Heeft mijn kind wormen? Symptomen en behandeling

In dit artikel
Heeft mijn kind wormen? Symptomen en behandeling

dossier

Symptomen als buikpijn, anale jeuk en irritatie kunnen wijzen op darmparasieten. Hoewel deze diagnose je misschien doet huiveren, is de aandoening goedaardig en gemakkelijk te behandelen. Maar ook al zijn het vaak jonge kinderen die getroffen worden, toch is behandeling van het hele gezin nodig.

Lees ook: Buikpijn bij kinderen: een fysieke of psychische oorzaak?

123-kind-ziek-buikpijn-mama-01-19.png
Als je darmwormen hebt, leidt dat meestal tot jeuk aan de anus die soms gepaard gaat met irritatie van de vulva bij jonge meisjes, of met buikpijn. In ernstige mate kan het zelfs leiden tot kolieken, misselijkheid, gebrek aan eetlust, geïrriteerdheid, slapeloosheid, nachtmerries of tandenknarsen. Deze symptomen worden veroorzaakt door de stoffen die de wormen in het spijsverteringskanaal afscheiden. In zeldzamere gevallen kunnen door de besmetting complicaties optreden zoals blindedarmontsteking of terugkerende urineweginfecties.

Lees ook: Buikpijn: symptomen blindedarmontsteking (appendicitis)

Hoe krijgt je kind wormen?

Meestal zijn de parasieten aarsmaden, kleine witte wormpjes van ongeveer 12 mm. Ze komen in het spijsverteringskanaal terecht via hun eieren, die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Een eenvoudig contact tussen de mond en een hand, aarde, speelgoed, een eierblad, enz. is voldoende om besmet te raken. Dat is de reden waarom veel jonge kinderen één of meerdere aarsmadeninfecties kunnen doormaken. Maar ook volwassenen, vooral als ze met jonge kinderen leven of werken, zijn niet immuun voor besmetting.

Andere parasieten, zoals spoelwormen, kunnen het spijsverteringskanaal aantasten. In tegenstelling tot aarsmaden, die van mens op mens worden overgedragen, krijg je spoelwormen als je een dier aanraakt dat spoelwormeieren draagt of als je zand binnenkrijgt dat vervuild is met de uitwerpselen van besmette honden of katten. 

Lees ook: Wormen - Worminfecties bij de mens

Lees ook: Aarsmaden of aarswormen: symptomen, besmetting en behandeling

Hoe kan je besmetting met wormen vermijden?

Preventie is moeilijk, want hopen dat een kind nooit meer zijn vingers in zijn mond stopt, heeft weinig zin. Maar je kan wel het goede voorbeeld geven door regelmatig je handen te wassen, vooral na elk toiletbezoek. 

Het is ook belangrijk om de zandbak schoon te houden en te voorkomen dat je kind dieren aanraakt die niet zijn ontwormd. Was in ieder geval de handen van je kind goed na elk contact.

Lees ook: Hoe hou je een zandbak proper en waarom is dat belangrijk?

Symptomen en behandeling

Bij spoelwormen blijf je vaak asymptomatisch, maar in zeldzame gevallen kunnen er complicaties optreden. Als je problemen ervaart met de spijsvertering, de longen, allergieën, het zenuwstelsel of de ogen, die je niet meteen kan verklaren, kan je het best een gespecialiseerd onderzoek (bloed- en stoelganganalyses, enz.) laten uitvoeren. Op basis daarvan kan men de juiste antiparasitaire behandeling bepalen.

De diagnose van aarsmaden kan men soms gemakkelijk stellen: als je de ontlasting van nabij inspecteert, is het mogelijk dat je kleine witte cilindervormige wormpjes van ongeveer 10 mm groot waarneemt, die soms zelfs rond de anus zichtbaar zijn. Als je ze niet met het blote oog kan zien, moet er een stukje plakband op de ontlasting worden geplakt om de eitjes te verzamelen. Deze eitjes kan men onder de microscoop onderzoeken.

De behandeling bestaat uit een eenmalige dosis ontwormingsmiddel in de vorm van een siroop of tabletten. Belangrijk is dat alle leden van het gezin behandeld worden en dat de behandeling na 21 dagen na de eerste dosis wordt herhaald, anders kan je herinfecties krijgen. Je moet ook lakens en handdoeken verschonen en de nagels van je kind heel kort knippen.

Lees ook: Buikpijn bij kinderen: wat kan je zelf doen?

Bronnen:
https://www.kindengezin.be
https://www.thuisarts.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram