Tips voor een geslaagde en smaakvolle BBQ

In dit artikel
Tips voor een geslaagde en smaakvolle BBQ

dossier Zomerse temperaturen? BBQ-time! We geven je enkele tips om alles in goede banen te leiden en het veilig te houden. 

Lees ook: Tips & tricks voor een veggie bbq

Veilig barbecuën

Zowel veiligheid als hygiëne en gezondheid zijn key factors bij het BBQ-gebeuren. Het is belangrijk om op beide vlakken op safe te spelen en de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. 

Alles begint met de ingrediënten die je gebruikt en de manier waarop je ze behandelt. Hoe ga je daarbij best te werk?

 • Koop verse kwaliteitsproducten en bewaar ze koel tot ze op het BBQ-rooster belanden of in een bereiding (bv. een slaatje) worden verwerkt.
 • Gebruik hittebestendige olie om je ingrediënten te coaten zoals bijvoorbeeld arachideolie. Verbrande olie is niet lekker en vooral ook ongezond.
 • Houd rauw en gebakken gescheiden, zeker voor vlees en vis. Dat geldt niet alleen voor de schaal of plank waarop je het product legt maar ook voor het mes waarmee je het snijdt. Een mes waarmee rauw vlees of rauwe vis werd versneden, heeft een afwasbeurt nodig voor je het opnieuw kan gebruiken.
 • Niet alleen rauwe ingrediënten, maar ook bereide producten (vlees, vis, slaatjes, sauzen) moeten uit de zon gehouden worden en bij warme temperaturen zo kort mogelijk buiten de koelkast staan (behalve vlees dat een tijdje moet ‘chambreren’ voor je het bakt of grilt).
 • Zorg ervoor dat de ingrediënten die op het BBQ-rooster liggen niet verbranden of door vlammen worden gelikt. Dat kan je vermijden door het rooster olievrij te houden en het op de hoogste stand te zetten of met aluminiumfolie te bedekken. Dat maakt meteen ook het reinigen van het rooster gemakkelijker. Gebruik van aluminium(folie) wordt evenwel niet aanbevolen voor contact met zure (bv. tomaat) en/of zoute ingrediënten. Indirect grillen is ook een oplossing: het product ligt dan niet rechtstreeks boven de smeulende houtskool, maar ernaast op een vrije zone van het rooster. Om indirect te kunnen grillen, moet de diameter van het rooster wel voldoende groot zijn. 

Lees ook: Avocado met ricotta en gerookte zalm

123-BBQ-indirect-grill-05-17.jpg

Indirect grillen

Werken met een degelijk toestel en zuivere houtskool of kokosbriketten is de tweede vereiste. 

 • Voor we kunnen grillen, moet de BBQ klaargezet worden en moet het vuur worden aangemaakt. (Tenzij je over een gasbarbecue beschikt, dan draai je gewoon de gaskraan open ‘on demand’). Zorg ervoor dat het toestel op een stabiele ondergrond staat, uit de buurt van kinderen en brandbaar materiaal. Zet bij een traditionele BBQ met vuur een emmer water of zand (nog beter) in de buurt. Je weet maar nooit …
 • Houten spiezen laat je best eerst een paar uren weken in water voor ze op de rooster gaan zodat ze geen vuur vatten.
 • Om het vuur aan te maken, kan je aanmaakblokjes of droge houttwijgjes gebruiken. Kies je voor aanmaakblokjes, koop dan een soort die geen zonder chemische bestanddelen bevat en vermijd het gebruik van krantenpapier. Hout dat hars bevat of een verflaagje heeft, komt niet in aanmerking. Het kan giftige gassen vrijgeven. 
 • Gebruik bij voorkeur gezuiverde houtskool, die bevat minder stofdeeltjes, of kokosbriketten, die geven minder afval en branden gelijkmatiger. Steek ze een half uur op voorhand in brand zodat ze mooi smeulen tegen de tijd dat je wilt starten met roosteren. Hou ook een blaasbalg in de buurt om zuurstof toe te voegen als er te veel rookontwikkeling is.
 • Verwarm het rooster op de hete BBQ en smeer het in met olie of een rauwe aardappel voor je het voedsel erop legt. De aardappel geeft zetmeel vrij en vormt een soort van antiaanbaklaag op het rooster. Dat vermijdt dat het voedsel eraan kleeft en het vergemakkelijkt het schoonmaken achteraf.
 • Zorg voor vuurvaste handschoenen die je handen van de warmte isoleren en een geschikte basisuitrusting: een BBQ-tang, een BBQ-scheplepel en een kwast waarmee je de producten van een olie- of marinadelaagje voorziet.

Smaakvol barbecueën

 • BBQ’en is slow cooking op zijn best. Het is de bedoeling dat je de producten langzaam laat garen op een niet te hete zone van het rooster. Vlees schroei je best wel eerst dicht zodat het al zijn sappen kan behouden. Tenzij het om slow cookers genre pulled pork of brisket gaat, die royaal met een marinade ingewreven worden en stevig ingepakt op het rooster gaan.
 • Prik niet in vlees en gebruik een kernthermometer om de gaarheid te checken.
 • Grote stukken vis of vlees die lang moeten garen, gril je best onder een (geïmproviseerd) deksel.
 • Visfilets zonder vel verpak je bij voorkeur in een papillot of in een verstevigend jasje van ham/spek dat voor extra smaak zorgt.
 • Door geweekt, versnipperd hout aan de houtskool toe te voegen voor je start met grillen krijg je een heerlijk extra aroma. Cederhout wordt vooral gebruikt voor zalm (je kunt de vis zelf ook op een cederplank garen/roken), wijnranken en hout van fruitbomen zijn geschikt om te roken, elzenhout voegt een lichtzoete toets toe.
 • Marinades (een droge rub of een vochtige rub) en kruiden zorgen eveneens voor extra geurigheid en smaak als ze niet overheersen. Een goed gedoseerde marinade maakt vlees sappiger en het mag er gerust een paar uren in trekken in de koelkast. Vis mag maar kort in een zoutrijke marinade verblijven, want anders droogt hij uit: het zout trekt het vocht namelijk uit de vis.

Lees ook: Recept: BBQ-kip met mangosalsa en harissa-yoghurtdressing

Het rooster schoonmaken

Na het grillen moet alles weer kraaknet gemaakt worden en ook daarvoor zijn een aantal handige kneepjes.

 • Wrijf het nog warme rooster in met een halve ui of citroen of een prop aluminium. Het vuil zal loskomen en zo kan je het rooster gemakkelijk afwassen met een sopje.
 • Wil je liever meteen bij je gasten aan tafel gaan zitten en de schoonmaak tot ’s anderendaags uitstellen? Draai het rooster dan in een natte krant en laat het daarin weken. Je kunt het ook gewoon een nacht op het gras laten liggen als je een tuin hebt. De volgende dag laat het zich dan heel gemakkelijk schoonwrijven.
 • Een gietijzeren rooster maak je beter niet meteen schoon omdat het vet een beschermende laag vormt waardoor het rooster niet roest.

Lees ook: Het barbecue rooster schoonmaken: 6 tips

(Bron voor de schoonmaaktips: ‘De Grote Schoonmaakbijbel’ van Het Poetsbureau)

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram