Is een bloedworst gezond?

dossier

Bloedworst is een worst gemaakt van gestold bloed. Het heeft daarom een uitzonderlijk hoog ijzergehalte, maar het is ook vet en calorierijk. Wat zijn de voor- en nadelen van bloedworst?


Waar wordt bloedworst van gemaakt?

Getty_bloedworst_2024.jpg

© Getty Images

Bloedworst is een worst die traditioneel wordt gemaakt van varkensvet en bloed, waaraan zout en verschillende kruiden worden toegevoegd. De bloedworst wordt gekookt om het bloed te laten stollen. Het kan worden gekruid met appels, kastanjes, uien of groenten.

Qua voedingswaarde bevat bloedworst veel ijzer, kalium, calcium, zink en magnesium. Het is ook een goede bron van vitamine B12 en B9 (twee essentiële vitamines voor de vorming van rode bloedcellen).


Lees ook: Wat zijn de symptomen en gevolgen van een ijzertekort?

Voordelen van bloedworst: bloedarmoede bestrijden

Omdat bloedworst gemaakt is van varkensbloed, is het uiteraard rijk aan ijzer. Het bevat een record van 22 mg/100 gram (wat je ontlasting een erg zwarte kleur kan geven).

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer is 9 mg voor mannen en 18 mg voor vrouwen. Het lichaam van vrouwen moet de verliezen compenseren die optreden tijdens de menstruatie.

IJzer is nodig voor het transport en gebruik van zuurstof door rode bloedcellen. Regelmatige inname helpt een gezond evenwicht te bewaren. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede door ijzertekort, wat symptomen geeft als vermoeidheid, hoofdpijn, bleekheid, duizeligheid, kortademigheid, enz.

Regelmatige consumptie van bloedworst - één portie per week - helpt om ijzervoorraden op te bouwen, als onderdeel van een gevarieerde, evenwichtige voeding. Bloedwordt wordt met name aanbevolen voor mensen met een verhoogd risico op ijzertekort, zoals jonge kinderen (groeispurt), zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, menstruerende vrouwen (hevige bloedingen) en ouderen.


Lees ook: HMB: Hevig menstrueel bloedverlies

Nadelen van bloedworst: vet, calorieën, cholesterol

Bloedworst is rijk aan varkensvet. Het bevat 38g vet per 100g en tussen 260 en 300 kcal per 100g. Het bevat ook veel cholesterol (73,8 mg/100 g). Bloedworst moet daarom met mate gegeten worden als onderdeel van een evenwichtig dieet. Bronnen:
https://www.independent.co.uk
https://www.anses.fr

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram