Kunt u melk vervangen door plantaardige dranken?

123-man-melk-kopen-etiket-10-17.jpg

nieuws

Veel mensen drinken geen melk omdat ze ten onrechte denken dat melk ongezond is of dat zij (of hun kinderen) allergisch zijn voor melk. Kunnen plantaardige dranken melk vervangen?

Sojadrank die verrijkt is met calcium heeft ongeveer dezelfde voedingswaarde als melk. Check op de verpakking dus zeker de aanwezigheid van calcium. 

• Sojadrank of rijstdrank (met uitzondering van kunstvoeding voor zuigelingen op basis van soja of rijst) en andere vegetarische drank, al of niet verrijkt, zijn ongeschikte alternatieven voor moedermelk of kunstvoeding tot de leeftijd van 3 jaar. Kunstvoeding op basis van soja-eiwit kan gebruikt worden om gezonde zuigelingen te voeden, maar sojavoeding heeft geen enkel nutritioneel voordeel tov kunstvoeding op basis van koemelk.

• Kunstvoedingen op basis van soja zijn aanvaardbaar voor die kinderen die om levensbeschouwelijke redenen (zoals veganistische levensstijl) geen voeding op basis van koemelk kunnen of mogen krijgen. Bij kinderen met galactosemie is een lactosevrije voeding een noodzaak.

 •  Soja-eiwit is niet minder allergeen dan koemelkeiwit. Een kunstvoeding op basis van soja-eiwit heeft geen plaats in de preventie en de initiële behandeling van koemelk-intolerantie gedurende de eerste 6 levensmaanden.

•  Kunstvoeding op basis van soja-eiwit heeft geen plaats in de aanpak van kolieken of vage voedingsproblemen bij zuigelingen tot 12 maanden.

• Noten-, amandel-, haver- en rijstdranken worden ten onrechte beschouwd als melkvervangers. Deze plantaardige varianten leveren nauwelijks eiwitten, of uitsluitend eiwitten met een lage biologische waarde. Bovendien bevatten ze standaard geen calcium, al wordt dat er vaak wel aan toegevoegd. Ze vervangen melk dus niet en hebben weinig meerwaarde in een gezonde voeding. 

Bronnen
www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/melk
www.kindengezin.be/img/consensus130625.pdf


Laatst bijgewerkt: oktober 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram