Urineweginfectie bij vrouwen niet onmiddellijk behandelen

123-vr-buikpijn-wc-diarr-170_08.jpg

nieuws Ruim een derde van de gezonde, niet-zwangere Nederlandse vrouwen met een blaasontsteking is bereid het gebruik van antibiotica een paar dagen uit te stellen. Met het ‘uitgestelde antibioticarecept’ kan het antibioticagebruik met 10% worden gereduceerd, zonder toename van complicaties. Dat blijkt uit een onderzoek bij 20 huisartsenpraktijken rond Amsterdam (BMC Fam Pract. 2013;14:71).

De studie volgde 176 gezonde, niet-zwangere patiëntes met cystitis. Huisartsen vroegen aan 137 van hen om het gebruik van antibiotica uit of af te stellen. 51 vrouwen gingen naar huis met het ‘uitgesteld antibioticumrecept’, van wie er 28 ook daadwerkelijk geen antibiotica gebruikten. Van de 86 patiëntes die niet wilden uitstellen namen overigens 6 de voorgeschreven medicatie toch niet in.

Er waren geen verschillen in ernst van symptomen tussen patiëntes die wel en niet bereid waren om antibioticagebruik uit te stellen. Wel hadden vrouwen die direct met antibiotica begonnen vaker (microscopische) hematurie, leukocyturie, en een positieve urinekweek (67 vs. 51%). Bijna drie kwart (71%) van de 28 vrouwen die geen antibiotica innamen, was binnen een week geheel of bijna van de klachten af.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram