Tips voor een lange autorit met kinderen

123_kind_auto_zitje_gordel.jpg

dossier Eindelijk nog eens samen met het gezin op reis, het hoogtepunt van het jaar... Maar met kleine kinderen op reis gaan, is niet altijd evident en zeker een autovakantie kan een uitdaging zijn. Met deze vier tips maak je het net iets makkelijker.

Lees ook: Wat doen tegen reisziekte of wagenziekte?

Leuke aires (stopplaatsen) voor kinderen

Zijn je kinderen nog heel jong? Zoek je vakantie dan niet te ver. Een lange reis is zeer vermoeiend voor baby's en peuters. Een vakantie aan de andere kant van België kan ook verrassend leuk zijn. Of waarom niet net over de grens? Wie toch graag naar Zuid-Frankrijk wil, kan de autorit beter opdelen en overnachten rond Dijon, Macon of Beaune.

Langs de autoroute du soleil vind je trouwens heel wat leuke aires (stopplaatsen) waar kinderen volop kunnen spelen. Tussen Dijon en Lyon heb je bijvoorbeeld deze:

  • nabij Merceuil: Aire de Service de Beaune Tailly (openluchtmuseum over Romeinen en Galliërs)
  • tussen Chalon en Macon: Aire de Repos de Jugy (openluchtspeeltuin met als thema paddenstoelen, helaas zonder restaurant)
  • voorbij Tournus (dikke 10 km verder dan Aire de Repos de Jugy): Aire de Repos de Farges (speeltoestellen en klimtoren, omgeven door veel groen en picknicktafels)
  • na Auxerre: Aire de service de la Chaponne (speeltuin in grasrijke omgeving).

Lees ook: Een baby en peuter in huis? Deze 5 spelactiviteiten kunnen ze samen doen!

Het ritme van je kind

Waar je zeker rekening mee moet houden gedurende heel de reis is het ritme van je kind. Het is belangrijk dat zij hun vertrouwde ritme kunnen behouden. Plan de dagen niet te vol en ga ook niet meteen de eerste dag al op uitstap, maar neem je tijd om te settelen. Geef je gezin de eerste dagen de kans om te wennen aan de nieuwe omgeving, het weer en alle indrukken.

Wat meenemen?

De juiste bagage kan je reis maken, of kraken. Vergeet zeker geen tussendoortjes mee te nemen, veel water en een knuffel of spelletje om je kind bezig te houden onderweg. Misschien kan je de kaart afdrukken, de route aanduiden en hier en daar een kruisje zetten op de plaats waar je kind iets leuks krijgt? Iets simpels als een doosje rozijntjes of een ingepakt cadeautje bijvoorbeeld... Iets om naar uit te kijken dus.

Lees ook: Tips voor een lange autorit met kinderen

Checklist

Stel op voorhand een goede checklist samen, en noteer alles dat in je opkomt. Zo verklein je de kans dat je iets vergeet. Hoe stressvrijer je als ouder vertrekt, hoe minder spanning je kind zal overnemen. Maar bovenal: geniet van de tijd die je met je familie doorbrengt. Veel plezier!

Lees ook: Wat moet er in je reisapotheek?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram