Waarom moeders die flesvoeding geven zich niet schuldig moeten voelen

123-baby-pasgeb-fv-flesv-12-16.jpg

nieuws Moeders die hun baby flesvoeding geven, voelen zich vaak schuldig of gestigmatiseerd, en moeten hun keuze verdedigen. Maar ook moeders die wel borstvoeding geven, voelen zich soms schuldig of emotioneel gespannen. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Liverpool bij meer dan 1600 vrouwen, gepubliceerd in het Journal of Maternal and Child Nutrition. Volgens de onderzoekers wordt in campagnes veel te sterk gefocused op de vele voordelen van borstvoeding. “De boodschap dat borstvoeding het beste is doet meer kwaad dan goed,” aldus de onderzoekers. “We moeten erg voorzichtig zijn met het gebruik van deze woorden in campagnes.”

Flesvoeding
67% van de moeders die flesvoeding geven voelt zich schuldig, 68% voelt zich gestigmatiseerd en 76% ervaart druk om hun keuze voor flesvoeding te verdedigen. Ze voelen zich schuldig omdat ze hun kinderen niet 'het beste' kunnen geven, en dat ze door de buitenwereld niet als 'goede moeder' beschouwd worden. Vooral moeders die begonnen waren met borstvoeding maar overschakelden op flesvoeding en moeders die tijdens de zwangerschap van plan waren om borstvoeding te geven, voelen zich schuldig.

Borstvoeding
Ook moeders die wel borstvoeding geven, voelen zich soms schuldig (15 %), gestigmatiseerd (38 %) of ervaren druk om zichzelf te verantwoorden (55%). Het gaat dan vooral om moeders die naast de borstvoeding ook flesvoeding geven. Sommigen voelen zich schuldig omdat ze bang zijn dat ze hun familie verwaarlozen en bepaalde verplichtingen niet nakomen. Ook het geven van borstvoeding op publieke plaatsen en werkhervatting kan emotionele spanningen veroorzaken.

Evenwichtig
Volgens de onderzoekers is het nodig dat in toekomstige campagnes rond borstvoeding meer aandacht wordt besteed aan het feit dat exclusief borstvoeding geven zwaar en moeilijk kan zijn, zeker gedurende zes maanden. Zodat moeders zich geen illusies maken en een realistisch beeld hebben, en zich niet schuldig hoeven te voelen wanneer hen dat niet lukt. Bovendien zijn ondersteunende maatregelen voor moeders die borstvoeding geven, bijvoorbeeld in verband met werkhervatting.

Anderzijds moeten we beseffen dat slechts 1 % van de (Britse) vrouwen exclusief borstvoeding geeft gedurende zes maanden. Ook de overgrote meerderheid van de moeders die flesvoeding geven, verdienen steun en bescherming, en correcte informatie over flesvoeding zonder dat de voordelen van borstvoeding worden overdreven.

Bron:
https://news.liverpool.ac.uk/2016/11/15/infant-feeding-an-emotionally-charged-topic/
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/mcn.12392/full
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/mcn.12364/full


Laatst bijgewerkt: december 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram