Hoe vind je de G-spot?

dossier

Volgens sommigen is de G-spot de sleutel tot het vaginale orgasme, anderen twijfelen dan weer aan het bestaan van het genotsplekje. Wetenschappelijk bewijs is niet eenduidig. De G-plek heeft namelijk geen duidelijke structuur. Het is veeleer een cluster van zenuwen en weefsel dat bij opwinding opzwelt of van gevoel verandert. Bovendien ervaren niet alle vrouwen dezelfde sensatie. Sommige vrouwen voelen extreem genot bij stimulatie van de G-spot, terwijl anderen helemaal niets voelen.

Lees ook: Wat zijn de erogene zones bij mannen en vrouwen?

Wat is de G-spot?

Getty_orgasme_vrouw_seks_libido_2023.jpg

© Getty Images

De G-plek zit ongeveer 5 centimeter diep in de vagina, aan de kant van de buik. Het voelt aan als een ribbelig sponsachtig stukje weefsel. Dit weefsel vult zich met vocht naarmate je opwinding toeneemt. De G-spot is geen apart plekje in je vagina, maar wel een onderdeel van het clitorale netwerk. Dit betekent dat als je de G-spot stimuleert, je eigenlijk een deel van de clitoris stimuleert dat veel groter is dan je zou denken. 

De G-spot is bij elke vrouw anders, wat meteen verklaart waarom ze vaak moeilijk te vinden is. Bovendien kan je G-spot de ene keer heel gevoelig zijn en een andere keer voel je misschien niets. Mogelijks heeft dat te maken met hoe opgewonden je bent. Maar als ze eenmaal gestimuleerd wordt, kan je gemakkelijker een vaginaal orgasme krijgen, en soms zelfs een vrouwelijke ejaculatie.

Lees ook: Drie soorten vrouwelijke orgasmes

Hoe kan je de G-spot vinden?

De G-spot vinden kan een uitdaging zijn, maar het is niet onmogelijk. De gemakkelijkste manier is om zelf op zoek te gaan, en niet samen met partners, al hangt dat ook af van je persoonlijke voorkeur.
Plaats jezelf eerst in een ontspannen houding. Breng vervolgens een vinger of een seksspeeltje in de vagina. Maak met je vinger de ‘kom hier’-beweging, of laat iemand anders deze beweging maken. Zo stimuleer je de clitoris van binnenuit. Hou in je hoofd dat je niet probeert een specifiek knopje te raken. Zoek dus uit wat voor jou het beste aanvoelt.
Het orgasme dat je eventueel krijgt, zou tot stand komen door een 'samenwerking' tussen de clitoris, urineleider en de voorwand van de vagina (waar de G-spot zit). Dit kan de intensiteit van het orgasme verhogen. 

Lees ook: 9 tips om makkelijker tot een orgasme te komen

De beste seksstandjes om de G-spot te stimuleren

Probeer standjes die je wat meer controle geven over je bewegingen, zodat je kan uitzoeken welke vormen van stimulatie je het prettigst vindt. We geven twee suggesties:

  • Cowgirl. Laat je partner op zijn rug liggen, klim er dan bovenop en ga schrijlings zitten. In dit standje heb je volledige controle over het ritme, de diepte en de hoek van de penetratie, zodat je je kan concentreren op het vinden van je G-spot. Probeer in plaats van op en neer te gaan, heen en weer te bewegen om de G-spot tegen je binnenste vaginawand te stimuleren. Afwisseling kan ook helpen, dus wees niet bang om te experimenteren met verschillende snelheden en hoeken.
  • Via doggystyle kan je diepere penetratie bereiken tijdens de seks. In dit standje is het ook gemakkelijk om de hoek aan te passen en zo je G-spot te raken. Begin op handen en knieën met je partner achter je. Probeer tijdens de penetratie te leunen op je onderarmen of je heupen naar achteren te duwen om de hoek te veranderen totdat je de positie vindt die voor jou het beste werkt. Je kan ook een andere variant proberen door plat op je buik te gaan liggen met je benen hangend van de rand van het bed. Zo kan je partner achter je staan en je van daaruit penetreren.
Bronnen:
https://blogs.webmd.com
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram