Veroorzaken kolen winderigheid of krampen?

unsplash_kool_groenten_2020.jpg

nieuws

Savooikool, spruiten, groene, rode en witte kool staan bekend als gasvormende voedingsmiddelen. Bij sommige mensen geeft de consumptie ervan aanleiding tot flatulentie, een opgeblazen gevoel en/of darmkrampen. 

Deze klachten worden veroorzaakt door niet-verteerbare koolhydraten, zoals niet-zetmeel polysacchariden en oligosacchariden. Die worden in de dikke darm volledig of gedeeltelijk gefermenteerd door de daar aanwezige bacteriën. Hierbij ontstaan diverse korteketenvetzuren, organische zuren en gassen (koolstofdioxide, waterstof en in beperkte mate methaan). De onaangename geur bij flatulentie wordt veroorzaakt door bepaalde zwavelverbindingen die daarbij in beperkte hoeveelheid worden gevormd. 

De aard en ernst van de klachten is zeer persoonsafhankelijk en varieert naargelang de gemiddelde hoeveelheid vezels in de voeding (bij een lage inname zijn er meer klachten) en de darmflora. Schrap dus niet zomaar alle gasvormende voedingsmiddelen van het menu. Maar ga eerst na of deze voedingsmiddelen effectief klachten veroorzaken. 

Lees ook: 12 tips om winderigheid te voorkomen


Laatst bijgewerkt: november 2020
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram