Gerelateerde artikels
Waarom de eerste zon gevaarlijk is
In dit artikel
Waarom de eerste zon gevaarlijk is
dossier
De lentezon breekt stilaan door en zal de komende weken alsmaar meer gaan schijnen. Maar het is algemeen geweten dat na de wintermaanden de eerste lentezon gevaarlijk is. Waarom eigenlijk?
Lees ook: Huidkanker: wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?
Waarom is de eerste zon gevaarlijk?
Hoewel de eerste lentezon niet zo sterk is als bijvoorbeeld de middagzon in juli, schijnt ze wel op een onvoorbereide huid. Je hoeft niet per se een hoge factor te smeren, maar zonnecrème is dus wel een goed idee. Naarmate onze huid wordt blootgesteld aan de zon, bouwt ze wel een verdedigingsmechanisme op, pigment, maar dat gebeurt niet in één, twee, drie. Reken maar op enkele weken. Van zodra je ziet dat je huid rood kleurt, ga je dus beter in de schaduw zitten. Er zijn wel mensen die heel snel bruin worden, ook van de eerste lentezon, maar dat komt omdat zij nog een reserve hoeveelheid pigment hadden. Die kan echter vrijkomen in één keer.
Lees ook: Verbrand door de zon: wat kan je doen?
Hoe kan je je huid voorbereiden op de zon?
In afwachting van die natuurlijke bescherming kan je wel de aanmaak van pigment stimuleren door bepaalde voedingsmiddelen te eten. Caroteen bijvoorbeeld (wortels en wortelsap), lycopeen (tomaten) en anti-inflammatroire stoffen (blauwe bessen, komkommer…). Je kan je huid ook voorbereiden op de zon door twee keer per week de huid te scrubben. Zo verwijder je de laag dode cellen en bereikt de huid makkelijker haar maximale pigmentatie.
Let op: Een zelfbruiner bevat geen pigment, dus die combineer je best nog met een UV-bescherming.
Lees ook: Is “voorbruinen” onder de zonnebank een goed idee?
Lees ook: Volstaat een dagcrème met zonnefilter (SPF) als bescherming tegen de zon?
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist