Voorzichtig met oesters

nieuws Slecht nieuws voor oesterliefhebbers: volgens een studie van het Britse voedselagentschap Food Standards Agency (FSA) bevat driekwart van de in Groot-Brittannië gekweekte oesters het gevaarlijke Noro-virus dat buikgriep kan veroorzaken. Ook bij Franse oesters werden enkele jaren geleden problemen gemeld. Terwijl onderzoek in Nederland in 2008 uitwees dat een op vijf Nederlandse oesters het virus bevat. Bij mosselen liggen de percentages nog hoger, maar deze worden in tegenstelling tot oesters zelden rauw gegeten. Het virus sterft af door verhitting boven de 70 °C. Door en door verhitte schaal- en schelpdieren zijn dus geen probleem.

Symptomen van een besmetting met het Norovirus zijn braken en diarree. Meestal begint het tussen 15 en 48 uur nadat iemand het virus binnenkrijgt. Het braken is vaak heftig, en kan heel plotseling optreden. Ook misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp komen voor. De symptomen gaan in de meeste gevallen vanzelf over na 1-4 dagen. Bij jonge kinderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten aanzienlijk langer duren. In uitzonderingsgevallen moeten mensen opgenomen worden in het ziekenhuis vanwege uitdrogingsverschijnselen door braken en diarree.

Wat kunt u doen om besmetting te vermijden?

U kunt niet zien of ruiken of oesters of mosselen besmet zijn.
Om onaangename verrassingen te vermijden koopt u oesters best bij een vertrouwde goed draaiende zaak, bij voorkeur in de originele verpakking met het etiket van de sanitaire diensten van oorsprong erop. Bij aankoop moeten oesters levend, gesloten en zwaar zijn: het gewicht is een goede aanduiding van de versheid.
Eet liever geen wilde oesters: die worden immers niet gecontroleerd door de inspectiediensten. Bij gekweekte oesters wordt het water van de kweekbassins regelmatig gecontroleerd door de plaatselijke inspectiediensten van volksgezondheid.
Oesters moeten bewaard worden met de bolle kant naar onder zodat het water erin blijft. U kan oesters 8 tot 10 dagen in de groentenbak van de koelkast bij 5 tot 10 °C bewaren. Er moet altijd een druk op de verpakking blijven, zodat de oesters dicht blijven. Daarom is het verstandig op een geopende verpakking altijd iets zwaars te leggen, zodat de druk op de schelp blijft bestaan. Invriezen van oesters is af te raden.
Eet oesters altijd zo vers mogelijk: open of uitgedroogde exemplaren of oesters die geen teken van leven meer geven, gooit u weg.
Best is om ze niet rauw te eten. Dat geldt zeker voor risicogroepen zoals voor mensen met een lage weerstand, ouderen, zwangere vrouwen en kinderen.

Als iemand besmet is gelden de volgende adviezen:• Laat een zieke een apart toilet gebruiken tot 4 dagen na het verdwijnen van de symptomen.
• Maak minimaal dagelijks het toilet schoon met een bleekwateroplossing, van schoon naar vies. Dus eerst de deurknop, lichtschakelaar, kraanknop, spoelknop, dan spoelreservoir, buitenkant toilet, wanden en vloer en als laatste toiletbril en binnenzijde toilet.
• Was besmette materialen, zoals beddengoed, vieze kleren of speelgoed zo snel mogelijk op een zo hoog mogelijke temperatuur en strijk dit wasgoed na het drogen.
• Laat iemand met buikgriep tot 4 dagen nadat hij klachtenvrij is GEEN voedsel bereiden voor anderen.
• Vermijd contact tussen de zieke en andere personen, onder andere op school en werk, tot 4 dagen na het verdwijnen van de symptomen.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram