Hoe gezond is seks nu eigenlijk?

In dit artikel
Hoe gezond is seks nu eigenlijk?

dossier

Seks versterkt de relatie met je partner en is bovendien goed voor jouw lichaam en geest. Maar over welke gezondheidsvoordelen gaat het dan exact, en hoe vaak moet je seks hebben om die voordelen te ervaren?

Lees ook: Wat is het beste tijdstip voor seks?

Waarom is seks zo gezond?

Getty_seks_bed_vrijen_voeten_2022.jpg

© Getty Images

  • Seks verhoogt je weerstand
Mensen die seks hebben, hebben hogere niveaus van wat je lichaam verdedigt tegen ziektekiemen, virussen en andere indringers. Personen die één of twee keer per week seks hebben, zouden hogere niveaus van een bepaalde antistof hebben dan personen die minder vaak seks hebben.




  • Seks is goed voor het hart
Seks versnelt de hartslag en doet het bloed sneller door de bloedvaten stromen, wat goed is voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Ook helpt seks om je oestrogeen- en testosteronniveau in balans te houden. Als je te weing van deze hormonen hebt, wordt het risico op osteoporose en een hartaanval groter. 

Lees ook: Seksleven verbeteren? Zo raak je samen seksueel opgewonden

Bij personen met hartproblemen rijst soms de bezorgdheid dat ze mogelijks een hartaanval krijgen tijdens seks, als ze een hevige inspanning leveren waarbij adrenaline vrijkomt. Maar in werkelijkheid blijven de hartslag en bloeddruk vrij laag. Qua inspanningsintensiteit is seks vergelijkbaar met golfen. Als een man zonder moeite twee of drie trappen op kan lopen, zou hij in vorm moeten zijn voor seks. Ook de adrenaline die vrijkomt door de opwinding en lichaamsbeweging, veroorzaakt in de praktijk zeer zelden hartaanvallen en hartritmestoornissen, althans tijdens conventionele seks met een vertrouwde partner.

Lees ook: Is seks op oudere leeftijd ongezond?

  • Seks verhoogt libido en blaascontrole bij vrouwen
Bij vrouwen verhoogt seks de vaginale smering, doorbloeding en elasticiteit, waardoor seks beter aanvoelt en je er meer naar verlangt. Daarnaast is seks een ware training voor je bekkenbodemspieren. Wanneer je een orgasme hebt, veroorzaakt dat samentrekkingen in die spieren, waardoor ze sterker worden. Een sterk bekkenbodem is belangrijk om incontinentie te voorkomen, iets waar ongeveer 30 procent van de vrouwen ooit last van krijgt.

Lees ook: Waarom heb je soms wel zin in seks en soms niet?

Lees ook: Anorgasmie: moeilijk of niet kunnen klaarkomen

  • Seks vermindert de kans op prostaatkanker
Uit een onderzoek in het Journal of the American Medical Association blijkt dat mannen die vaak ejaculeerden (minstens 21 keer per maand) minder kans hebben op prostaatkanker. Je hebt voor dit voordeel overigens geen partner nodig. Ook ejaculatie door masturbatie geeft dit effect.

Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?

  • Seks verbetert slaap en vermindert stress
De reden dat je sneller in slaap valt na seks, is dat er prolactine vrijkomt na een orgasme, een stof die een gevoel van ontspanning en slaperigheid opwekt. Ook de negatieve gevoelens die gepaard gaan met stress, kunnen door stress verminderen. Tijdens aanrakingen en knuffels maak je namelijk oxytocine aan, het ‘knuffelhormoon’ dat ervoor zorgt dat je je verbonden voelt met je partner en dat je socialer en minder angstig maakt. Seksuele opwinding maakt daarnaast een chemische stof vrij die het plezier- en beloningssysteem van je hersenen stimuleert. Seks en intimiteit kunnen bovendien je gevoel van eigenwaarde en geluk vergroten.

Lees ook: Geen seksdrive meer sinds de bevalling? Seksuologe Vanessa geeft raad

Lees ook: Drie soorten vrouwelijke orgasmes

Genot is de sleutel

Hoewel seks soms wel een wondermiddel lijkt, is enige relativering aangewezen. De voordelen van seks komen voort uit het gevoel van genot, dat je volgens studies ook kan halen uit het luisteren naar muziek, sporten, omgaan met een huisdier en een sterk netwerk van vrienden. Seks is dus maar een van de manieren om je levenskwaliteit te verbeteren.

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.health.harvard.edu
https://www.webmd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram