8 signalen van je lichaam dat je te veel zout binnenkrijgt

123m-voeding-zout-12-3.jpg

nieuws

1. Je houdt vocht vast
Merk je dat je ringen de laatste tijd wat strakker aan je vingers zitten? Je bent niet aangekomen, maar waar kan het dan aan liggen? De kans is groot dat je vocht vasthoudt. Dat kan een gevolg zijn van een te grote zoutinname. Genoeg water drinken helpt, want dat zorgt ervoor dat je het zout weer uit je lichaam spoelt.

2. Je hebt veel dorst
Heb je het idee dat je net wc-papier hebt zitten eten? Als je (te veel) zout hebt gegeten, voelt je lichaam aan dat je zout-water-balans niet in orde is. Het zout trekt water aan en daardoor geeft je lichaam signalen dat je meer moet drinken. Een droge mond is één van die signalen.

3. Je moet vaker plassen
Te veel water drinken is niet de enige oorzaak van die vele toiletbezoekjes op een dag. Te veel zout kan ook dat effect hebben. Je nieren draaien overuren om het teveel aan zout te verwerken, daarom moet je vaker dan normaal plassen. Naast het feit dat je vaker naar het toilet moet, kan je urine er ook donkerder uitzien.

4. Je hebt behoefte aan ongezond eten
Als je (te) veel zout eet, kan het zijn dat je interesse verliest in gezonde voeding. Bovendien vind je de smaken van gezondere voeding vaak minder lekker of zelfs flauw smaken. Door te veel zout te eten kan je zelfs een voorkeur krijgen voor bewerkte voedingsmiddelen als ham, soep en vleeswaren. Geen paniek: je kan je smaakpapillen weer in orde krijgen. Het enige dat je hoeft te doen, is het gebruik van zout afbouwen.

5. Je hebt veel last van hoofdpijn
Heb je steeds vaker last van een kloppende hoofdpijn? Uit een onderzoek bleek dat van de volwassenen die 3,5 gram zout per dag aten, bijna een derde meer hoofdpijn had dan degenen die 1,5 gram zout per dag binnenkregen.

6. Sneller last van krampen
Als je zo nu en dan sport én fan bent van zout eten, herken je dit punt vast en zeker. Zout en calcium zijn beide verantwoordelijk voor het aanspannen van de spieren. Kalium daarentegen laat de spieren juist ontspannen. Als de balans tussen kalium en zout niet goed is, dan kan je tijdens en na het sporten meer en sneller spierverzuring ervaren.

7. Je bent vaak verward
Te veel zout binnenkrijgen kan zorgen voor uitdroging. Uitdroging heeft dan weer een negatieve invloed op je vermogen om helder na te denken.

8. Je hebt een hoge bloeddruk
Je bloeddruk kan stijgen door een teveel aan zout. Als je al een hoge bloeddruk hebt, kan je beter minderen (of helemaal stoppen) met zout. Uiteindelijk kan het leiden tot hart- en vaatziekten, beroertes en beschadigingen aan de nieren.

Lees ook: Minder patiënten met chronische nierschade door verlaging zoutconsumptie


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram