Verstopping of constipatie op reis

123m-toilet-13-11-19.jpg

dossier

Hoewel reizigersdiarree een typisch probleem is voor reizigers naar minder hygiënische bestemmingen, kan ook aanhoudende verstopping of constipatie op reis een vervelend euvel zijn. Dat heeft te maken met de verandering van het dagritme, minder verse groenten en fruit en misschien wat meer witte broodsoorten... Misschien heb je niet altijd de gelegenheid om naar het toilet te gaan of voel je je niet helemaal op je gemak op een vreemd toilet?

Lees ook: Gezond op vakantie: 5 tips tegen een opgeblazen gevoel

Constipatie op reis voorkomen

  • Neem een vezelrijk en gevarieerd ontbijt, met bijvoorbeeld volkorenbrood en ander volkorenproducten (muesli, havermout). Zorg voor voldoende vezelrijke voedingsmiddelen, zoals peulvruchten, groenten (300 g per dag) en fruit (2 stukken per dag). Een vezelrijk dagmenu bevat ongeveer 30 gram vezels per dag. Een koude aardappel- of pastasalade kan ook een gunstig effect hebben op de darmwerking.
  • Drink voldoende, namelijk 1,5 tot 2 liter per dag.
  • Een glas (lauw) water drinken op de nuchtere maag (door het volume) of een kop koffie kunnen extra behulpzaam zijn.
  • Stoppende voedingsmiddelen zijn banaan, beschuit, bosbessensap, kaneel, witte rijst, sterke thee, toast, rode wijn. Die laat je dus beter even links liggen. Kies in de plaats voor voedingsmiddelen die een gunstig effect hebben op je spijsvertering, zoals karnemelk, yoghurt, ontbijtkoek (peperkoek), stroop en sap van citrusvruchten.
  • Neem voldoende en regelmatig lichaamsbeweging.
  • Stel de toiletdrang niet uit en neem voldoende tijd om naar het toilet te gaan.
  • Daar waar chemische laxeermiddelen in het dagelijkse leven afgeraden worden, is het in geval van hardnekkige constipatie wel aan te bevelen om op reis een licht laxeermiddel (bijvoorbeeld in de vorm van een druppelflesje) mee te nemen.

Lees ook: Constipatie: wanneer een laxeermiddel gebruiken?

Lees ook: Wat moet er in je reisapotheek?


Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram