10 tips tegen gesprongen lippen

Laatst bijgewerkt: november 2021
123h-lip-gesprongen-01-19.jpg

nieuws

‘s Winters bevat de lucht weinig vocht, waardoor de bovenste laag van de huid (de hoornlaag) makkelijk kan uitdrogen. Onder invloed van de koude trekken ook de bloedvaatjes samen, zodat de huid ook van binnenuit weinig gevoed wordt. Het resultaat is een droge, ruwe huid die gemakkelijk gaat schilferen. De lippen zijn bijzonder gevoelig voor dit fenomeen, omdat ze quasi geen talgklieren bevatten. Daarom zijn gesprongen lippen zo frequent in de koude.

Een andere oorzaak van droge lippen is blootstelling aan zonlicht (UV-straling). Dit kan gebeuren in de zomer, maar ook op een zonnige winterdag, en vooral in het hooggebergte, bijvoorbeeld tijdens een wintersportvakantie.

Sommige geneesmiddelen kunnen ook droge lippen veroorzaken. Plastabletten bijvoorbeeld, maar ook vitamine-A-achtige geneesmiddelen die bij acne worden voorgeschreven.

Lees ook: Tien tips om een droge huid tegen te gaan

 1. Vermijd om de lippen te likken. Bij uitgedroogde lippen hebben veel mensen de neiging om de lippen met de tong af te likken zodat ze weer vochtig worden. Dit helpt niet, integendeel, hierdoor drogen de lippen nog meer uit, en ook de huid rond de lippen kan door inwerking van het vocht geïrriteerd worden, zodat er een hardnekkig soort eczeem rond de lippen ontstaat. Dit eczeem wordt lip licking dermatitis genoemd.
 2. Probeer in koud weer zo veel mogelijk door de neus te ademen.
 3. Bescherm je lippen met een sjaal
 4. Ga na of de luchtvochtigheid in huis of op het werk niet te laag is.
 5. Te weinig vochtinname kan ervoor zorgen dat je lippen ook uitdrogen, dus zorg ervoor dat je genoeg drinkt gedurende de dag.
 6. Vermijd irriterende voedingsmiddelen. Citrus en andere zure voedingsmiddelen, zoute voedingsmiddelen, pittig voedsel en zeer zoutig voedsel kunnen de lippen irriteren.
 7. Droge lippen kan je voorkomen door de lippen regelmatig in te smeren met een lippenbalsem in de vorm van een stift of met zalf (bijv. vaseline of lanette-vaseline, cacaoboter). Vraag eventueel raad aan je apotheker. Vet de lippen ook 's avonds voor het slapengaan in.
  Gebruik een lippenbalsem met UV-factor als het zonnig is en in de bergen.
  Vermijd lippenbalsems die menthol bevatten of met mint of citrus gearomatiseerd zijn, die kunnen de huid irriteren.
 8. Geen velletjes lostrekken van de lip, dat maakt het alleen maar erger. 
 9. Bij geneesmiddelen die droge lippen veroorzaken kan soms in overleg met de arts de hoeveelheid per dag iets worden verlaagd. 
 10. Als de kloven ernstig zijn en niet reageren op bovenstaande adviezen, raadpleeg dan je huisarts. Bij een hardnekkig eczeem rond de lip kan het nodig zijn om een anti-eczeemzalf met corticosteroïden te gebruiken. Deze worden voorgeschreven door de huisarts. Gebruik dit soort zalven niet te vaak rond de lip, er kunnen bijwerkingen bij optreden. Goed vet houden is belangrijker.

Lees ook: Kan voeding acne uitlokken of verergeren?

Bron:
www.huidziekten.nl
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram