Moet je een pasgeboren baby wakker maken voor voeding?

123-h-baby-flesvoeding-03-19.jpg

nieuws

Baby’s moeten voldoende drinken om te groeien. Anderzijds hebben baby’s ook genoeg slaap nodig. De meeste pasgeboren baby’s slapen gemiddeld zestien tot twintig uren per dag, verdeeld over periodes van zo’n twee à drie uur. Ze maken nog geen onderscheid tussen dag en nacht. Geleidelijk aan neemt de slaapduur toe en wordt de baby minder vaak wakker. Hij krijgt dan stilaan een dag- en nachtritme. Baby’s van een zestal weken kunnen soms al 6 uur aan één stuk doorslapen. Hoe ouder het kind wordt, hoe langer hij ’s nachts slaapt. Meer dan de helft van de kinderen van 6 maanden slaapt ’s nachts 6 à 8 uur aan één stuk. 

De slaap- en voedingsbehoeften zijn voor elk kind anders, probeer vooral te herkennen wat jouw kindje nodig heeft. Er zijn geen strikte regels of een voedingsschema voor hoe vaak baby’s borstvoeding of flesvoeding nodig hebben. Het voedingsritme verschilt van baby tot baby. Vergelijk jouw baby dan ook niet met andere baby's van dezelfde leeftijd.

Lees ook: Veel gestelde vragen over je pasgeboren baby

Hoe vaak moet een baby drinken?

Jonge baby’s mogen niet te lang achter elkaar slapen zonder te drinken omdat hun bloedsuikerspiegel (glucosespiegel) anders te laag kan worden (hypoglycemie). 

Indien je borstvoeding geeft, is er nog een reden om niet te veel tijd te laten tussen twee voedingen: door je baby regelmatig aan te leggen, zorg je voor een goede balans tussen vraag (honger) en aanbod (borst). Wacht je 4 à 5 uur met voeden, dan zijn je borsten gespannen en heeft je baby moeite met drinken door de snelle stroming. Tegelijk loopt de melkproductie terug.

Gemiddeld drinken baby’s die borstvoeding krijgen ook vaker dan leeftijdsgenootjes die flesvoeding krijgen. Dat komt door de samenstelling van de moedermelk die gemakkelijker en sneller verteert. 

Een gezonde baby kan perfect de hoeveelheid en het aantal voedingen bepalen. Voed een baby daarom wanneer hij aangeeft dat hij wil drinken. Probeer dit zowel bij borstvoeding als bij flesvoeding te doen. Als de baby honger heeft, geeft hij vaak eerst subtiele tekens vooraleer hij gaat huilen: hij likt aan zijn handjes en zijn oogjes zijn nog gesloten, hij balt zijn vuistjes, hij likt aan zijn lipjes, draait zijn hoofdje en zoekt de borst, de handjes gaan naar zijn mondje of hij maakt een gespannen indruk. Huilen betekent anderzijds niet altijd dat de baby honger heeft. 

Lees ook: Minder chemische stoffen in moedermelk

Moet je je baby wakker maken om te drinken?

Een gezonde pasgeborene of zuigeling zal meestal spontaan wakker worden als hij honger heeft, en moet je dus niet wakker maken. Sommige baby’s slapen echter gedurende een lange periode door indien ze niet gewekt worden. Dan kan het wel nodig zijn om ze wakker te maken, ook overdag.
De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde heeft een aantal richtlijnen opgesteld voor kinderen die op tijd zijn geboren, die niet ziek zijn of geen onderliggende aandoening hebben, en met een goede gewichtsevolutie en groeicurve (100 tot 150 gram per week). 

 1. Gezonde baby’s met een normaal geboortegewicht (meer dan 2500 gram)
  •  Tijdens de eerste 14 dagen heeft je baby minimaal 6 voedingen per 24 uur nodig en mag er maximaal 6 uur tussen twee voedingen liggen.
  • Tussen twee en acht weken heeft je baby minimaal 5 voedingen per dag nodig en mag er maximaal 8 uur tussen twee voedingen liggen.
  • Vanaf 8 weken: minimaal 4 voedingen per 24 uur en maximaal 12 u tussen twee voedingen.
 2. Kinderen met een te laag geboortegewicht (minder dan 2500 g)
  •  Tijdens de eerste 14 dagen (of zolang het gewicht minder dan 2500 g is) heeft je baby minimaal 8 voedingen per 24 uur nodig en mag er maximaal 3 uur tussen twee voedingen liggen.
  • Zolang het gewicht tussen 2500 en 3000 g ligt: minimaal 7 voedingen per 24 uur, maximaal 6 uur tussen twee voedingen.
  • Vanaf 3000 g: minimaal 5 voedingen per dag nodig en maximaal 8 uur tussen twee voedingen. 
 3. Kinderen met te hoog geboortegewicht
  • Vanaf de geboorte tot je kind de eigen groeicurve gevonden heeft:  minimaal 6 voedingen per 24 uur,  maximale pauzeduur 6 uur
  • Daarna volgens schema 2 – 8 weken. 

Lees ook: Borstvoeding: Proberen via 6-6-6-6 schema

Wanneer moet je een arts of verpleegkundige raadplegen?

 • Voor premature baby’s en baby’s die ziek zijn (acuut of chronisch) of een onderliggende aandoening hebben.
 • Als je baby meerdere malen op een dag niet tijdig wakker wordt voor een voeding en/of niet goed/te weinig drinkt per voeding.
 • Bij onvoldoende groei (minder dan 100 tot 150 gram per week).
 • Wanneer je vragen hebt of je zorgen maakt over nachtvoedingen of het slaappatroon van je baby.

Lees ook: Prematuur geboren baby

Bronnen:
www.kindengezin.be
www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/borstvoeding-en-flesvoeding/hoeveel-drinken-heeft-mijn-baby-nodig-.aspx
www.nvk.nl/Nieuws/articleType/ArticleView/articleId/2031/Advies-ten-aanzien-van-wakker-maken-van-pasgeborenen-voor-voeding


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram