Acute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?

ad_enterol_AD3.jpg

nieuws

Gezinsvakanties zijn vaak een kans om onvergetelijke herinneringen te creëren, maar ze kunnen soms verstoord worden door onvoorziene omstandigheden... Reizigersdiarree is de meest voorkomende ziekte, vooral als je reist naar regio's waar de voedselhygiëne anders kan zijn dan je gewend bent. Voordat je op reis gaat, is het essentieel om op dit risico te anticiperen om een zorgeloze vakantie voor het hele gezin te garanderen, bijvoorbeeld door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en een geschikte EHBO-doos samen te stellen.

Hoe uit acute diarree zich?

De typische symptomen zijn drie of meer keer per dag waterige ontlasting. Deze symptomen gaan vaak gepaard met buikkrampen, misselijkheid en soms koorts of zelfs bloed bij de ontlasting. Hoewel het meestal niet langer dan vier dagen duurt, kan het je vakantie behoorlijk bederven. 

Wist je dat?

  • 1 op de 2 Belgen die naar ontwikkelingslanden reizen, last krijgt van reizigersdiarree2,3,4
  • 25% van de ouders zegt dat hun kind al diarree heeft gehad tijdens een reis1.

ad_biocodexGezondheid_banner_N.jpg

Wat moet je doen als je kind de ziekte oploopt?

Als je met kinderen reist, is het belangrijk om te letten op wat ze eten: vermijd kraanwater, ijsblokjes, rauw of onvoldoende gekookt voedsel en ongeschild fruit. De belangrijkste ziekteverwekkers zijn bacteriën, maar ook virussen en parasieten kunnen diarree veroorzaken5. Als besmet voedsel of besmette drank wordt geconsumeerd, kan er in de uren of dagen daarna acute diarree ontstaan.

Om uitdroging te voorkomen, kun je je kind orale rehydratatieoplossingen geven: dit zijn zakjes poeder met suiker en zout die je oplost in water.
Wees voorzichtig met loperamide bij kinderen: het mag nooit gegeven worden aan kinderen jonger dan 2 jaar, en er zijn weinig gegevens beschikbaar over het gebruik bij kinderen jonger dan 12 jaar6. Loperamide kan daardoor beter niet worden ingenomen door kinderen jonger dan 12 jaar, door mensen met koorts of door mensen met bloed in de ontlasting5.

Geef je kind regelmatig een kleine hoeveelheid te drinken en vermijd zuivelproducten en vruchtensappen omdat deze de darmen irriteren.
Het is niet erg als je kind een paar dagen niet of minder eet. Zodra hij zich beter voelt, komt de eetlust vanzelf terug. Een geschikt probioticum kan ook helpen om de darmflora te herstellen.

Hoe kan je reizigersdiarree voorkomen?

Er zijn een aantal tips die op het hele gezin kunnen worden toegepast: 


  • Vermijd zoveel mogelijk rauwe groenten, zuivelproducten, rauw of te weinig gekookt vlees of vis, salades, fruit dat niet ter plekke is geschild, enz.
  • Wees voorzichtig met het drinken van water: drink altijd water uit een fles die je zelf hebt geopend, kies voor bruisende dranken zoals bruiswater of frisdrank, bestel nooit een drankje met ijsblokjes tenzij je zeker weet dat ze niet gemaakt zijn met kraanwater, en poets je tanden met flessenwater.
  • Vergeet Enterol niet in je EHBO-doos.

Bronnen:
1) Listen for Biocodex, Enterol U&A, 07/2023.
2) DuPont HL. Reizigersdiarree: antimicrobiële therapie en chemopreventie. Nat Clin Pract Gastroenterol Hepatol. 2005;2(4):191-198.
3) Steffen R. Epidemiology of traveler's diarrhea. Clin Infect Dis. 2005;41 Suppl 8:S536-S540.
4) Rambaud JC, et al, Gut Microflora. Digestieve pyhsiologie en pathologie. John Libbey Eurotext; 2006: 201-220
5) https://www.gezondheidenwetenschap.be
6) https://bcfi.be



bron: Ingezonden mededeling Biocodex

Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram