Urineweginfecties veroorzaken ontstekingsreacties ter hoogte van de wand van de urinewegen door microbiële invasies. Vaak zijn het bacteriële infecties waarbij er bacteriële organismen en onstekingscellen in de urine terug te vinden zijn.
We denken meestal geen twee keer na voor we het toilet doorspoelen, maar je urine vertelt veel over hoe het met je gezondheid is gesteld. Niet alleen de kleur van de urine is belangrijk, maar ook de geur en hoe vaak je plast.
Een sporadisch plasje onder de douche is geen ramp. Urine bestaat voornamelijk uit water en zouten die je douchevloer niet zullen beschadigen. Onder de douche plassen kan zelfs het water van een toiletbezoek besparen. Maar vaak plassen onder de douche is niet zonder risico.
Blaasretentie of urineretentie houdt in dat je niet spontaan kan plassen bij een volle blaas of dat je niet in staat bent om je blaas helemaal te legen. Dat is nochtans belangrijk. We vertellen je waarom, en hoe je dat kan doen.
Blaasretentie of urineretentie houdt in dat je niet spontaan kan plassen bij een volle blaas of dat je niet in staat bent om je blaas helemaal te legen. Dat is nochtans belangrijk. We vertellen je waarom, en hoe je dat kan doen.
Urine is eigenlijk een weerspieling van wat je gegeten hebt, en wijst dus niet noodzakelijk op een gezondheidsprobleem. Al kan stinkende urine ook een alarmsignaal zijn. Wanneer neem je best contact op met een arts?
Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die de urinewegen en geslachtsdelen infecteert. Ze wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Onder jongvolwassenen is het de meest voorkomende soa.
Blaasinfecties zijn een echte "vrouwenkwaal". Dat heeft alles te maken met de typisch vrouwelijke anatomie. Aan de hand van tien vragen kom je alles te weten over blaasontstekingen, en hoe ze te voorkomen in de toekomst.
Hoewel een blaasontsteking een typische vrouwenkwaal is, komt ze ook bij mannen voor. Bij een blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas ontstoken. Die ontsteking wordt veroorzaakt door darmbacteriën die via de plasbuis in de blaas terechtkomen.
Het blaaspijnsydroom is een chronische blaasaandoening die gelijkaardige klachten geeft als een blaasontsteking. In tegenstelling tot bij een blaasontsteking is de oorzaak niet een bacteriële infectie, maar vermoedelijk een verstoord afweersysteem in combinatie met een ontstekingsreactie.
Vleesconsumptie kan het risico op het ontwikkelen van een urineweginfectie verhogen, dat blijkt uit nieuw onderzoek van een Portugees team. Hoe dan, en zijn er voorzorgsmaatregelen die je kan nemen om het risico op een urineweginfectie te beperken?
Een blaasontsteking of urineweginfectie wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen veroorzaakt door bacteriën. Vaak betreft het een soort die vooral in de darm leeft of rond de urinebuis voorkomt.
Blaasontstekingen komen inderdaad veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Jonge meisjes maken 20 keer meer kans op een blaasinfectie dan jongens, en volwassen vrouwen lopen zelfs 50 keer zoveel risico als mannen.
Doordat jongens liever rechtstaand plassen, zouden hun toiletten daarom ook vuiler zijn. Leerkrachten willen daarom iedereen verplichten zittend te plassen. Goed idee volgens kinderuroloog Erik Van Laecke.
Veel vrouwen krijgen last van een blaasontsteking na geslachtsgemeenschap. Men neemt aan dat de urinebuis door geslachtsgemeenschap wordt geïrriteerd. Maar je kan er iets tegen doen.
Heb je het gevoel dat je vandaag nog niks gedaan hebt? Niets is minder waar, want zonder dat je het door hebt, strijd je de hele dag door tegen allerlei enge bacteriën, virussen en tumoren.
Een blaasontsteking of urineweginfectie wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Men spreekt van een recidiverende infectie bij drie of meer periodes van urineweginfecties per jaar.
Mogelijk zullen blaasontstekingen in de toekomst kunnen behandeld worden zonder antibiotica. Een internationaal team van onderzoekers van Onderzoekers van VUB en VIB en het Amerikaanse center for Women’s Infectious Disease.
Een blaasontsteking (cystitis) is een ongecompliceerde urineweginfectie bij een gezonde volwassen, niet-zwangere vrouw waarbij andere mogelijke oorzaken, zoals gynaecologische problemen, zijn uitgesloten.
Nieuw onderzoek aan de Worcester Polytechnic Institute (WPI) in het tijdschrift van The Royal Society of Chemistry Food & Function bevestigt dat het sap van cranberries of veenbessen (Oxycoccus macrocarpon) beschermt tegen bacteriële infecties.
Vrouwen die lijden aan urinaire incontinentie zijn vaak goed geholpen door gewichtsverlies. In die context is er voor bariatrische chirurgie (obesitas-chirurgie) een hoofdrol weggelegd.
Ouderen met een hoog risico op een urineweginfectie kunnen door het regelmatig gebruik van supplementen met cranberryconcentraat het aantal blaasontstekingen met meer dan 25% verminderen.
Ruim een derde van de gezonde, niet-zwangere Nederlandse vrouwen met een blaasontsteking is bereid het gebruik van antibiotica een paar dagen uit te stellen.
De voorbije jaren verschenen diverse studies waaruit moest blijken dat vrouwen die geregeld veenbessensap drinken, minder kans hebben op een blaas- of urineweginfectie.
Veenbessen of cranberry's vormen een mogelijk alternatief voor antibiotica om urineweginfecties bij premenopausale vrouwen te voorkomen, zeggen onderzoekers.
Een blaasontsteking is vervelend en pijnlijk, maar is over het algemeen onschuldig en zeer goed te behandelen. Wanneer een blaasontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan echter een ernstiger ontsteking van de nieren ontstaan.