Twaalf tips om reis- of bewegingsziekte te voorkomen

Laatst bijgewerkt: juni 2020
123-kind-wagenziek-auto-misselijk-11-09.png

dossier Reisziekte of bewegingsziekte (kinetose) is een verzamelnaam voor symptomen zoals misselijkheid, duizeligheid, zweten, hoofdpijn en overgeven.
Het kan optreden in de auto, op een boot, soms in een vliegtuig en zelfs op dieren (bijv. paarden, kamelen…). Vandaar dat het ook wel wagenziekte of zeeziekte wordt genoemd. Sommige mensen hebben er ook last van in een pretpark of een kermisattractie. Het kan erg vervelend zijn, maar het gaat gelukkig vrij snel over zodra je weer voet op vaste grond zet.

Het gevoeligst zijn kinderen van 2 tot 12 jaar. Daarna neemt het geleidelijk af. Bij personen boven de 50 jaar komt bewegingsziekte zelden voor. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen, vooral tijdens zwangerschap en menstruatie.
Reisziekte heeft te maken met het evenwicht. Je evenwicht wordt geregeld door je hersenen. Die hebben hiervoor informatie nodig van je ogen, je spieren en je evenwichtsorganen. Men denkt dat reisziekte ontstaat als al die informatie niet met elkaar lijkt te kloppen.
Nadat men aan een bepaald bewegingspatroon gewend is, bijvoorbeeld tijdens een meerdaagse bootreis, verdwijnen de klachten meestal. Maar bij een volgende bootreis, kan je er opnieuw last van hebben, zeker bij woelige zee. Gewenning aan het ene vervoermiddel brengt niet noodzakelijk verlichting bij een ander. Het is dus goed mogelijk dat je geen enkele hinder ondervindt in een auto, maar misselijk wordt in een bus.

1. Zorg er voor dat jij (of je kind) voldoende uitgerust en fit bent: vermoeidheid verhoogt de gevoeligheid voor bewegingsziekte.

2. Eet een lichte maaltijd voor het vertrek, zonder koffie, frisdrank of alcohol. Drink ook tijdens de reis geen alcohol of frisdrank. Eet geen vette of zure voedingsmiddelen.
Ben je lang onderweg, probeer dan minstens 3 lichte maaltijden per dag te eten.

3. Rij rustig. Belangrijk is dat de snelheidsveranderingen zo klein mogelijk zijn. Dus: rustig remmen (als de veiligheid dat toestaat, tenminste), rustig optrekken en rustig bochten nemen. Kies een route met vooral lange rechte (snel-)wegen.

4. Reis je met de auto, dan word je minder gemakkelijk misselijk als je zelf achter het stuur zit. Is dat niet mogelijk, ga dan voorin zitten en kijk met de bestuurder mee naar voren.
Reis je met trein, bus of tram, ga dan in de rijrichting zitten.
Kinderen moeten hoog genoeg zitten, zodat ze naar buiten kunnen kijken.

5. Blijf op een boot zo mogelijk aan dek op een plaats met de minste beweging (een goede plaats is het midden op het achterdek) en kijk zo mogelijk in de vaarrichting. Hoe heftiger de bewegingen des te groter de kans op reisziekte.
Ga niet bij de ontluchting van de machinekamer staan (de lucht van dieselolie en uitlaatgassen maakt je misselijk),
Ga zo nodig liggen met gesloten ogen bij opkomen van ongemakken, zeker wanneer je je binnen in het schip bevindt.

6. Kies in een vliegtuig bij voorkeur een plaats in de buurt van de vleugels. Wandel regelmatig door het gangpad.

7. Kijk naar buiten tijdens het rijden of varen en probeer een vast punt te fixeren, bijvoorbeeld een punt aan de horizon. Vermijd bewegende beelden zoals golven, voorbijrijdende auto’s enzovoorts.

8. Lees niet, kijk geen film of speel geen computerspelletjes. Stop er alleszins direct mee als je onderweg merkt dat je misselijk wordt. De reisziekte kan dan weer wat afzakken.
Zorg voor ontspanning: luister bijvoorbeeld naar muziek. Je concentreren op je ademhaling en traag in- en uitademen helpt soms om misselijkheid tegen te gaan.

9. Doe zo mogelijk een raampje open zodat er voldoende frisse lucht is.

10. Probeer te slapen tijdens de reis. Als je slaapt, verdwijnen de verschijnselen. Om makkelijker in slaap te vallen, kan je het donker maken (door iets voor het raam te doen). Ook kan je een kussentje in je nek leggen.

11. Als je misselijk wordt, eet dan een koekje of een stukje droog brood. Doordat de maag het voedsel moet verteren, vermindert het gevoel van misselijkheid.

12. Er zijn polsbandjes tegen reisziekte te koop. De werking hiervan is niet aangetoond. 

Lees ook: Gember tegen zwangerschapsmisselijkheid en reisziekte

Bronnen:
www.bcfi.be/Folia/Index.cfm?FoliaWelk=F38N05B
www.thuisarts.nl/reisziekte/ik-heb-last-van-reisziekte
http://q-box.be/node/421
http://download.nhg.org/FTP_NHG/standaarden/FTR/Bewegingsziekte_text.html
www.apotheek.nl
www.nhs.uk
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram