Hoe groot is een ‘normale’ penis?

dossier Als we de internetreclames zouden mogen geloven waarin allerlei middeltjes en methoden worden aangeprezen om een grotere penis te krijgen, hebben nogal wat mannen problemen met de lengte en/of dikte van hun penis.

Meestal is dat een ingebeeld probleem, omdat men denkt een te kleine penis te hebben (in vergelijking dan wellicht met sommige pornoacteurs) ofwel omdat men denkt dat vrouwen vallen voor een grote penis. Hoewel veel vrouwen de lengte van de penis wel belangrijk vinden, blijkt toch uit verschillende studies dat er geen verband bestaat tussen penisgrootte en tevredenheid met het seksuele leven. Om een goede minnaar te zijn heb je dus geen grote penis nodig. Een penis in erectie van 7 cm is al genoeg om fatsoenlijk te kunnen vrijen

Lees ook: Zorgen over de lengte van de penis

Hoe kan je je penis meten?

getty_penis_meten_groot_2022.jpg

© Getty Images

Als je wilt weten hoe lang je penis is (zowel in slappe als in stijve toestand), meet je hem met een lintmeter aan de bovenkant (de buikkant). Vanaf het schaambeen, waar de penis begint, tot het topje van de eikel, terwijl deze wordt uitgetrokken tot maximale lengte. De omtrek meet je op het dikste gedeelte.

Lees ook: 10 redenen waarom je voldoende seks moet hebben

De gemiddelde penis

In de afgelopen 30 jaar is de gemiddelde grootte van de penis in erectie met 24% toegenomen. Volgens een in februari 2023 gepubliceerde wetenschappelijke studie van onderzoekers van de Stanford University is de gemiddelde lengte van een penis in erectie nu 15,23 cm. De gemiddelde omtrek in erectie is 11,6 cm.

Voor alle duidelijkheid: ‘gemiddeld’ is niet hetzelfde als ‘normaal’. Een slappe penis van 6 tot 11 cm en een stijve van 11 tot 20 cm worden als 'normaal' beschouwd. Een slappe penis kleiner dan 6 cm wordt als klein beschouwd (micropenis), groter dan 11,5 cm als groot. Een stijve penis kleiner dan 10 cm komt maar bij 1 op de 5000 mannen voor, groter dan 22 cm komt slechts bij 1 op de 10.000 mannen voor.

Lees ook: Micropenis: wanneer is de penis te klein?

Langere penissen dan vroeger: goed nieuws?

Volgens onderzoekers van Stanford is de toename van de penisgrootte in erectie die de laatste jaren is waargenomen, geen goed nieuws. Men denkt dat het verband houdt met onze sedentaire levensstijl en de chemicaliën waaraan we dagelijks worden blootgesteld. Deze factoren werken samen met ons hormonale systeem. Wetenschappers moeten nu kijken naar de biologische gevolgen van een dergelijke verandering, met name voor de mannelijke vruchtbaarheid.

Lees ook: Kromstand van de penis of Ziekte van Peyronie

Hieronder een aantal gemiddelde penismaten (in erectie). Nogmaals: ‘gemiddeld’ is niet hetzelfde als ‘normaal’.

Leeftijd

Lengte (in cm)

Omtrek (in cm)

12

7-10,4

7,6

13

8,7-13,6

9,9

14

9,8 -14,6

10,1

15

11,8 - 15,3

10,6

16

12,5 - 15,7

11,0

17

13,5 - 15,9

11,3

18

13,7 - 16

11,7

Lees ook: Circumcisie (besnijdenis)

Lees ook: 12 vragen over anale seks

Weetjes

  • Bij koud weer of in koud water krimpen de penis en balzak. De penis is dan vaak tussen de 2 en 5 cm lang.
  • De penis begint te groeien tijdens de puberteit. Wanneer het maximum wordt bereikt hangt af van persoon tot persoon. Sommige jongens hebben op hun veertiende al een flinke penis, bij andere duurt dit tot 17-18 jaar. Jongens met een ‘kleine’ penis hoeven dus niet direct te panikeren.
  • Vanaf ongeveer 60 jaar wordt de penis in erectie vaak een of twee centimeter korter
  • Aan de grootte van de penis in slappe toestand is niet altijd te zien hoe groot de penis in erectie is. Bij een erectie nemen kleine penissen doorgaans meer in lengte toe dan grote penissen. Bij iemand die een kleine penis in rust heeft, kan de grootte van de penis in erectie boven het gemiddelde zijn. Het tegenovergestelde komt ook voor.
  • Of de lichaamslengte een rol speelt, en grote mannen een langere penis hebben, is niet helemaal zeker. Wel zou er een omgekeerd verband bestaan tussen de lichaamsomvang en de penislengte: dikkere mannen met een hoge Body Mass Index (BMI) blijken vaak kortere penissen te hebben.
  • Dat er een relatie zou bestaan tussen de penislengte en de schoenmaat, is een fabeltje. Vermits grote mannen doorgaans ook grotere voeten hebben, is er eventueel onrechtstreeks een verband. Er is wel een correlatie gevonden met de vingerlengte. Hoe langer de (wijs)vingers, hoe groter de kans op een langere penis.
  • Er zijn aanwijzingen dat de gemiddelde penislengte de laatste decennia vermindert – zeker in verhouding tot de toegenomen lichaamslengte – maar die afname is tot nog toe onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.
  • De Amerikaan Jonah Falcon heeft officieel de langste penis ter wereld: 24 centimeter in slappe toestand, 34 centimeter bij erectie, en 16 centimeter in omtrek.

Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?

Lees ook: Kan je je penis breken?

Lees ook: Penisverlenging: wat zijn de verschillende methodes?

Bronnen:
https://wjmh.org
https://wibnet.nl
https://www.centrumvoorurologie.nl

Lees ook: Voorhuidhygiëne: hoe was ik mijn penis?


Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram