Ademhaling te vroeg geboren baby liever stimuleren dan overnemen

Laatst bijgewerkt: december 2019
123-pasgeb-couveuse-premat-12-18.png

nieuws

Het overnemen van de ademhaling van te vroeg geboren baby’s kan schadelijk zijn. De betere keuze is het stimuleren van de spontane ademhaling. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.
Veel te vroeg geboren baby’s ademen zelf, maar hebben ondersteuning nodig omdat ze niet genoeg kracht en uithoudingsvermogen hebben. De studie onderzocht drie manieren om de spontane ademhaling van te vroeg geborenen te stimuleren: aanraking van bijvoorbeeld de voetjes of de rug, het geven van een hoge concentratie zuurstof via een maskertje, waarna dit zorgvuldig wordt afgebouwd, en toediening van cafeïne via de navelstreng. 

De studie komt tot het besluit dat alle drie de methodes los van elkaar effectief zijn, maar dat een combinatie waarschijnlijk het beste zou zijn. De vraag blijft hoe we die combinatie moeten maken. Tijdens de eerste momenten na de geboorte gebeurt er zoveel en zijn er al zoveel handen aan het bed. De vraag is wat prioriteit heeft. Ook staan nog praktische vragen open, zoals of je beter het voetje of de rug kunt aanraken, hoe de zuurstofconcentratie het beste op- of afgebouwd kan worden en op welk moment je de cafeïne het beste kunt toedienen. 


Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram