Hoe hou je een zandbak proper en waarom is dat belangrijk? | gezondheid.be

Hoe hou je een zandbak proper en waarom is dat belangrijk?

In dit artikel
Hoe hou je een zandbak proper en waarom is dat belangrijk?

dossier

Kinderen spelen graag in zand. Ze kunnen er lekker mee knoeien en hun fantasie de vrije loop laten. Voor de gezondheid van je kind is proper zand echter een vereiste. 

Lees ook: Slaapkwaliteit: is een huisdier mee in bed nemen een goed idee?

Worminfecties

123_zandbak_kind_zomer_2021.jpg

Zandbakken worden namelijk graag bezocht door huisdieren, die er hun behoefte in doen. Bij veel honden en katten komen in de darm wormen voor, zoals de hondenspoelworm en de kattenspoelworm. De dieren zelf hebben meestal geen hinder van de wormen en zien er, ondanks de wormen, gezond uit.

Spoelwormen kunnen per dag 200.000 eitjes produceren die voor het blote oog onzichtbaar zijn en die met de uitwerpselen mee naar buiten komen. Na 4 tot 6 weken ontwikkelen zich in de eitjes larven. Onder gunstige omstandigheden kunnen eitjes 1 à 2 jaar infectieus blijven, dat wil zeggen dat ze dan besmettingsgevaar opleveren. Spelende kinderen in een zandbak lopen het risico om via de mond met deze eitjes besmet te raken.

Lees ook: Heeft mijn kind wormen? Symptomen en behandeling

Symptomen bij de mens

Na de opname van infectieuze eitjes door de mens, komen de larven in het darmkanaal vrij. Deze kleine larven (0,5 mm lang) dringen door de darmwand heen en nestelen zich in diverse organen. Dit proces verloopt bij een besmetting met een gering aantal eitjes meestal onopgemerkt; er treden dan geen symptomen op. Soms treden echter besmettingen op met nare gevolgen zoals long- en leveraandoeningen. Bij uitzondering kunnen oogaandoeningen optreden. Onderzoek heeft aangetoond dat van de basisschoolkinderen 6 tot 9% ooit met de eieren van spoelwormen worden besmet.

Lees ook: Wormen - Worminfecties bij de mens

Tips voor een propere zandbak

 • Houd de zandbak dicht voor honden en katten als er geen kinderen in spelen, zodat ze er hun behoefte niet in kunnen doen. Aangezien zon, regen en wind voor een natuurlijke reiniging van het zand zorgen, biedt gaas een goede oplossing. Het net moet dan wel strak gespannen zijn zodat het niet op het zand ligt. Dek de zandbak liefst niet af met een plank of deksel omdat het zand hierdoor erg vochtig blijft en er schimmelvorming kan ontstaan.
 • Vervang het zand als vervuiling niet verwijderd kan worden;
 • Zorg voor een ondergrond in de zandbak zodat regenwater het zand goed kan doorspoelen;
 • Houd de zandbak schoon en ruim rommel op;
 • Laat de kinderen niet eten of drinken in de zandbak, dit trekt ongedierte aan;
 • Zorg voor persoonlijke hygiëne: houd de nagels kort, was de handen na het spelen en voor het eten, en spoel speelgoed regelmatig schoon.

4 vragen over wormen bij dieren


 1. Mijn hond heeft per ongeluk zijn behoefte in huis gedaan. Loop ik nu risico bij het opruimen?
  Nee, eitjes van verse honden- of kattenpoep worden pas na enkele weken besmettelijk.
 2. Als je ontwormt, zijn dan alle wormsoorten weg?
  Nee, spoelwormen bijvoorbeeld, worden niet gedood met een lintwormmiddel.
 3. Moet mijn kat ontwormd worden als hij nooit buiten komt?
  Ja, er is namelijk altijd contact met die buitenwereld. Door modderschoenen van mensen, zand en stof dat met de wind meegevoerd wordt, bezoek van andere honden katten, enz.
 4. Hoe herken ik spoelworm bij honden en katten?
  Meestal zie je er niets van als een hond of kat spoelwormen heeft. Soms zijn ze te zien in braaksel of ontlasting. Ze lijken op een elastiekje van gemiddeld zo`n 10 cm lang. De kleur varieert van bleekgeel tot roze-rood. De dierenarts kan besmetting aantonen door onderzoek van de ontlasting.

Bronnen:
https://slate.com
https://www.cbsnews.com


Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.