Tips voor een veilige en gezonde BBQ

dossier Van zodra de zon schijnt worden barbecuesets bovengehaald. Mannen knopen ludieke schorten voor en wapenen zich met reuzenvorken en gevaarlijk grote messen, maar vooraleer aan de slag te gaan is het nuttig de volgende tips even door te nemen.

Lees ook: Recept: pizza op de barbecue

Tips voor een veilige BBQ

123M_bbq_grill_worst_barbecue_vlees_2022.jpg
  • Bouw het barbecuestel zodanig op dat het rooster op minimum 10 cm afstand van de vuurhaard kan worden geplaatst. De staafjes die het rooster vormen mogen niet te ver uit elkaar staan (maximum 1,5 tot 2 cm). Anders kan bijvoorbeeld het vlees erdoor hangen en zo te dicht bij het vuur komen.
  • Voorzie voldoende tijd om de barbecue aan te maken (minimum 30 minuten). Vooraleer je kan starten met bakken moet de houtskool gloeien en bedekt zijn met een laagje witte assen.
  • Gebruik alleen houtskool waarvan duidelijk op de verpakking is aangegeven dat het geschikt is voor de barbecue en het roosteren van voedingsmiddelen.
  • Om de houtskool aan te steken zijn uitsluitend brandpasta of aanmaakblokjes toegestaan.
  • Gebruik nooit hout, zeker niet als het geverfd of sterk harshoudend is.
  • Gebruik nooit petroleum om de houtskool aan te steken. Het verbrandt namelijk niet volledig waardoor schadelijke stoffen kunnen ontstaan.
  • Elk jaar lopen tientallen mensen zware brandwonden op bij het barbecueën. Let daarom strikt op de volgende zaken: gebruik nooit brandalcohol dat levensgevaarlijke steekvlammen kan opwekken, draag geen loshangende kleren die gemakkelijk vuur kunnen vatten, plaats de barbecue stabiel, hou kinderen en huisdieren uit de buurt van het barbecuestel.

Lees ook: 10 tips voor een veilige barbecue

Lees ook: Hoe veilig barbecuen met een gasbarbecue?

Tips voor een gezonde BBQ

Wanneer men het heeft over het feit dat barbecueën ongezond zou zijn, heeft men het vooral over de PCA’s of voluit polycyclische aromatische koolwaterstoffen die gevormd worden bij roosteren boven houtskool. Een juiste roostertechniek kan de vorming van giftige PCA’s tot een minimum beperken. Enkele tips.

  • Wanneer je vlees of vis roostert boven houtskool smelt het vet dat in deze voedingsmidden aanwezig is. Het afdruipende vet komt in contact met een zeer heet oppervlak en geeft aanleiding tot de vorming van PCA’s die samen met de opstijgende rook op het vlees of de vis terechtkomen. Hoe groter de afstand tussen de houtskool en de rooster, hoe minder PCA’s opnieuw op het vlees of de vis kunnen worden afgezet. Let er om deze reden ook op dat vlees of vis nooit in direct contact komt met de vlammen. Het oogt misschien wel spectaculair maar het is zeer ongezond en gevaarlijk. Leg het vlees of de vis pas op de barbecue zodra de vlammen zijn gedoofd en er een laagje as over de gloeiende houtskool ligt.
  • Vang smeltend vet eventueel op in een aluminium schaaltje met een gegolfde bodem met gaatjes (verkrijgbaar in het warenhuis) om te vermijden dat het in contact komt met de gloeiende houtskool. Wanneer vlees of vis aan het spit wordt geroosterd voor een verticale vuurhaard kan het vet evenmin op de houtskool vallen.
  • Gebruik geen al te vette vlees- of vissoorten, snij zichtbaar vet bij het vlees weg en smeer de te barbecueën voedingsmidden slechts in met een weinig olie.
    • Eet geen verbrand vlees. De concentratie aan PCA’s is het hoogst in deze verkoolde delen.
  • Gerookte vlees- en viswaren bevatten reeds PCA’s en zijn daarom niet geschikt voor de barbecue.
  • Vlees of vis dat op een elektrisch barbecuestel wordt geroosterd bevat beduidend minder PCA’s. Het typische en vaak meest gewaardeerde aroma van een barbecue met houtskool valt dan uiteraard weg.

Barbecueën zonder buikpijn

Wil je je gasten de dag nadien eventuele ongemakken in de buik besparen, lees en pas dan ook de volgende raadgevingen toe.

  • Gebruik alleen zeer verse producten en haal ze pas uit de koelkast zodra ze op de barbecue kunnen.
  • Zorg ervoor dat je het barbecuerooster vooraf grondig hebt schoongemaakt en laat het even verhitten alvorens er voedsel op te leggen.
  • Was je handen met zeep na manipulatie van rauw vlees of rauwe vis.
  • Let erop dat vlees, vis en gevogelte ook vanbinnen gaar zijn. Dikke stukken kunnen eventueel in de microgolfoven worden voorgegaard.
  • Leg de gebakken voedingsmiddelen nooit terug op de schotel waarop de rauwe producten hebben gelegen. Gebruik evenmin hetzelfde mes voor de bereide en de rauwe producten.
  • Laat schotels met gegrilde producten maar ook salades, sauzen en dergelijke, nooit in de zon staan. Tracht alles warm (wat gebarbecued is) of koud (salades enz.) te houden. Wanneer je verschillende kleine porties voorziet, gaat dit makkelijker.

Lees ook: Voeding & hygiëne: Voedselvergiftiging: hygiene helpt voorkomen

Nog enkele lekkere én lijnvriendelijke tips!

  1. Grillen of roosteren vraagt weinig of geen extra vet.
  2. Geef voor een lijnvriendelijke barbecue de voorkeur aan magere vlees- en vissoorten. Gebruik je een marinade op basis van olie, besprenkel de stukken er dan mee in plaats van ze erin onder te dompelen.
  3. Vlees of vis samen met verse groenten en kruiden in aluminiumfolie gewikkeld (en papillot) kunnen ook op de barbecue gaar sudderen tot een overheerlijk gerecht. Vergeet ook niet om verse aardappelen (in de schil ) in aluminiumfolie gewikkeld te voorzien. Het is een heerlijk alternatief voor bruin brood.
  4. Verfrissende salades met verse groenten en eventueel fruit mogen niet ontbreken. Meng geen vinaigrette of slasausen onder de slaatjes. Hou ze afzonderlijk en laat het aan ieders smaak over ze al dan niet te gebruiken.
  5. Bereid slanke slasausjes op basis van magere yoghurt of platte kaas en verse tuinkruiden.
  6. Geef een extra zuiderse toets aan je barbecuefeest en probeer ook eens groenten op de grill: bv. schijfjes of repen aubergine, courgette, paprika, ui, paddestoelen, tomaat, enz. lichtjes ingestreken met een zachte of pittig gekruide olie. Je kan ook spiesjes van verschillende groenten maken.
  7. Serveer volkorenbrood.

    Smakelijk!


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt