De verschillende soorten koemelk

123-melk-vers-rauw-kan-170-10.jpg

nieuws Welke soort koemelk moet je kiezen in functie van het caloriegehalte, de smaak of het vetgehalte?
Een woordje uitleg over het verschil tussen volle melk, rauwe welk, magere melk en halfvolle melk... en over welke soort je best kiest.

Voorzichtig met rauwe melk

Rauwe melk is de brute, onbehandelde dierlijke melk die niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd werd. De drie andere melksoorten die hieronder aan bod komen, zijn wel gepasteuriseerd maar hebben een verschillend vetgehalte. Rauwe melk bevat inderdaad wel meer vitamines, mineralen en enzymen dan de andere soorten, maar heeft als nadeel dat het niet vrij is van besmettelijke bacteriën. Daarom wordt het ook afgeraden voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, en personen met een verlaagde of falende immunocompetentie.

Wat gebeurt er na de pasteurisatie?

Normaal gezien blijft er finaal 35 g vetten per liter over als het over volle melk gaat. Voor de halfvolle melk is dat 15 à 18 g en voor de magere melk is dat minder dan 5 g. Die is als het ware volledig afgeroomd.

Geen volle melk voor de allerkleinsten

Voor kinderen vanaf de leeftijd van een jaar wordt de voorkeur gegeven aan volle melk, als opvolger van de groeimelk. Volle melk is ook perfect voor de bereiding van sauzen, warme chocomelk, rijstpap, gebak en desserts op basis van melk. Eveneens voor bepaalde soepen... en ook de milk-shakes en smoothies mogen we hier zeker niet vergeten te vermelden. Volle melk bevat 61 kcal/100 g.

Halfvolle melk is de populairste variant

Halfvolle melk wordt het meest gebruikt. Die kan op elk moment van de dag gedronken worden. Deze melksoort bevat duidelijk minder calorieën en minder vetten dan volle melk en is eveneens geschikt voor toepassingen in de keuken, voor de bereiding van sausen, gebak en desserts op basis van melk. Hij bevat 50 kcal/100 g.

Magere melk voor wie zijn lijn in het oog wil houden

Magere melk (35 kcal/100 g) wordt aanbevolen voor mensen die een te hoog cholesterolgehalte of een leveraandoening hebben. Hij is vloeibaarder en heeft minder smaak dan zijn volle en halfvolle variant. Sommigen beschouwen magere melk zelfs al ‘wei’. Ook aan desserts en sausen zal hij niet diezelfde smaak en romigheid geven als de twee andere soorten. Je kunt hem dan beter vervangen door een vloeibare room met een verminderd vetgehalte.

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram