Blij de winter in met hygge

In dit artikel
Blij de winter in met hygge

dossier Zit het in de genen, heeft het te maken met de koude wintermaanden en de idyllische sneeuwlandschappen? Wat er ook de aan de bron ligt van hun gezellige christmassy levensstijl, Scandinavërs hebben verstand van ‘winteren’.

Het is vrij simpel, het draait allemaal rond het Deense ‘hygge’ concept. Hygge - lees gelukkige mensen in warm aangeklede, gezellige huizen – hoort bij de Denen als piet bij de sint. Het zit geworteld in hun gevoel voor samenhorigheid en togetherness. 

Lees ook: Tips: winterjeuk voorkomen en behandelen

123-vr-gezellig-haardvuur-hygge-12-16.jpg
Stel je voor dat je je in een knusse, warme leefruimte bevindt met veel houtaccenten en kaarslicht; je bent alleen of in aangenaam gezelschap en de sfeer is opperbest; je zit op een schapenvelletje in een comfortabele stoffen sofa omfloerst door een zacht fleecedekentje. Vlakbij brandt er een knisperend haardvuur terwijl het buiten putten in de grond vriest. Op de achtergrond klinkt er nostalgische muziek en je leest een mooi boek, je kijkt naar een leuke film of je hebt een gezellige babbel. Rond je voeten zitten grappige vintage sokken en je draagt een warme wijde wollen trui die best een maat of twee te groot mag zijn. Op een tafeltje naast je wacht er een lekker glas wijn of ander hartverwarmend drankje en een heerlijk hapje. De poes of de hond ligt stil genietend naast jou of in zijn mandje en je voelt je volkomen zen ...

Roept dat een aantrekkelijk decor op waar je meteen wilt instappen? Wel, dan ben jij een echt hyggemens. Maar hyggen hoeft niet per se indoor te gebeuren. In de winter buiten genieten van de ondergaande zon in een warme hot tub met je lievelingsdrankje in de hand, ook dat is hyggen. Of samen met je gezin rond een warme vuurkorf zitten, iemand die op zijn gitaar tokkelt en lekkere food en drankjes binnen handbereik.


Wat is hygge?

Het woord doet denken aan het Engelse ‘hug’ en de Denen spreken het uit als ‘hoe ga’ (met de g van garcon en de klemtoon op hoe). Hygge betekent zoiets als ‘welbehagen, je goed voelen’, maar een precieze vertaling is er niet. De Duitsers hebben het over Gemütlichkeit, de Engelsen over cosiness of the body and soul. Woorden die in de buurt komen zijn cocooning en gezelligheid, maar volgens de echte hygge aficionados is het veel meer dan dat. Je kunt hygge het best beschrijven als ‘a way of living’, een globale levensattitude die ook buiten de wintermaanden gemeengoed is en die van de Denen gelukkige mensen maakt. En toch speelde de winter een belangrijke rol in het ontstaan van dit fenomeen: putje winter, wanneer het zo’n 17 uren per dag donker is en de gemiddelde temperaturen flirten met het vriespunt, blijven de mensen vaker binnenshuis. En dan zijn sfeer en gezelligheid thuis uiteraard zeer belangrijk. Ook het succes van het Scandinavisch design vindt zijn grondvesten op het hygge-idee: intieme sfeer, gezelligheid, ecclectisch, vrolijke prints.


Lees ook: Waarom hebben vrouwen meer last van koude handen en voeten?

Hoe kan jij hyggen?

123-taart-gezellig-hygge-12-16.jpg
Een hygge-addict is lief voor zichzelf: genieten, jezelf vertroetelen en verwennen, en niet te streng zijn, zijn passende trefwoorden. Na de feestdagen hoeft een hyggemens bijvoorbeeld niet per se meteen op dieet of op alcoholvrije maand, want in de hygge levensstijl zijn er minder excessen.
En als je lief bent voor jezelf ben je ook meer geneigd om dat te zijn voor anderen.
Je kunt de definitie zo breed en zo wijd opensmeren als je wilt, maar in essentie is een hygger een gezelligheidsdier dat zich graag met een kleine groep meewarige vrienden onder een warm donsdekentje nestelt tijdens een koude winteravond om de batterijen weer op te laden.


Lees ook: Gelukshormoon: wat is de rol van dopamine in ons lichaam?

Kerstmis met lichtjes, kaarsjes, boompje, en soms zelfs ‘over the edge’ decoratie en attributen, is het toppunt van hygge. Een gezellige woonkamer, gedimd licht, een lekker etentje met familie of vrienden, en een relaxte sfeer.
Nu de winter begint, nu de dagen op hun kortst en op hun koudst zijn, is het ideale moment aangebroken om ermee te starten: laten we allemaal hyggen en gaan voor togetherness.

Lees ook: Omoiyari, de Japanse kunst om samen met je medemens het geluk te vinden


Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram