Zijn je handen beter ontsmet als je ze wast met warm water?

Laatst bijgewerkt: september 2021
123-h-handen-wassen-zeep-02-191.jpg

nieuws

Een onderzoek aan de Amerikaanse Rutgers Universiteit toont aan dat het geen verschil uitmaakt als je je handen met koud (circa 15 °C) of warm (circa 38 °C) water wast en dat een antibacteriële zeep niet meer bacteriën doodt dan een gewone handzeep. Het onderzoek werd uitgevoerd bij een 20-tal jongeren wiens handen besmet werden met een onschadelijke E.coli-bacterie. Zowel de hoeveelheid zeep, het soort zeep (gewone of antibacteriële), de temperatuur van het water, als de tijd van het inzepen maakten onderdeel uit van het experiment.

Om te concluderen dat koud water over de hele lijn even effectief is als warm water, dus ook in de strijd tegen andere bacteriën, virussen en schimmels, dringt verder onderzoek zich evenwel op. Er werden in deze beperkte studie namelijk maar twee soorten handwasmiddel (een gewone handzeep en een antibacteriële zeep met 1% chloroxylenol) geëvalueerd en dit gebeurde bovendien bij een beperkte testgroep die slechts met één onschadelijke bacterie werd geïnfecteerd. 
Wat wel uit dit experiment blijkt, is dat het belangrijk is om je handen minstens 30 seconden met zeep te wassen voor je ze afspoelt. Voldoende lang wassen maakt wel een verschil om een besmetting met griep of voedselvergiftiging te voorkomen. 

De conclusie van dit onderzoek is dus dat het niet uitmaakt of je je handen met koud of warm water wast. Belangrijk is dat je ze lang genoeg in de zeep houdt, minstens 30 seconden.

Bron
https://www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/cold-water-just-as-good-as-hot-for-handwashing


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram