Een baby en peuter in huis? Deze 5 spelactiviteiten kunnen ze samen doen!

123-verhuizen-kind-doos-03-19.png

dossier

De hele dag een baby én een peuter vermaken kan vermoeiend zijn, en dat ze zich in verschillende ontwikkelingsstadia bevinden maakt het er niet makkelijker op. Gelukkig zijn er ook enkele activiteiten die ze samen kunnen doen.

Waar éénjarigen houden van op zintuigen gebaseerde spellen (denk aan trekken, manipuleren, aanraken, schudden en verpletteren), hebben driejarigen meer de neiging om gerichter te spelen, denk aan een rollenspel of een fantasierijk spel. Deze activiteiten zijn perfect combineerbaar. Kijk maar.

Lees ook: Zo kan je schermtijd gebruiken om de taalontwikkeling bij je kindje te stimuleren

1. Vingerverven

Vingerverven is de eerste activiteit die je baby en peuter samen kunnen doen. Je hebt er enkel vingers voor nodig. Let wel op, het wordt een kliederboel, maar dat gaat het helemaal waard zijn.

 • Wat je peuter leert: je kunt je peuter vragen om verschillende figuren en objecten te 'tekenen' en hij kan zien wat er gebeurt als verschillende kleuren worden gemengd.
 • Wat je baby leert: je baby kan oefenen met een wijzende wijsvinger. Let wel op dat baby's graag gebruik maken van hun zintuigen, ook reuk en smaak. Het is dus verstandig om te zorgen dat je bijvoorbeeld een eetbare vingerverf gebruikt. En dat kan al heel makkelijk, bijvoorbeeld met Griekse yoghurt en kleurstof!

  2. Een mozaïekvenster knutselen

  Het knutselen van een mozaïekvenster is een leuke activiteit die je samen met je peuter en baby kunt doen. Je hebt papier of karton nodig, cellofaan, een kinderschaar en een lijmstift. Je peuter kan verschillende figuren knippen uit het cellofaan, en je baby kan het cellofaan 'opplakken'.

  • Wat je peuter leert: je peuter leert te oefenen verschillende vormen knippen met een veilige kinderschaar.
  • Wat je baby leert: je baby leert verschillende texturen voelen, zoals de zachtheid van het cellofaan en de plakkerigheid van het lijm.

  3. Een boekje maken

  Ga samen met je peuter en baby een boekje maken. Daar heb je papier, krijtjes, potloden, stiften, papieren zakdoekjes, wattenschijfjes en cellofaan voor nodig. Je kunt ervoor kiezen om een thema te kiezen, denk aan het strand of het park. Je peuter kan dingen tekenen die perfect bij het thema passen.

  • Wat je peuter leert: je peuter leert een potlood vast te houden, te kleuren met verschillende tekengereedschappen (potloden, krijtjes, stiften) en de verschillende resultaten daarvan te zien.
  • Wat je baby leert: je baby kan met de verschillende materialen spelen, denk aan papier, cellofaan en wattenschijfjes. Iets verkreukelen is heerlijk voor je baby en je peuter. En de gepropte papiertjes kan je makkelijk gebruiken als wolken.

   4. Een boek voorlezen

   Pak alle papiertjes van activiteit 3 en maak ze aan elkaar vast, dan heb je een 'boek'. Je peuter kan een verhaal vertellen bij de tekeningen die ie net maakte. Dat verhaaltje kan jij dan op de pagina's schrijven. Je peuter of jij kan het 'voorlezen' aan de baby. Is het boekje knutselen nog net iets te veel voor jou kleintjes? Dan kan je natuurlijk ook een ander leuk boek voorlezen.

   • Wat zowel je baby én peuter leert: als je al van kleins af aan gaat voorlezen, kunnen kinderen leren hoe het werkt om pagina's om te draaien, letterherkenning en de ondersteunende afbeeldingen die bij het verhaal horen.

   5. Een picknick

   Als het lekker weer is, is het heerlijk om naar buiten te gaan met de kids. Neem een thee-set mee en je hebt gegarandeerd succes!

   • Wat je peuter leert: je peuter zal genieten van het theekransje, hij houdt van rollenspel. En tegen jou en de baby praten zal goed zijn voor zijn of haar spraakontwikkeling.
   • Wat je baby leert: je baby kan natuurlijk nog niet meepraten, maar zal jullie wel proberen na te doen. Luisteren zal ook goed zijn voor de ontwikkeling van de spraakontwikkeling van je baby. Win-win!


   Lees ook: Tips en inspiratie voor de brooddoos van je peuter of kleuter

   Lees ook: Wat als je kind niets lust (behalve appelmoes)?

   Lees ook: Buitenspeeltip: 7 leuke speelbossen in Vlaanderen

   auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
   Laatst bijgewerkt: juli 2023

   Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

   eenvoudig terug uit te schrijven
   Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
   volgopfacebook

   volgopinstagram