- dossierPijnstilling tijdens de bevalling: wat zijn de opties?
- dossierWanneer kies je voor een epidurale verdoving of ruggenprik?
- dossierMet deze coretraining na de zwangerschap voel je je snel terug krachtig
- dossierHoe mama’s en papa’s hun kinderen kunnen betrekken bij yoga
- dossierBucketlist voor als je negen maanden zwanger bent
Kangoeroezorg, te vroeg geboren baby's koesteren via huidcontact
nieuws
Te vroeg geboren kindjes die niet in een optimale conditie of te klein zijn, worden vaak snel naar een neonatologie gebracht voor verzorging. Soms hebben de ouders het kind nog even kunnen vasthouden, soms ook niet. Nadien krijgen zij vaak weinig kans om bij hun kind te komen en het vast te nemen.
Het ontstaan van de normale ouderlijke gevoelens kan daardoor sterk in de war raken. Het ontbreken van contact leidt soms tot psychische en emotionele problemen bij de ouders. De omgeving in de afdeling neonatologie (met veel licht, lawaai, enz.) is bovendien niet echt bevorderlijk voor de normale ontwikkeling van het kind.
In de meeste ziekenhuizen krijgen ouders meer en meer en meer de kans om vaak bij hun kind te zijn en het te verzorgen. Een van de recenste en misschien ook belangrijkste evoluties op dit vlak is kangoeroeën of buidelen, waarbij de baby een tijdje op de naakte borst van de vader of de moeder gekoesterd wordt. De baby heeft daarbij alleen een luier aan zodat er een rechtstreeks huidcontact is tussen de ouder en de baby. Het is een methode om de relatie tussen ouders en kind te bevorderen.
Voordelen van kangoeroezorg voor de baby
Voor de baby werkt huid op huid contact bevorderend op:
- het hartritme
- de ademhaling
- de zuurstofsaturatie
- de temperatuurregeling
- het slaapwaakritme; de baby huilt minder, is rustiger en alerter, heeft een diepere slaap
- de vertering
- betere gewichtstoename
- langer en vaker borstvoeding
- het ondersteunt de ontwikkeling van de baby door de betere wisselwerking tussen ouder en kind.
Voordelen voor de ouders
- een psychische verbondenheid met de baby
- een verhoogd gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde
- een verhoogde melkproductie bij moeders die afkolven of borstvoeding geven
- meer vertrouwen in de verzorging van hun baby
Hoe gebeurt kangoeroeën?
Het kangoeroeën verloopt zeer eenvoudig. De ouder legt zich in een comfortabele houding op bed of in een ligstoel. Vervolgens legt men de naakte baby op de naakte borst van de ouder. Beiden worden toegedekt met een deken. De temperatuur van de ouder is voldoende om de baby warm te houden. Daar kangoeroeën meestal toch langer dan een uur duurt, is het belangrijk dat men comfortabel ligt. De beslissing om de baby terug in de incubator te leggen, hangt af van de stabiliteit van de baby, het comfort van de ouder en het oordeel van de verplegende.
Aan de ouders wordt gevraagd om thuis vooraf een douche te nemen en hierbij enkel gebruik te maken van een neutrale zeep omdat sterke geurstoffen te prikkelend zijn voor de baby. Ook voor prikkelende stoffen zoals parfum, haarlak en nicotine is de baby gevoelig.
Welke kinderen komen in aanmerking?
Vrijwel alle kinderen komen in aanmerking voor de kangoeroemethode. Er zijn wel enkele voorwaarden.
* Het kind moet stabiel zijn. Dit betekent vooral dat het een behoorlijke ademhaling en hartslag moet hebben. Zolang deze beide nog snel ontregeld raken en doorlopend gecontroleerd moeten worden met een monitor en bijgestuurd via de toediening van geneesmiddelen, is het kangoeroeën onmogelijk.
* Het kind moet deze aanpak graag hebben en verdragen. Sommige kinderen reageren namelijk afwijzend als ze aangeraakt worden en verdragen niet de minste manipulatie. Doorgaans verdwijnt dit na enige tijd, maar zolang een kind reageert, laat men het best zoveel mogelijk gerust.
* De beademing met extra zuurstof, een eenvoudige controle met een monitor of een druppelinfuus vormen normaal geen hinderpaal voor de kangoeroemethode, tenminste niet zolang ze afzonderlijk voorkomen. Wanneer ze alledrie toegepast moeten worden, is het kangoeroeën uiteraard omslachtiger en dus minder gemakkelijk uit te voeren.
Wanneer kan het niet?
Zeer kleine baby’s zijn na de geboorte dikwijls nog te labiel, verdragen nog niet veel manipulaties en hebben nog te veel zorgen nodig. De baby moet dus stabiel zijn, dit wil zeggen dat zijn hartritme, ademhaling en zuurstofsaturatie stabiel moeten zijn. Bij beademde baby’s is kangoeroezorg niet mogelijk bij baby’s die aan de oscillatie liggen. Door de korte beademingsduur zijn de meeste baby’s ook meestal van de beademing af voor ze stabiel genoeg zijn voor kangoeroezorg.
Meer info:
www.vvoc.be
Dienst Neonatologie UZ Leuven - www.uzleuven.be/nl/neonatologie/algemeen