Borstvoedingsaversie of -agitatie (BAA): een plotselinge afkeer van borstvoeding

dossier

Veel mama’s omschrijven borstvoeding, eens de melkproductie goed is afgestemd, als een heel mooie ervaring. Een periode waarin ze intens verbonden zijn met hun kindje. Maar soms is net het tegendeel waar, en voelt de mama ineens een drang om het kindje van de borst te halen. Die plotselinge afkeer en onrust tijdens de voeding wordt borstvoedingsaversie genoemd, en kan bij de moeder schuldgevoelens oproepen. Misschien zelfs zodanig veel dat ze met de borstvoeding wil stoppen.

Wat is borstvoedingsaversie?

Borstvoedingsaversie en -agitatie (BAA) is een zeer negatief gevoel dat optreedt tijdens de borstvoeding, vanaf het moment dat het kind te kennen geeft dat het aan de borst wil drinken tot het einde van de voeding. Hoelang de aversie duurt, en ook de intensiteit ervan, varieert van vrouw tot vrouw. Meestal gaat het gepaard met gevoelens van woede, walging, afwijzing, wanhoop, verlangen om te vluchten… Soms ervaren de mama’s ook fysieke klachten zoals intense jeuk, een strak gevoel op de huid, pijn op de borst, een knoop in de maag, dichtgeknepen keel, misselijkheid... Opvallend is dat de aversie bij eender wie kan opduiken, ook als de borstvoeding voordien goed verliep en tot dan toe niet gepaard ging met negatieve gevoelens.

Lees ook: Waarom is colostrum ‘vloeibaar goud’?

Borstvoedingsaversie (BAA) of dysfore toeschietreflex (D-TSR)?

Er bestaat ook zoiets als dysfore toeschietreflex, dat dezelfde gevoelens teweegbrengt, maar slechts kortstondig, namelijk enkel voor of tijdens de toeschietreflex. Dat is het moment waarop de melk uit de borst komt aan het begin van een voeding. Het komt ook vooral voor bij heel jonge kindjes, terwijl de aversie pas optreedt bij oudere baby’s.

Wat is de oorzaak van borstvoedingsaversie?

De oorzaken van BAA zijn nog niet goed gedefinieerd. Mogelijk liggen psychologische factoren aan de basis. Seksueel misbruik zou een aversie kunnen triggeren, maar ook vermoeidheid, gebrek aan hulp thuis, isolement, eerdere slechte ervaringen met borstvoeding (als moeder of als kind)… Sommige experts geloven dat het lichaam dan naar een ‘energiesparende’ modus omschakelt, en voor borstvoeding is dan geen ‘plaats’ meer. Ook de menstruatiecyclus kan een rol spelen. Zo kan de afkeer opduiken tijdens de menstruatie, net erna, of rond de ovulatie.

Bostvoedingsaversie lijkt trouwens opvallend veel voor te komen bij mama’s die tandemvoeden (daarbij geeft de mama de borst aan een baby en aan de oudere broer of zus) én bij mama’s die borstvoeding geven aan een ouder kind en intussen opnieuw zwanger zijn. Door onze leefstijl (vroeg gaan werken, vroeg vast voedsel, goede kwaliteit en hoeveelheid voedsel) zijn we vaak sneller vruchtbaar dan wat de natuur voor onze soort voorzien had. Biologisch gezien kan het dus een manier zijn van de natuur om bij de start van een nieuwe zwangerschap een einde te maken aan de zoogperiode van het oudere kind.

Lees ook: Waarvoor kan je moedermelk nog gebruiken?

De gevolgen van borstvoedingsaversie

Vaak voelt de moeder zich schuldig over haar kind. Een drang voelen om je kind af te wijzen is uiteraard nooit prettig, ook al verdwijnt dat gevoel zodra de voeding voorbij is. Sommige vrouwen hebben zulke sterke gevoelens dat de overstap naar flesvoeding noodzakelijk wordt, en waardoor ze het gevoel hebben dat hun borstvoedingsperiode niet voltooid of mooi afgesloten is. Omdat het onderwerp voor veel mama’s taboe is, durven maar weinig vrouwen het probleem met hun arts of verloskundige te bespreken.

Lees ook: Krijg je slappe borsten door borstvoeding?

Wat kan je doen als je aversie ervaart?

Hoewel het moeilijk kan lijken om de aversie te overwinnen, kunnen bepaalde dingen toch helpen:

  • Jezelf afleiden: probeer je gedachten van het voeden af te leiden door met je kind of met mensen om je heen te praten, naar een serie te kijken, je telefoon te gebruiken, naar muziek te luisteren, enz.
  • Goed voor jezelf zorgen: goed eten, een minimum aan slaap, hulp inschakelen enzovoort, kunnen zeker helpen. Sommige moeders melden namelijk een sterkere afkeer wanneer zij alleen thuis zijn, of aan het einde van de dag of 's nachts, als ze moe of gestresseerd zijn.
  • Verander je denkwijze: misschien moet je de manier waarop je borstvoeding geeft opnieuw bekijken en eventueel aanpassen? Misschien door borstvoeding met flesvoeding te combineren, misschien door je kindje ’s nachts in een andere kamer te leggen (als hij oud genoeg is) enzovoort.
  • Voel je niet schuldig of beschaamd: nu je gehoord hebt dat er zoiets als BAA bestaat, voel je je misschien al iets beter

Lees ook: Wat is tepel-speenverwarring?


Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram