Vakantie is een periode waarin een persoon zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt, zoals naar school of het werk gaan. Vakantie omvat ook vakantieperiodes.
Kinderen spelen graag in zand. Ze kunnen er lekker mee knoeien en hun fantasie de vrije loop laten. Voor de gezondheid van je kind is proper zand echter een vereiste.
De lentezon breekt stilaan door en zal de komende weken alsmaar meer gaan schijnen. Maar het is algemeen geweten dat na de wintermaanden de eerste lentezon gevaarlijk is. Waarom eigenlijk?
Ziek worden net wanneer je verlof start? Veel mensen maken het mee. Dit fenomeen staat ook wel bekend als de vrijetijdsziekte of het omgekeerde Kortjakje-syndroom. Maar wat is de oorzaak en hoe voorkom je het?
Wie slim is, bekijkt nu al de verlofkalender voor 2026 om zo efficiënt te kunnen plannen en optimaal te kunnen genieten van feestdagen en verlofdagen. Wij helpen je daarbij, met dit overzicht.
ADVERTORIAL
Gezinsvakanties zijn vaak een kans om onvergetelijke herinneringen te creëren, maar ze kunnen soms verstoord worden door onvoorziene omstandigheden... Reizigersdiarree is de meest voorkomende ziekte, vooral als je reist naar regio's waar de voedselhygiëne anders kan zijn dan je gewend bent.
Of je nu je (klein)kinderen wil opvangen of gewoon de mooie zomermaanden juli en augustus maximaal wil benutten thuis of op reis, een efficiënte planning is de sleutel. Met deze tips maximaliseer je je verlof.
Zon, zee en wind kunnen ons haar verkleuren, uitdrogen en er dof laten uitzien. Naast zonnecrème voor je huid kan je dus beter ook je haar extra verzorgen in de zomer.
Om af te koelen gaat er niets boven een duik in het water van een zwembad, rivier of meer. Maar water kan besmet zijn met parasieten, bacteriën of zelfs virussen die infecties kunnen overbrengen. Maagdarmziekten, huiduitslag, oor-, neus- en keelinfecties bijvoorbeeld.
Schistosomiase (bilharziose) is een wormaandoening die men kan oplopen tijdens het zwemmen in besmet zoet water. De ziekte komt voor in tropische en subtropische gebieden en kan gevaarlijk zijn. Het ITG raadt reizigers aan om zich te testen.
Zit het in de genen, heeft het te maken met de koude wintermaanden en de idyllische sneeuwlandschappen? Wat er ook de aan de bron ligt van hun gezellige christmassy levensstijl, Scandinaviërs hebben verstand van ‘winteren’. Het draait allemaal rond 'hygge'.
De digitale revolutie heeft ervoor gezorgd dat we altijd en overal bereikbaar zijn, en de opkomst van thuiswerk heeft de grens tussen werk en privé nog meer vervaagd. Het recht op deconnectie moet verandering brengen, maar wat is dat precies? En hoe kan je deconnecteren?
Zeker na een grote vakantie is het niet gemakkelijk om het ochtendprogramma rond te krijgen zodat de kinderen op tijd op school zijn. En zelf wil je uiteraard ook niet te laat komen op je werk. Een vaste ochtendroutine helpt daarbij, en kan zelfs al geïntroduceerd worden bij een kind van twee jaar.
De meeste mensen kennen het fenomeen winterdepressie. Een zomerdepressie is veel minder bekend en komt ook veel minder voor dan een winterdepressie, maar kan even ernstig zijn als een depressie in de donkere dagen.
Chloor in zwembadwater kan gekleurd haar ernstig beschadigen. Het gaat er niet alleen dof uitzien, je kleur verbleekt ook en kan, vooral bij geblondeerd haar, zelfs groen uitslaan. Je haar pas verven na het zwemmen, is de beste oplossing, maar we hebben ook enkele andere tips.
Een kwallenbeet kan een pijnlijke huiduitslag veroorzaken. De meeste kwallen die aan onze kust voorkomen, zijn relatief ongevaarlijk. Welke kwallen kunnen wel steken, en hoe moet je een kwallenbeet behandelen?
Reisziekte of bewegingsziekte (kinetose) is een verzamelnaam voor symptomen zoals misselijkheid, duizeligheid, zweten, hoofdpijn en overgeven. Het kan optreden in de auto, op een boot, soms in een vliegtuig en zelfs op dieren (bijv. paarden, kamelen…).
Hoewel reizigersdiarree een typisch probleem is voor reizigers naar minder hygiënische bestemmingen, kan ook aanhoudende verstopping of constipatie op reis een zeer vervelend euvel zijn.
Thuis blijven tijdens de vakantie, in het Engels bestaat er een prachtig woord voor: staycation.
Wat de insteek ook is, een vakantie in eigen huis, tuin en regio kan best een toppertje worden.
Eindelijk nog eens samen met het gezin op reis, het hoogtepunt van het jaar... Maar met kleine kinderen op reis gaan, is niet altijd evident en zeker een autovakantie kan een uitdaging zijn. Met deze vier tips maak je het net iets makkelijker.
Wie op reis vertrekt, kan maar beter een reisapotheek meenemen. De inhoud ervan is natuurlijk afhankelijk van je reisbestemming (dichtbij, de tropen, de bergen…), van je vervoer (vb auto of vliegtuig) en het type reis (avontuurlijk of niet), maar hier alvast een basischecklist.
Ben jij niet het type dat urenlang op een handdoek kan blijven liggen? Goed nieuws, blootvoets wandelen op zand en in water heeft heel wat voordelen voor je gezondheid.
Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. Veel mensen miskennen de gevaren van kranen die langer dan een week niet worden gebruikt.
UV-straling van de zon is niet alleen gevaarlijk voor de huid, maar ook voor de ogen. UV-straling kan ernstige oogaandoeningen en veroudering van ogen veroorzaken, zelfs als de zon niet volop schijnt of als je niet in de zon staat.
Voor kinderen die nog bedplassen, kan een logeerpartijtje, een vakantie- of sportkamp of een weekendje uit een problematische ervaring zijn. Sommige kinderen die al droog zijn, kunnen tijdens zo'n kamp ineens opnieuw bedplassen.
Elk jaar reizen velen naar verre oorden. Met enkele basisvoorwaarden inzake voeding en hygiëne en een reeks handige tips kan je veel ongemakken voorkomen.
Bijna elke zomer zijn er incidenten met een voedselvergiftiging of -infectie op kamp, op een festival, een picknick of een buitenfeest. Daarom deze tien tips om er een zorgeloos kamp van te maken!
Wil je niets missen van de optredens? Vermijd dan de rijen aan de hulppost en breng je eigen eerstehulptasje mee. Een lijstje van wat niet mag ontbreken!
Bij vliegreizen naar verre landen is er vaak een tijdsverschil, soms van vele uren. Je moet rekening houden met deze tijdsverschuiving bij het innemen van de anticonceptiepil.
Reis je naar een gebied met malariarisico? Dan is malariapreventie met de juiste medicatie cruciaal om jezelf te beschermen tegen deze ernstige infectieziekte. Malaria wordt overgedragen door muggen, en zonder goede bescherming kun je ernstig ziek worden. In dit artikel ontdek je welke malariapillen of antimalariamiddelen geschikt zijn, hoe je ze correct gebruikt, en waar je op moet letten bij kinderen, zwangerschap of borstvoeding. Zo vertrek je goed voorbereid op reis.