Voorzichtig met oesters: norovirus

In dit artikel
Voorzichtig met oesters: norovirus

dossier

Volgens een studie van het Britse voedselagentschap Food Standards Agency (FSA) bevat driekwart van de in Groot-Brittannië gekweekte oesters het gevaarlijke norovirus dat buikgriep kan veroorzaken. Ook bij Franse en Nederlandse oesters werden al problemen gemeld. In mosselen zou het  norovirus nog vaker voorkomen, maar deze worden in tegenstelling tot oesters zelden rauw gegeten. Het virus sterft af door verhitting boven de 70 °C. Door en door verhitte schaal- en schelpdieren zijn dus geen probleem.

Lees ook: Norovirus: besmetting voorkomen en behandelen

Lees ook: Zijn oesters gezond?

Ziek na oesters: symptomen van het norovirus

Getty_oesters_wijn_zeevruchten_2024.jpg

© Getty Images

Symptomen van een besmetting met het norovirus zijn braken en diarree. Meestal begint het tussen 15 en 48 uur nadat iemand het virus binnenkrijgt. Het braken is vaak heftig, en kan heel plotseling optreden. Ook misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp komen voor. 
De symptomen gaan in de meeste gevallen vanzelf over na 1 tot 4 dagen. Bij jonge kinderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten aanzienlijk langer duren. In uitzonderingsgevallen moeten mensen opgenomen worden in het ziekenhuis vanwege uitdrogingsverschijnselen door braken en diarree.

Lees ook: Voedselvergiftiging: symptomen en wat moet je doen?

Besmetting met norovirus vermijden

  • Je kan niet zien of ruiken of oesters of mosselen besmet zijn. Om onaangename verrassingen te vermijden koop je oesters best bij een vertrouwde goeddraaiende zaak, bij voorkeur in de originele verpakking met het etiket van de sanitaire diensten van oorsprong erop. Bij aankoop moeten oesters levend, gesloten en zwaar zijn: het gewicht is een goede aanduiding van de versheid.
  • Eet liever geen wilde oesters: die worden immers niet gecontroleerd door de inspectiediensten. Bij gekweekte oesters wordt het water van de kweekbassins regelmatig gecontroleerd door de plaatselijke inspectiediensten van volksgezondheid.
  • Oesters moeten bewaard worden met de bolle kant naar onder zodat het water erin blijft. Je kan oesters 8 tot 10 dagen in de groentebak van de koelkast bij 5 tot 10 °C bewaren. Er moet altijd een druk op de verpakking blijven, zodat de oesters dichtblijven. Daarom is het verstandig op een geopende verpakking altijd iets zwaars te leggen, zodat de druk op de schelp blijft bestaan. Invriezen van oesters is af te raden.
  • Eet oesters altijd zo vers mogelijk: open of uitgedroogde exemplaren of oesters die geen teken van leven meer geven, moet je weggooien.
  • Best is om ze niet rauw te eten. Dat geldt zeker voor risicogroepen zoals voor mensen met een lage weerstand, ouderen, zwangere vrouwen en kinderen.


Lees ook: Wat betekenen de nullen of cijfers op de verpakking van oesters?

Als iemand besmet is gelden de volgende adviezen:

  • Laat een zieke een apart toilet gebruiken tot 4 dagen na het verdwijnen van de symptomen.
  • Maak minimaal dagelijks het toilet schoon met een bleekwateroplossing, van schoon naar vies. Dus eerst de deurknop, lichtschakelaar, kraanknop, spoelknop, dan spoelreservoir, buitenkant toilet, wanden en vloer en als laatste toiletbril en binnenzijde toilet.
  • Was besmette materialen, zoals beddengoed, vieze kleren of speelgoed zo snel mogelijk op een zo hoog mogelijke temperatuur en strijk dit wasgoed na het drogen.
  • Laat iemand met buikgriep tot 4 dagen nadat hij klachtenvrij is GEEN voedsel bereiden voor anderen.
  • Vermijd contact tussen de zieke en andere personen, onder andere op school en werk, tot 4 dagen na het verdwijnen van de symptomen.

Lees ook: Zijn je handen beter ontsmet als je ze wast met warm water?

Bronnen:
https://www.health.belgium.be
https://www.rivm.nl


Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram