9 tips om makkelijker tot een orgasme te komen

123-koppel-bed-relatie-1-05-18.jpg

dossier

Veel vrouwen krijgen maar moeilijk een orgasme. Hoewel er effectief zoiets bestaat als anorgasmie, ligt er vaak een andere reden aan de basis. Met deze tips lukt het misschien wel.

Lees ook: Hoe gezond is seks nu eigenlijk?

 1. Wees niet enkel gefixeerd op een orgasme, maar knuffel, liefkoos, kus, masseer… elkaar. Geniet vooral van de vrijpartij en neem daar de tijd voor. Als je van jezelf moet klaarkomen, dan is de kans kleiner dat het effectief lukt. Probeer dus faalangst en prestatiedruk te verminderen. Neem tijd om te relaxen en optimaal te genieten.
 2. Merk je dat je gedachten snel afdwalen naar de dagdagelijkse taken die nog moeten gebeuren? Creëer een ontspannen sfeer, probeer je zorgen opzij te zetten. Tjdens het masturberen kan je bijvoorbeeld erotische luisterverhalen laten afspelen.
 3. Drink niet te veel alcohol, want hoewel alcohol de remmingen vermindert, verkleint het ook de kans op een orgasme.
 4. Zoek uit wat voor jou opwindend werkt. Varieer bijvoorbeeld met het tijdstip waarop je vrijt, de locatie en de standjes... Misschien kunnen seksspeeltjes of sexy lingerie helpen? Of misschien kan je eens experimenteren met rollenspel, bondage...
 5. Ontdek je erogene zones. Als jij weet wat je leuk vindt, kan je jouw partner helpen om jou te plezieren. Masturbatie is een goede manier om die plekjes te vinden. Zoek ook uit hóe het moet: hard of zacht, traag of snel, afwisselend, opbouwend...
 6. Wees zelf actief: verwacht niet dat je partner jou bevredigt. Geef gerust zelf het ritme aan, kies het standje en zorg ervoor dat je zelf voldoende opgewonden raakt. Veel vrouwen zijn bij het vrijen vaak bezig met de vraag of het wel lekker is voor hun partner, maar om een orgasme te bereiken, is het belangrijk om ook op jezelf te focussen. 
 7. Verbreed je seksuele repertoire: probeer manuele en orale seks waarbij je aandacht besteedt aan de clitoris of de penis. Stimuleer de clitoris ook tijdens de penetratie, als vrouw bij jezelf of als man bij je partner. Dat kan met je hand of met je vingers, maar ook met een speeltje.
 8. Praat met je partner: door over je gevoelens en verlangens te praten, vallen remmingen weg en leert je partner wat jou opwindt. Ook masturberen terwijl je partner toekijkt kan heel opwindend (en leerrijk) zijn.
 9. Om als vrouw klaar te komen, is het belangrijk dat je jezelf op de juiste manier gaat stimuleren, en dat kan voor elke vrouw anders zijn.  

Lees ook: Drie soorten vrouwelijke orgasmes

 • Als de clitoris gestimuleerd wordt - bijvoorbeeld als je als vrouw bovenop zit of ligt en je clitoris over de buik van je partner wrijft - kan die wrijving ervoor zorgen dat je klaarkomt. De clitoris kan bij het vrijen ook gestimuleerd worden door de vingers, lippen of tong. Er bestaan ook verschillende speeltjes die focussen op de clitoris. De Satisfyer is enorm populair en zou zelfs vrouwen die nooit klaarkomen een orgasme geven, door de clitoris te stimuleren aan de hand van luchtdruk.  
 • Als bij penetratie de eerste paar centimeters van de vagina gestimuleerd worden, is dit voor veel vrouwen stimulerender dan diepe penetratie. 
 • Bij veel vrouwen is de G-plek gevoelig (maar dat is niet bij iedereen zo). De G-plek voelt als een ribbelig stukje, ongeveer 5 centimeter diep in de schede, aan de kant van de buik.
 • Naast de G-plek bestaat er ook zoiets als de A-plek. De A-plek of A-spot is 'de vrouwelijke prostaat', en ligt zo'n twee centimeter voorbij de G-spot. 

Lees ook: Vrouwelijk orgasme: hoe vind je de A-spot?

Als het niet op eigen houtje lukt, kan het zinvol zijn een arts of seksuoloog te raadplegen. 

Bronnen
www.seksualiteit.be
www.nvsh.nl

Lees ook: Wat zijn de oorzaken van vaginale droogheid en wat kan je eraan doen?


Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram