Slaapkwaliteit: is een huisdier mee in bed nemen een goed idee?

Laatst bijgewerkt: mei 2022
unspl-m-kat-kind-bed-slapen-8-7-21.jpg

nieuws De aanwezigheid van een huisdier in de slaapkamer van een kind is niet nadelig voor de kwaliteit van zijn slaap. Integendeel zelfs, zo blijkt uit een Canadees onderzoek. 

Wetenschappers van de Concordia University in Canada stelden vast dat 30 à 50% van de gezinnen met huisdieren geregeld het dier mee in bed nemen. Zowel volwassenen als kinderen, en de onderzoekers waren specifiek geïnteresseerd naar de invloed op de slaapkwaliteit van de 11 tot 17-jarigen. Het team deelde die leeftijdscategorie op in drie groepen: zij die nooit met hun huisdier sliepen (65%), zij die hun kat of hond af en toe in bed toelaten (17%) en zij die het geregeld doen (18%). 

Lees ook: Hoe belangrijk is een slaapritueel voor baby en kind?

Gedurende één nacht werden de deelnemers thuis onderworpen aan een polysomnografie, een onderzoek waarbij de belangrijkste parameters van de slaap worden geregistreerd, daarnaast droegen ze gedurende twee weken een speciaal meettoestel om hun pols om het slaap-waakritme te analyseren en ten slotte vulden zij en hun ouders elke dag een vragenlijst in om de subjectieve kwaliteit van de slaap te evalueren: duur van de slaap, hoeveel ze 's nachts wakker werden, vermoeidheid overdag enzovoort.
Gemoedsrust
Wat bleek? In feite zijn de objectieve gegevens (polysomnografie en slaap-waakanalyse) grotendeels gelijk bij kinderen die af en toe of vaak met hun huisdier slapen, en zelfs een beetje beter dan bij kinderen die hun kamer nooit met hun hond of kat delen. Tussen de twee groepen "co-sleepers" was er een verschil in de subjectieve evaluatie van de slaapkwaliteit, in het voordeel van de kinderen die vaak met hun huisdier slapen.

Lees ook: Een huisdier maakt je gelukkig en het is goed voor je gezondheid

Gunstig
De auteurs zijn dan ook van mening dat het delen van een kamer met een huisdier niet schadelijk is voor de slaap van een kind, en dat het zelfs gunstig kan zijn voor de slaap door het rustgevende effect van de aanwezigheid van het gezelschapsdier. Dat betekent echter niet dat dit gedrag noodzakelijkerwijs moet worden aangemoedigd: er moet rekening worden gehouden met het karakter van het dier (rustig of onrustig), evenals met de mate van gehechtheid, naast andere elementen. 

Lees ook: Komen luizen voor bij huisdieren (en kunnen ze ons besmetten)?


bron: Sleep Health (www.sleephealthjournal.org)


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram