Het belang van veilig huid-op-huid contact na de bevalling

dossier Je hebt er lang genoeg op gewacht en hard genoeg voor gewerkt: eindelijk kan je kennismaken met je baby! Voor jullie als ouders mag dat moment waarschijnlijk eeuwig blijven duren, maar dat is niet de enige reden waarom een pasgeboren baby zo snel mogelijk na de bevalling naakt op de blote huid op de moeder wordt gelegd. Dat huid-op-huid contact wordt aanzien als de beste start van een innige band tussen ouder en kind. Het concept wordt vandaag zo veel mogelijk toegepast bij vaginale bevallingen, zelfs bij prematuurtjes en bij tweelingen. Er wordt ook meer en meer geprobeerd om dit concept ook toe te passen bij een keizersnede. In sommige situaties is huid-op-huid contact bij de moeder toch niet mogelijk en wordt de partner gevraagd om te ‘kangoeroeën’ met de pasgeborene door de baby op de blote borst te leggen. Het is wenselijk dat het eerste huid-op-huidcontact minimaal 1 uur duurt. Indien je borstvoeding geeft het liefst tot je kind klaar is met z'n eerste keer drinken aan de borst.

De voordelen van huid-op-huid contact

  • Baby’s die huid-op-huid contact ervaren, tonen minder tekenen van stress. De glycemiewaarde, hartslag en ademhaling zijn stabieler en ze kunnen beter hun temperatuur in stand houden.
  • Hiernaast heeft het toepassen een pijnstillende werking en de kolonisatie door dezelfde bacteriën van de moeder kan van belang zijn ter preventie van allergieën.
  • Het heeft een positieve invloed op de duur van de nageboorte.
  • Huid-op-huid contact bevordert de borstvoeding op zowel korte als langere termijn.
  • Het bevordert de hechting tussen ouder en kind. Deze hechting is van groot belang voor de sociale en emotionele ontwikkeling van het kind.

Veilig huid-op-huid contact: waarop letten?

Je arts of vroedvrouw zal j wel uitleggen hoe je dat huid-op-huid contact het best aanpakt. Belangrijk is om een paar richtlijnen in acht te nemen.
  • Je baby is niet aangekleed.
  • Het hoofdje is gedraaid naar één zijde, het gezichtje is zichtbaar.
  • Z'n mondje en neus zijn vrij.
  • Zijn nekje is gestrekt, niet gebogen en niet overstrekt.
  • Hij ligt met gebogen armen en benen.
  • Z'n rugje wordt bedekt met een dekentje.
  • Zijn borstkas ligt tegen jouw borstkas, niet tussen je borsten.
Lees ook: Wat is de apgarscore en hoe wordt ze berekend? Kan je jouw borsten voorbereiden op borstvoeding? Wanneer slaapt een baby door? Alles over de knip bij de bevalling (episiotomie) Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen 13 mama’s over hun oeps-moment tijdens de bevalling Is een navelstreng rond de hals gevaarlijk? De navelstreng na de bevalling laten uitkloppen of melken: wat is dat? Wat is een stuitligging en is het gevaarlijk? Bronnen: Richtlijn voor goede klinische praktijk bij laag risico bevallingen Het belang van huid-op-huidcontact kort na de partus

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram