Couperose: oorzaak en behandeling

dossier Couperose is een cosmetisch storende maar ongevaarlijke huidaandoening die meestal gepaard gaat met abnormale roodverkleuring van de wangen en/of de neus, soms ook op het voorhoofd en een gedeelte van de kin. Soms zijn kleine rode stervormige plekken of lijnen te zien. Couperose kan effectief behandeld worden met laser.

Couperose of rosacea?

Couperose en rosacea zijn twee verschillende huidaandoeningen. Bij couperose is er sprake van verwijde rode en blauwe adertjes in het gezicht. Bij rosacea ook, maar dan zijn er daarnaast nog andere symptomen, zoals rode bultjes, puskoppen en zwellingen, en eventueel branderige, rode en droge ogen. Rosacea kan alleen met behulp van medicijnen worden verholpen. Couperose kan worden behandeld met laser- en lichttherapie.

Lees ook: Rosacea: oorzaak, symptomen en hoe behandelen?

Oorzaak van couperose

123m_couperose_huid_2022.jpg
Couperose is een gevolg van een abnormale toename of uitzetting van het aantal kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gelaat. Door het voortdurend fel uitzetten kunnen de adertjes zich permanent verwijden wat een bloedvattekening kan geven op vooral de wangen maar ook centraal op het voorhoofd en op de kin en de neus.
Hoe couperose precies ontstaat, is niet bekend. Soms is het een gevolg van rosacea, een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen treedt het spontaan op, zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen.
Waarschijnlijk is het erfelijk bepaald.
Couperose treedt meestal op rond de leeftijd van 20 jaar en bereikt zijn hoogtepunt op de leeftijd van 45 jaar. Vooral mensen in Noord-West-Europa met een licht huidtype hebben er last van. Men schat dat ongeveer 10% van alle Belgen en Nederlanders couperose heeft.

Lees ook: Tips voor een huidvriendelijke douche of bad

Hoe voorkomen?

Grote temperatuurverschillen vermijden
Grote temperatuurverschillen en alles wat warmte opwekt, kan couperose uitlokken. Dat geldt bv. voor zonnebaden, maar ook voor een kachel, een open haard, strijken... Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose. Ook sauna, bubbelbaden en dergelijke kunnen couperose uitlokken of verergeren.

Voeding
Sommige voedingsproducten zouden couperose kunnen uitlokken. Het gaat om voedingsstoffen die bij de meeste mensen wat roodheid in het gezicht opwekken, maar bij mensen met rosacea een veel intensere roodheid geven. Het gaat met name over: alcohol, specerijen en hete spijzen en dranken. Men heeft aangetoond dat bv. niet de koffie als dusdanig een aanval uitlokt, maar wel hete koffie en niet koude koffie.
Bij couperose geeft men de raad om alcohol en pikante bereidingen te mijden, en om niets heet te nuttigen, maar de soep, de koffie, de thee, enz. eerst wat te laten afkoelen.

Geneesmiddelen
Er bestaat geen geneesmiddel tegen couperose. De crèmes die daarvoor worden aangeprezen, hebben weinig of geen effect.
Sommige geneesmiddelen zoals cortisonen zouden couperose kunnen uitlokken of verergeren.

Cosmetica
Gebruik enkele milde reinigingsproducten. Crèmes tegen roodheid die een kalmerende en anti-irriterende werking hebben, versterken de huid zodat ze minder vatbaar wordt voor irritaties.

Afkoeling
Zuig op een ijsblokje als je voelt dat je gezicht rood begint aan te lopen. Dit kan tijdelijk soelaas brengen.

Lees ook: Test jezelf: heb jij last van Rosacea of couperose?

Laserbehandeling

Couperose kan tegenwoordig met laser worden behandeld. De laser zendt een lichtstraal uit die door de huid in de bloedvaatjes dringt en ze vernietigt, zonder de omliggende huid te beschadigen. Met een tweede type laser wordt tegelijk de rode blos behandeld.
Afhankelijk van de ernst van de couperose zijn één tot meerdere behandelingen nodig, met een tussentijd van vier à zes weken. Onthoud wel dat een laserbehandeling de vorming van nieuwe verwijde bloedvaatjes niet voorkomt.
De ontstekingen die het gevolg zijn van rosacea kunnen niet met laser worden behandeld. Daarvoor zal meestal een behandeling met geneesmiddelen nodig zijn.
Bij elke laserbehandeling is het belangrijk dat je huid vóór de behandeling geen zon (ook geen zonnebank) heeft gehad gedurende twee maanden. 

Lees ook: Waarom moet je een puist niet uitknijpen?

Na de behandeling

  • Je kan last hebben van rode zwelling en een tintelend gevoel. Normaal is de zwelling de volgende dag reeds weggetrokken maar bij uitgebreide behandelingen en bij behandelingen dicht bij de ogen, kan de zwelling soms een tweetal dagen aanhouden. Lokale afkoelende kompressen en anti-inflammatoire medicatie kunnen helpen om roodheid en eventuele opzwelling te verminderen.
  • Het optreden van fijne korstjes de dagen na een laserbehandeling is normaal. Zolang deze korstjes aanwezig zijn is het nodig om een lokaal antisepticum aan te brengen.
  • Vermijd de eerste dagen na de behandeling sauna en bubbelbaden.
  • Vermijd tijdens de eerste maanden na de behandeling felle zon. Daarom worden meestal geen behandelingen uitgevoerd in de zomermaanden. Na een laserbehandeling moet je de huid ook beschermen tegen de zon. Dit kan makkelijk met een hoge zonnefactor.


Lees ook: Wat zijn die rode vlekken of bultjes op je huid?

Bronnen:
https://www.huidarts.com
https://www.huidziekten.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram