademhaling) of bepaalde aandoeningen te behandelen. Al moeten ze dan wel juist gebruikt worden, en daar knelt het schoentje vaak.

Forse toename van baby's met ademhalingsproblemen

9/07/2013 - Het aantal baby's en kleuters dat genees- of hulpmiddelen neemt om een probleem met de ademhaling aan te pakken, is in vijf jaar met de helft toegenomen. Dat blijkt uit een studie aan het UZA in Antwerpen

De toestand van een slachtoffer beoordelen

De toestand van een slachtoffer beoordelen 12/02/2009 - Hoe beoordeel je de toestand van het slachtoffer ? Door middel van een snelle evaluatie van het bewustzijn en de ademhaling kan je vlot en effectief nagaan of een slachtoffer in levensgevaar is.

Welke klachten kunnen wijzen op astma?

Welke klachten kunnen wijzen op astma? 4/05/2021 - Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen waardoor ze op allerlei prikkels overdreven reageren en vernauwen en prikkelbaar worden.

Jonger dan 65 jaar? Pas ook je gedrag aan tijdens pieken van luchtvervuiling

19/07/2018 - In de zomer verhoogt blootstelling aan luchtvervuiling het risico op sterfte door ademhalings- of hart- en vaatziekten, zo blijkt uit onderzoek van Sciensano.

Geen oorzakelijk verband RSV-infectie en astma

Geen oorzakelijk verband RSV-infectie en astma 24/04/2018 - Volgens een studie aan het universitair ziekenhuis UMC Utrecht bestaat er waarschijnlijk geen oorzakelijke verband tussen een infectie met het respiratoir syncytieel virus (RSV) en het ontstaan van astma op de leeftijd van zes.

Yoga helpt aanzienlijk bij artritis

Yoga helpt aanzienlijk bij artritis 27/12/2021 - Mensen die lijden aan artritis hebben vaak baat bij yoga als extra middel om de symptomen te verzachten. Het gaat specifiek om Hatha, dat is een yogavorm die op meerdere aandachtspunten werkt: houding, ademhaling, concentratie, relaxatie, meditatie enzovoort.

HRV: wat is hartritmevariabiliteit (heart rate variability)?

HRV: wat is hartritmevariabiliteit (heart rate variability)? 28/05/2024 - Hartritmevariabiliteit kan inzicht geven in de werking van het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de regulering van onbewuste lichaamsfuncties zoals ademhaling, hartslag en spijsvertering. Hoe wordt je HRV gemeten?

Wat is Amyotrofische Laterale Sclerose (A.L.S.)?

Wat is Amyotrofische Laterale Sclerose (A.L.S.)? 20/06/2023 - Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een dodelijke zenuw-spierziekte die alle spiergroepen, met uitzondering van de autonoom aangestuurde spieren, kan aantasten. Een ALS-patiënt overlijdt gemiddeld 33 maand na de diagnose door verlamming van de ademhalings- of slikspieren.

Mediteren kan je ook al wandelend doen

Mediteren kan je ook al wandelend doen 22/03/2021 - We horen vaak over de voordelen van mediteren, maar het gebruikelijke stilzitten en zich concentreren op de ademhaling werkt niet voor iedereen. Gelukkig bestaat er ook een actievere vorm, die je heel gemakkelijk in je dagelijkse leven kan inpassen: meditatief wandelen of wandelmeditatie.

Nieuwe app helpt bij vliegangst

3/06/2013 - Het Nederlandse Vliegangstinstituut VALK, verbonden aan de Leidse universiteit, heeft een nieuwe app ontwikkeld die angstige reizigers moet bijstaan tijdens de vlucht.

Tips om je comfortabel te voelen met een mondmasker op

Tips om je comfortabel te voelen met een mondmasker op 21/08/2020 - Krijg je het soms benauwd met een mondmasker op? Katrien Geeraerts, auteur van Blijven Ademen, vertelde ons eerder al hoe het komt dat we ons niet comfortabel voelen, en geeft nu ook enkele tips om je ademhaling te reguleren en het gevoel van angst te verminderen.

Ademtest voorspelt astma bij jonge kinderen

Ademtest voorspelt astma bij jonge kinderen 13/02/2015 - Wetenschappers van het Universitair medisch Centrum Maastricht UMC+ hebben aangetoond dat een nieuwe ademtest nauwkeurig kan vaststellen of jonge kinderen astma ontwikkelen of niet.

Astmatest: heb je last van je ademhaling?

Astmatest: heb je last van je ademhaling? 18/03/2024 - Veel mensen hebben vaak of voortdurend last met ademhalen. Het kan beginnen met hooikoorts, of een verkoudheid waar je een hoestje aan overhoudt. Heb je klachten en twijfel je of je naar de huisarts moet, dan kan deze test daarbij helpen.

Verbod hoestsiroop met codeïne voor kinderen onder 12 jaar

14/07/2015 - De Europese Unie heeft beslist om de reglementering van geneesmiddelen tegen hoest en verkoudheid die codeïne bevatten, te verstrengen. Het risico op (ernstige) bijwerkingen zoals ademhalingsproblemen, weegt namelijk niet op tegen de voordelen.

COPD: wat kan je doen als je kortademig bent?

COPD: wat kan je doen als je kortademig bent? 16/11/2023 - Bij COPD vernauwen de luchtwegen steeds meer. Tegelijk wordt het longweefsel errond afgebroken. Kortademigheid is het belangrijkste kenmerk van COPD. Wat kan je, naast medicatie nemen, zelf nog doen om de kortademigheid te verminderen of draaglijker te maken? Enkele tips.

Minder verstopte neus door minder verkeer

24/04/2004 - Volgens een Britse studie leidt een vermindering van het verkeer tot minder problemen met een verstopte of lopende neus en pikkende of tranende ogen.

volgopfacebook

volgopinstagram