Zo kan je schermtijd gebruiken om de taalontwikkeling bij je kindje te stimuleren
dossier
Kinderen voor een scherm zetten, is dat wel verantwoord? We vroegen het aan logopediste en orthopedagoge Tine Seghers van De appelboom: “Als je met enkele aandachtspunten rekening houdt, kan je multimedia gerust inzetten om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren”, klinkt het. En naar goede gewoonte heeft ze ook heel wat tips voor ons.
Tine: “Laten we bij het begin beginnen, wat is multimedia eigenlijk? Ik gebruik de term om te verwijzen naar verschillende middelen die je kan gebruiken om met taal bezig te zijn. Dit zijn zowel 'dingen' (tv, computer, tablet, smartphone, foto's, boeken…) als 'programma's' (kinderprogramma's op tv, YouTube, apps…).
Voordelen en nadelen
Er zijn verschillende voordelen gekoppeld aan het gebruik van multimedia bij de taalstimulering van je kind. Zo kan je woorden in verschillende contexten oefenen, je kan het taalaanbod letterlijk laten herhalen, je kan gesprekjes even stopzetten om aandacht op moeilijke woorden te vestigen enzovoort. Al zijn er toch ook wel enkele aandachtspunten. Kinderen leren bijvoorbeeld communiceren door in interactie te gaan met anderen. Een computer of tv kan menselijk contact dan ook nooit vervangen. Bij filmpjes met veel afleiding zullen kinderen ook minder onthouden van de verhaallijn.Taalontwikkeling stimuleren via tv-programma’s
Kies een programma met een rustig tempo. Beluister het taalaanbod: is het niet te moeilijk, of misschien net te gemakkelijk? Programmamakers houden hier rekening mee. Volg dus zeker het leeftijdsadvies.- Jonge kinderen kunnen nog geen verhaallijn volgen. Voor hen kies je best een programma waarin het benoemen van woorden centraal staat, denk maar aan Tik Tak of Bumba.
- Vanaf de kleuterleeftijd begrijpen kinderen korte verhaaltjes, zoals die van Nijntje. Een leuk programma om verhaalstructuur te oefenen is Bing. Het driejarige konijntje Bing beleeft samen met z’n vrienden Sula, Coco en Panda leuke avonturen, en de aflevering eindigt telkens met een samenvatting van het verhaal. Op die manier leert je kind om een verhaal na te vertellen. De serie is te bekijken via Youtube.
Taalontwikkeling stimuleren met een tablet
- Toon je betrokkenheid bij datgene waar je kind mee bezig is. Ga dus naast je kind zitten en kijk mee. Let op een goede zithouding, en geef hierbij het goede voorbeeld. Heeft je kind de tablet vast? Zorg dan dat je kan meekijken om te verduidelijken waar nodig.
- Voor kinderen jonger dan 5 jaar wordt geadviseerd het schermgebruik te beperken tot 1 uur per dag. Probeer hier samen met je kind afspraken rond te maken. Wij werken thuis met ‘schermkaartjes’: 1 kaartje voor 10 minuten schermtijd. De kinderen krijgen 4 kaartjes per dag, ze mogen kiezen wanneer en waarvoor (tv, tablet) ze die gebruiken.
- Creëer een educatieve meerwaarde. Leg de link tussen de app en de echte wereld. Als je kind bijvoorbeeld een spelletje met boerderijdieren aan het spelen is, ga dan ook eens naar een boerderij. Wees kritisch over de meerwaarde van een spel op een scherm. Een kleurplaat inkleuren, biedt volgens mij weinig meerwaarde op een tablet dan op papier.
Taalontwikkeling stimuleren via apps
- Kies een app gekoppeld aan een taaldoel. Wil je je kind kleuren aanleren? Zoek dan een app waarin dit centraal staat.
- Kies voor een app zonder te veel afleiding en in-app aankopen. Is de instructie duidelijk? Is het in de een taal die het kind kan begrijpen? Is de inhoud aangepast aan je doel en de leeftijd van het kind?
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist