Het barbecue rooster schoonmaken: 6 tips

123-h-BBQ-groente-08-20.jpg

dossier

Er is nooit een slecht moment om een barbecue te organiseren, maar hoe krijg je het rooster van je barbecue makkelijk proper zonder gebruik te maken van chemische producten? Probeer eens een van deze zes opties.  

Lees ook: 10 tips voor een veilige barbecue

  1. Uien: Snijd een ui in de helft. Prik een helft in met een vork en wrijf ermee op het (lauwwarme) rooster. Heel effectief als je groenten of vis hebt gekookt.
  2. Koffie: Zet verschillende grote potten (goedkope) koffie. Giet de koffie in een grote bak en laat de roestvrijstalen en metalen grills en het keukengerei enkele uren weken. De koffie zal het vet aantasten, waardoor het veel gemakkelijker te verwijderen is.
  3. Aluminium en azijn: Bespuit de barbecueroosters met witte azijn. Vorm een bal met vellen aluminiumfolie en wrijf over de roosters. Spoel daarna af met warm water en een beetje citroensap (om de azijngeur te verwijderen).
  4. Krantenpapier: Wikkel het volledig afgekoelde rooster in nat krantenpapier en laat een nachtje liggen. ’s Anderendaags zullen de aangekoekte etensresten makkelijk te verwijderen zijn.
  5. Soda: Maak een sopje van water en huishoudsoda (kristalsoda). Laat eventueel het rooster even weken, en gebruik nadien een spons om de grill weerstralend schoon te krijgen.
  6. Pyrolyse: Pyrolyse is een chemisch proces waarbij organische stoffen (vuil en vet dus) door heel hoge temperaturen worden ontbonden. Met andere woorden: als je het rooster kan verhitten tot zo’n 500 graden Celsius, dan zal je nadien de as simpelweg met een doekje kunnen wegwrijven. 

Lees ook: Tips voor een veilige en gezonde BBQ

Bronnen:
https://braadmaarraak.nl
https://www.idealhome.co.uk

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram