Mag je ontdooid voedsel opnieuw invriezen? | gezondheid.be

Mag je ontdooid voedsel opnieuw invriezen?

123-h-diepvries-product-04-21.jpg

nieuws We zijn het ingeprent dat we ontdooid voedsel niet meer mogen invriezen. De bacteriën die zich tijdens het ontdooiingsproces ontwikkelen, zouden namelijk niet afsterven tijdens het opnieuw invriezen en een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken ...
En toch klopt dat ‘heilige huisje’ niet helemaal, want je mag ontdooid voedsel wel nog eens invriezen als je het op de juiste manier hebt ontdooid en bewaard. 

Hoe doe je dat?
De beste manier om voedsel te ontdooien is in de microgolfoven, in zeer koud water en bij voorkeur in de koelkast maar dan wel onder de 4 °C.

Een stuk diepgevroren vlees dat een korte ontdooiingstijd kreeg op de juiste temperatuur (niet boven de 4 °C) kan dus terug gerust terug de diepvries in kort na het ontdooien. Met andere woorden: als er tijdens het ontdooien en de korte periode erna geen bederf is ontstaan.  
Diepvriesgroente die je koopt in de supermarkt en die ietwat ontdooid is wanneer je ermee thuiskomt, kan zonder problemen verder ‘slapen’ in de diepvrieskast als haar temperatuur niet boven de 4°C is gegaan. Daarom is het belangrijk om diepvriesproducten - zeker in de zomer - in een isolerende box of zak te vervoeren. 
Ook een doos met roomijs waaruit je snel een aantal porties hebt geschept, kan je meteen daarna weer in de diepvries huisvesten. De smaak en de textuur zullen na een paar keer minder lekker zijn omdat de ijskristallen groter worden, maar dat is een andere kwestie… 

Een belangrijke voorwaarde is uiteraard altijd dat het ingevroren product van goede kwaliteit is, correct verpakt is en op de juiste manier werd ingevroren. 

Bron
'Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding' van Eric De Maerteleire
uitgegeven door Manteau

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.