Staycation tips: leuke ideetjes voor vakantie in eigen huis

In dit artikel
Staycation tips: leuke ideetjes voor vakantie in eigen huis

dossier

Thuis blijven tijdens de vakantie, in het Engels bestaat er een heerlijk en allesomvattend woord voor: staycation. 
Misschien is het om budgettaire redenen, of omdat de gezinssituatie het niet toelaat om op reis te gaan, of gewoon omdat de reismicrobe niet in je bloed zit... Wat de insteek ook is, een vakantie in eigen huis, tuin en regio kan best een toppertje worden. Wie gewoon thuis aan de ‘côte graskant’ vertoeft tijdens de congé payé, komt zeker aan zijn trekken. Vakantie vieren en de batterijen weer opladen, hoeft niet per se synoniem te zijn van (verre) reizen.

Denk om te beginnen aan de voordelen: je verliest geen tijd door naar je bestemming te rijden/vliegen en terug te keren, je spendeert geen geld aan overnachting (hotel, vakantiehuis, camping of een andere accommodatie) en je betaalt je niet blauw aan transport. Je bent niet uitgeput of gestresseerd door een vermoeiende vlucht, drukke wachtrijen, een lange autorit of files en je moet geen valiezen pakken en uitpakken. Er zijn geen ‘storende elementen’ zoals lawaaierige hotelgasten of middelmatig logeercomfort dat niet beantwoordt aan je verwachtingen (en de prijs die je ervoor betaalde). Alleen het weer kan tegenvallen wanneer je in België blijft ... 

Lees ook: Buitenspeeltip: 7 leuke speelbossen in Vlaanderen

Mentale voorbereiding

Om volop te kunnen genieten van je staycation is het belangrijk dat je de dagelijkse routineklussen ‘on hold’ zet vanaf dag één. Begin dus niet met de grote schoonmaak of met het inhalen van achterstallig werk. Laat de was liggen, laat het gras groeien en relax. Bekijk het als volgt: ben je in het buitenland of buitenshuis op vakantie, dan blijft alle werk in huis en tuin ook onaangeroerd liggen tot je weer thuis komt. Is je thuiscomputer met je werk gelinkt, zet dan een ‘out of house’ op en blijf offline. Het is verleidelijk om je mail te checken, maar als je dat doet, wordt het des te moeilijker om je werk los te laten. En dat is nu precies waar vakantie om draait! Zet dus meteen je modus op ‘off’ en duw alle dagdagelijkse bekommernissen in de (vergeet)hoek.

Lees ook: Hoe kan je de batterijen van een vermoeid kind weer opladen?

Goede planning

  • Tenzij luieren de enige activiteit is die je op het programma wilt zetten (en dat mag natuurlijk), doe je er goed aan om je vakantieperiode vooraf goed te plannen. Bereid je staycation voor zoals je een reis zou voorbereiden. Koop een reisgids over je eigen regio, spring eens binnen bij de toeristische dienst, of 'google' op interessante toeristen- en culturele sites om te checken wat er allemaal te zien en te beleven valt (zie interessante websites onderaan dit dossier).
  • Zorg er ook voor dat je huis en tuin op orde liggen. Als je in een huurhuis of een hotelkamer aankomt, wil je toch ook niet dat alles overhoop ligt. Op die manier creëer je de juiste setting en sfeer voor een vakantiestemming. 
  • Haal alles in huis wat je nodig hebt. Lees je een stapel boeken of magazines op vakantie, koop of ontleen ze dan ook voor je staycation. Denk eraan om de koelkast en diepvries goed te vullen als jij (of je partner) graag kookt en haal een paar ‘guilty pleasures’ in huis die je associeert met vakantie: ijsjes of de ingrediënten voor een heerlijke cocktail. Of misschien heb je deze periode net uitgekozen om gezond(er) te leven? Vul dan je fruitschaal met allerlei lekkere zomervruchten, maak zelf fruitsla of fruitfrisco’s en drink een frisse suikervrije mocktail.
  • Reserveer tijdig dat restaurantje dat al zo lang op je bucket lijst staat. Of laat jezelf verwennen en regel een verzorging of massage in een schoonheidssalon.

Lees ook: Hoe maak je gezond tweekleurenijsjes vol fruit?

Tips voor je staycation

Om je staycation alle kans op succes te geven, doe je best dezelfde dingen als tijdens een geslaagde vakantie in andere oorden. Met andere woorden: Ga je op reis elke dag uit eten, doe dat dan ook tijdens je staycation. Is luieren of lezen je enige activiteit, idemdito. Het is vakantie, vergeet dat niet, en daarbij horen woorden als ontspannen, plezier beleven en genieten. Maar je kunt tijdens zo'n staycation ook eens uit je comfortzone treden en genieten van 'onontgonnen terrein'. 

123-HD-staycation-museum-07-17.jpg

We geven je graag enkele suggesties:

Ga voor cultuur
Bezoek een museum, een kunstgalerij, een atelier, een ambachtelijke site of een stukje cultureel erfgoed. De meeste mensen verkennen de bezienswaardigheden en alle hotspots op hun reisbestemming in het buitenland, ze gaan op zoek naar leuke winkeltjes, cafés en restaurantjes, maar ze kennen nauwelijks de schatten en de ‘te ontdekken plekjes’ in hun eigen achtertuin. Bezocht je ooit het Rubenshuis in Antwerpen? Heb je het Lam Gods al eens bewonderd? Heb je de oude mijnsite in Limburg al gezien? 

Er valt genoeg te beleven bij ons. Speel toerist in eigen land: doe een stadswandeling met een gids, ga op exploratie in je eigen streek of stad, bezoek de interessante gebouwen of locaties, verdiep je in de geschiedenis … welke culturele activiteit je ook doet op vakantie buitenshuis, doe copy paste voor je eigen plek. Je zult ervan versteld staan welke pareltjes er achter al die kunsthistorische en architecturale gevels verborgen zitten en welke culturele en culinaire schatten er in jouw buurt zijn.

Geniet van de pracht van de natuur
Een wandeling, een boottochtje, een fietsrit of een tour met de scooter in eigen streek zijn de beste manier om ze te ontdekken. Of kijk waar de mooie parken zich bevinden in jouw buurt, of organiseer een trektocht.

Geniet van de vele pop-up bars met of zonder strand die zich in een mum van tijd ontpoppen als mooie vlinders... Bezoek massafeesten, (streetfood) festivals, happenings, evenementen... Zowel voor de rustige genieter als voor de spring in ’t veld zijn er voldoende zomerse activiteiten die je wel kunt doen. 

Lees ook: Verzameldrang: wat als je kind steeds 'prullen' mee naar huis brengt?

123-h-home-cinema-06-20.jpg

Lekker luieren mag
Maak je huis of tuin gezellig en geniet van een mooi boek met een lekker drankje binnen handbereik. Zet een tent of tipi voor de kinderen, hang lampionnen in de bomen en poot vooraf wat extra bloemen of planten neer om een zuiderse sfeer te creëren. Laat je pamperen door een uitnodigende hangmat, een luie strandstoel of een leuke loungeset met exotische kleurrijke kussens. Of haal wat slaap in en dommel in bij je favoriete zachte muziek. Als je budget het toelaat: er bestaan ook opblaasbare spa’s en zwembaden.

Organiseer een picknick of BBQ 
Een potluck waarbij iedereen iets meebrengt zodat het werk over alle gasten is verdeeld, is de ideale oplossing. Zet de speaker buiten en hou een zomerparty. En als de buren toch op reis zijn, mag de volumeknop iets hoger staan ….

Ook housesitting of huisruil zijn opties die het overwegen waard zijn
Een ander huis, een andere omgeving creëert meteen een vakantiegevoel en het kost je niks. Misschien heb je kennissen met een hond of een kat die wat gezelschap kan gebruiken en die gevoederd moet worden terwijl de baasjes het huis uit zijn. Of goede vrienden die een zwembad of een supermooie tuin hebben waarvan je kunt genieten terwijl zij in paradijselijke oorden vertoeven.

Maak tijd voor family quality time
Doe (gezelschaps)spelletjes met het hele gezin, leer je kinderen kaartspelletjes, of maak een tripje op maat van de kinderen: een pretpark, de zoo ….
Organiseer een dagtrip of doe een citytrip met de trein. Kampeer een paar dagen in je tuin of in een idyllisch stukje natuur in de buurt. Kinderen zijn daar meestal dol op en misschien kunnen ze ook een paar vriendjes uitnodigen. ’s Avonds kan je een kampvuur maken in een vuurkorf of gezelligheid creëren met sfeerlampjes en een zelf geknutselde BBQ waarop ze worstjes of marshmallows mogen grillen. Ben je een handige harry, bouw dan zelf een boomhut of een kamp voor je kinderen.

Maak tijd voor dat ene project
Maak een project af dat al zo lang op je programma staat maar bij gebrek aan tijd telkens weer op de lange baan werd geschoven: een fotoboek maken, een kamer herinrichten, een kleine serre in je tuin opzetten om je eigen groente te kweken … Dat kan enorm veel voldoening geven.

Lees ook: Kan een kind te veel speelgoed hebben (en daardoor minder spelen)?

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram