Gezond op vakantie: 5 tips tegen een opgeblazen gevoel

dossier Na lang aftellen, is je vakantie eindelijk in zicht. Veel mensen klagen echter al na een paar dagen over een opgeblazen gevoel. Nochtans kan je dat makkelijk voorkomen. Enkele tips. 

Lees ook: Verstopping of constipatie op reis

1. Kleine aanpassingen maken het verschil

123-vr-in-zon-straling-huid-06-18.jpg
Vakantie is een ideale periode om oude voedingsgewoonten in positieve zin om te buigen. Drastische maatregelen zijn meestal niet nodig. Kleine aanpassingen volstaan vaak al. Kies bijvoorbeeld eens meer magere kaas- en vleessoorten, drink meer water in plaats van frisdranken, neem verse fruitsla in plaats van fruitsla op siroop uit blik en bestel volkorenbrood in plaats van wit brood. Veel groenten en fruit eten lijkt makkelijker in de zomer. In slaatjes, op brood, als dessert, enz. Maak hiervan een goede gewoonte en hou er je ook de rest van het jaar aan. Gezond succes verzekerd.

Lees ook: Gezond op reis: tips en voorbereidingen

2. Zoek een goede visboer

Ga op verkenning en tracht een goede visboer te vinden (in geval je die nog niet hebt gevonden). Vis is niet alleen gezond maar kan ook veel afwisseling brengen in het menu dankzij het grote visassortiment. Denken we bijvoorbeeld aan maatjes, gegrilde scampi’s, een stukje kabeljauw op een bedje van prei of andere groenten, een carpaccio van verse zalm of een kom heerlijke mosselen.

Lees ook: Wat zijn de kenmerken van verse vis?

3. Marktonderzoek

Neem eens de tijd om het ruime assortiment van groenten, fruit en zelfs van aardappelen in de winkel of op de markt van dichtbij te bekijken, beter te leren kennen en uit te proberen. Wedden dat je vaak aangenaam verrast zal zijn?

Lees ook: Wat moet er in je reisapotheek?

4. Geen drastische diëten

Wil je voor je strandvakantie nog snel enkele kilo’s kwijt. Honger jezelf niet uit want je zal het nadien zwaar bekopen. Drastische diëten geven gemakkelijk aanleiding tot het jo-jo-effect. Dat betekent dat wie een al te streng dieet volgt uiteindelijk vaak zwaarder wordt dan toen hij of zij aan het dieet begon. De enige effectieve methode om er altijd goed te blijven uitzien is je voedingsgewoonten aanpassen op een manier die realistisch, haalbaar en houdbaar is en voldoende beweging in je dagelijkse activiteiten inbouwen (bv. neem de trap in plaats van de lift, neem de fiets in plaats van de auto). Op reis kan het een uitdaging zijn om je goede gewoonten vol te houden, omdat je routine wegvalt, maar met een beetje moeite en creativiteit lukt het wel. 

Lees ook: Waarom is wandelen zo gezond?

5. Puur natuur

Geef de lekkere, natuurlijke smaak een kans. Ga voor puur natuur en zet sausen (vaak dikmakers) zoveel mogelijk aan de kant. Wees zuinig met zout en breng op smaak met allerhande kruiden en specerijen. Smaakmakers zoals look, uien, citroen, rozemarijn, salie, tijm, peterselie, basilicum en oregano geven de maaltijd een typisch zuiderse toets. Ideaal om je vakantiegevoel nog te versterken.

Lees ook: ‘Groen’ mediterraan dieet doet wonderen bij vette lever

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram