Vader en kind hebben baat bij huid-op-huidcontact

123-baby-vader-huid-03-17.jpg

nieuws Een baby die tijdens de eerste weken veel huid-op-huidcontact heeft met zijn of haar vader stopt eerder met huilen, heeft een meer constante temperatuur en ervaart minder pijn. Dit blijkt uit een analyse van twaalf bestaande onderzoeken. Het versterkt ook de vader-kindrelatie en vermindert ouderlijke stress. Dat meldt Vakblad Vroeg.

In het onderzoek van de Universiteit van Singapore is gekeken naar de invloed van huid-op-huidcontact (buidelen) van vaders met hun pasgeboren kind op neonatale en vaderlijke uitkomsten. Het gaat om tien kwantitatieve en twee kwalitatieve studies, waarvan er zes zijn uitgevoerd in Zweden in de USA, Canada, India, Colombia en Denemarken. Slechts vier studies keken specifiek naar het buidelen door de vader. De overige studies keken daarnaast ook naar buidelen door de moeder. Zowel, preterme als a-terme baby's werden bestudeerd.

De timing en de duur van het huid-op-huidcontact varieerde van enkele minuten direct na de geboorte tot langdurige periodes van bijna 24 uur voor de duur van een paar dagen. Deze diversiteit maakt onderlinge vergelijking van de studies lastig. Wel vond men dat het geven van huid-op-huidcontact door de vader gunstig is voor zowel vader en kind. Het kind blijft beter op temperatuur, heeft minder pijn en verbruikt minder energie.

Bij een vergelijking van buidelen tussen vaders en moeders, blijken kinderen bij de vader eerder te stoppen met huilen en te ontspannen dan bij de moeder. Vaders die buidelen hebben een beter begrip van hun vaderrol, meer interactie met hun kind en minder stress en angst.

Laatst bijgewerkt: april 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram