Volstaat een dagcrème met zonnefilter (SPF) als bescherming tegen de zon?

123-vr-zonnecreme-07-17-1.jpg

dossier

Een dagcrème, BB-, CC-cream of een foundation met een zonnebeschermingsfactor (SPF) van 30 beschermt in principe even goed als een 'normale' zonnecrème met een SPF van 30. Maar er zitten enkele addertjes onder het gras.


Lees ook: Is “voorbruinen” onder de zonnebank een goed idee?

Kan een dagcrème met SPF zonnecrème vervangen?

  • De meeste cosmetische producten met UV-bescherming hebben een lage SPF-factor, meestal slechts SPF 15. Dat is voor de meeste mensen onvoldoende. Meestal wordt een SPF van minstens 30 aangeraden. Bovendien bevatten ze vaak alleen een UVB-filter en beschermen ze niet tegen UVA-straling. 
  • Om voldoende beschermd te zijn, moet je een dikke laag van het product smeren. De aanbevolen hoeveelheid is ongeveer 2 mg per vierkante centimeter. Voor een volwassene komt dat overeen met ongeveer 30 à 40 g per smeerbeurt... Alleen als je zoveel smeert, biedt het product de vermelde bescherming. Stel dat je de helft smeert, dan beschermt een crème met SPF 30 zoveel als een crème met SPF 15. Dat is erg veel en zal bij een dagcrème of foundation geen fraai resultaat geven.
  • Bovendien moet je regelmatig smeren, ongeveer om de vier uur, en om de twee uur als je gezwommen hebt of veel zweet. En niet alleen 's ochtends, zoals bij een dagcrème of foundation meestal gebeurt. Dat is onvoldoende als je buitenkomt op zonnige dagen.

Een dagcrème, BB-, CC-cream of foundation met SPF kan in de praktijk dus geen zonnecrème vervangen. Het vormt wel een goed alternatief om je huid te beschermen als er weinig zon is, of als je maar kort in de zon komt, bijvoorbeeld als je gaat winkelen, de hond uitlaat... 

Lees ook: Huidkanker: wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?

Mag je zonnecrème combineren met dagcrème of foundation?

  • Indien je zonnecrème wil combineren met een hydraterende dagcrème, dan breng je het best eerst de dagcrème en vervolgens de zonnecrème aan. Kies bij voorkeur een dagcrème op waterbasis, zodat de zonnecrème goed in de huid kan intrekken. De zonnecrème moet om de twee à vier uur vernieuwd worden.
  • Je kan eventueel een foundation over je product met zonnefilter aanbrengen, maar wacht enkele minuten tot het product met zonnefilter goed is ingetrokken om verdunning van de zonnefilter te beperken. Breng je foundation vervolgens voorzichtig aan. 
  • Je kan een zonnecrème ook als dagcrème gebruiken. Bij de nieuwe generatie zonnecrèmes zijn er heel wat die niet te vet zijn, en soms zelfs gekleurd zijn of eruitzien als foundation. 

Lees ook: SPF zonnecrème: mag je langer in de zon blijven met een hoge factor?


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram