Wat is selenium en waarom is het belangrijk voor je immuunsysteem?

dossier

Selenium is een essentieel spoorelement dat een belangrijke rol speelt in onze gezondheid, vooral in de werking van ons immuunsysteem. Recente wetenschappelijke inzichten wijzen uit dat zowel een tekort als een teveel aan selenium negatieve gevolgen kan hebben. Maar wat is selenium precies? En hoe zorg je ervoor dat je er voldoende van binnenkrijgt?

Wat is selenium?

Selenium is een sporenelement dat van nature voorkomt in voedsel en essentieel is voor het menselijk lichaam. Wat selenium bijzonder maakt, is dat het wordt ingebouwd in het zeldzame aminozuur selenocysteïne, dat op zijn beurt deel uitmaakt van 25 verschillende selenoproteïnen. Deze eiwitten vervullen tal van vitale functies, waaronder bescherming tegen oxidatieve stress, het reguleren van de schildklierfunctie en het versterken van het immuunsysteem.

Seleniumtekort: een wereldwijd probleem

Wereldwijd wordt geschat dat ongeveer 1 miljard mensen onvoldoende selenium binnenkrijgen. De voornaamste reden? Lage seleniumgehaltes in de bodem van bepaalde geografische regio’s. Voedingsgewassen die daar worden geteeld, bevatten simpelweg te weinig van dit sporenelement.

Een historisch voorbeeld is de ziekte van Keshan, een ernstige hartziekte die in bepaalde regio’s in China optrad door chronisch seleniumtekort. Tegenwoordig wordt een tekort in verband gebracht met een verhoogde vatbaarheid voor infecties, verminderde cognitieve functies, verlaagde vruchtbaarheid en zelfs een verhoogd risico op kanker en hart- en vaatziekten.

Hoe beïnvloedt selenium het immuunsysteem?

Selenium speelt een sleutelrol in zowel het aangeboren als het adaptieve immuunsysteem. Bepaalde selenoproteïnen zoals glutathionperoxidasen beschermen immuuncellen tegen schade door vrije radicalen. Andere, zoals selenoproteïne P, zorgen ervoor dat selenium naar de juiste weefsels wordt vervoerd.

Onderzoek toont aan dat een tekort aan selenium kan leiden tot:

  • Verzwakte immuunreacties
  • Verhoogde vatbaarheid voor virale infecties
  • Meer ontstekingsreacties in het lichaam
  • Hogere niveaus van schadelijke cytokinen

Tijdens de coronapandemie bleek bijvoorbeeld uit Belgisch onderzoek (UZ Gent en Jan Palfijnziekenhuis) dat overleden COVID-19-patiënten vaak lage seleniumwaarden (< 70 µg/l) in hun bloed hadden. Hoewel er geen direct oorzakelijk verband is aangetoond, ondersteunt dit wel de hypothese dat selenium cruciaal is voor onze weerstand tegen virussen.

Hoeveel selenium heb je nodig?

De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert een aanbevolen dagelijkse inname van 70 microgram selenium voor volwassenen. Toch tonen sommige studies aan dat een dagelijkse inname van ongeveer 100 µg nodig is voor een optimale werking van belangrijke selenoproteïnen zoals glutathionperoxidase en selenoproteïne P.

Let op: Te veel selenium kan schadelijk zijn. Een chronisch hoge inname kan leiden tot selenose, een aandoening die symptomen veroorzaakt zoals haaruitval, broze nagels en zenuwaandoeningen.

In welke voeding zit selenium?

Getty_selenium_voeding_2025.jpg

© Getty Images / voeding rijk aan selenium

Selenium komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen, vooral in dierlijke producten en bepaalde noten. De absolute topper is de paranoot (ook wel Braziliaanse noot genoemd): één enkele noot kan al je dagelijkse behoefte aan selenium dekken. Ook vissoorten zoals tonijn, sardines, haring en kabeljauw zijn rijk aan selenium. Andere goede bronnen zijn zeevruchten zoals oesters en garnalen. Vlees zoals rundvlees, kip en kalkoen leveren ook een aanzienlijke hoeveelheid selenium, net als eieren. In mindere mate bevatten volkoren granen, zonnebloempitten en linzen ook selenium, afhankelijk van de bodem waarin ze geteeld zijn. Zuivelproducten zoals kaas en melk leveren bescheiden hoeveelheden. Tot slot bevatten ook champignons en knoflook kleine hoeveelheden selenium, waardoor ze interessante aanvullingen zijn in een gevarieerd voedingspatroon.

Getty_paranoten_braziliaansenoten_2025.jpg

© Getty Images / paranoten bevatten veel selenium

Seleniumsupplementen: wanneer zijn ze nodig?

Als je bijvoorbeeld door dieetbeperkingen niet voldoende selenium uit voeding haalt, kunnen seleniumsupplementen een oplossing zijn. Supplementen zijn meestal verkrijgbaar als:

  • Selenomethionine (beste opname)
  • Seleniet (iets minder goed opneembaar)

Let op met hoge doseringen: raadpleeg altijd een arts of apotheker voordat je seleniumsupplementen gebruikt.

Conclusie: selenium en je immuunsysteem in balans

Selenium is een krachtig spoorelement dat een essentiële rol speelt in de ondersteuning van het immuunsysteem, het neutraliseren van oxidatieve stress, en mogelijk zelfs in het verminderen van virusgerelateerde complicaties. Een tekort kan ernstige gevolgen hebben, maar een overdosis is evenmin zonder risico.

Door een evenwichtige voeding met vis, noten, zaden en volkorenproducten kun je in de meeste gevallen eenvoudig aan je seleniumbehoefte voldoen.

Bronnen:

Vinceti, M., Filippini, T., Wise, L.A. (2018). Environmental selenium and human health: an update. Curr Environ Health Rep.; 5:464-485 Susan J Fairweather-Tait, Yongping Bao, Martin R Broadley, Rachel Collings, Dianne Ford, John E Hesketh, Rachel Hurst (2011). Selenium in human health and disease. Antioxid Redox Signal.; Apr 1;14(7):1337-83.
Rebecka A. Sadler et al. (2024). The Immunomodulatory Effects of Selenium: A Journey from the Environment to the Human Immune System. Nutrients, 16(19), 3324.
Combs, G.F. (2001). Selenium in Global Food Systems. Br. J. Nutr., 85, 517–547.
Johnson, C.C.; Fordyce, F.M.; Rayman, M.P. (2010). Symposium on ‘Geographical and   Gill, H., Walker, G. (2008). Selenium, immune function and resistance to viral infections. Nutr Diet.; 65:S41-S47
Huang, Z., Rose, A.H., Hoffmann, P.R. (2012). The role of selenium in inflammation and immunity: from molecular mechanisms to therapeutic opportunities  Antioxid Redox Signal. 2012; 16:705-743 Avery, J.C., Hoffmann, P.R. (2018). Selenium, selenoproteins, and immunity. Nutrients.; 10:1203 Ali Razaghi, Mansour Poorebrahim, Dhifaf Sarhan, Mikael Björnstedt (2021). Selenium stimulates the antitumour immunity: Insights to future research. Eur J Cancer.; Sep: 155:256-267.
https://www.gov.uk
Tommaso Filippini, Susan Fairweather-Tait, Marco Vinceti (2023). Selenium and immune function: a systematic review and meta-analysis of experimental human studies. Am J Clin Nutr.; Jan;117(1):93-110.
Gijs Du Laing et al. (2021). Course and Survival of COVID-19 Patients with Comorbidities in Relation to the Trace Element Status at Hospital Admission. Nutrients.; Sep 22;13(10):3304.
Rayman M.P. (2012). Selenium and Human Health. Lancet ;379:1256–1268.
Vimal K. Jain and  K. Indira Priyadarsini (2024). Selenium compounds as promising antiviral agents. New Journal of Chemistry. Issue 15.
Zhang,  F.;  Li, X.;  Wei, Y. (2023). Selenium and Selenoproteins in Health. Biomolecules, 13, 799.
https://www.ahealthylife.nl
Tieu, S.; Charchoglyan, A.; Wagter-Lesperance, L.; Karimi, K.; Bridle, B.W.; Karrow, N.A.; Mallard, B.A. (2022). Immunoceuticals: Harnessing Their Immunomodulatory Potential to Promote Health and Wellness. Nutrients, 14, 4075.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.vrt.be
https://www.theguardian.com
https://www.biovis.eu
https://www.news-medical.net

bron: Dr.ir. Eric De Maerteleire
auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram