Kan je je penis breken?

dossier

Een penis heeft geen bot, dus in principe kan je je penis niet breken. Toch bestaat er zoiets als een penisbreuk. Hoe kan je een penisbreuk oplopen, en moet je dan naar de dokter? Een woordje uitleg.

Lees ook: Hoe groot is een ‘normale’ penis?

Wat is een penisbreuk?

123_erectie_probleem_man_seks_2020.jpg
Zoals hierboven vermeld, kan een penis niet echt breken gezien er geen bot in zit. Eigenlijk gaat het om een scheur van de witachtige teelbalschede (tunica albuginea), het kapsel rond de zwellichamen van de penis. Dat bestaat uit stevig bindweefsel dat het bloed goed in de penis houdt en de penis voldoende stijf houdt wanneer de zwellichamen vol lopen. Wanneer een penis in erectie een klap of duw krijgt, kan dit bindweefsel met een krakend geluid 'barsten'.

Lees ook: Micropenis: wanneer is de penis te klein?

Hoe ontstaat een penisbreuk?

Een penisbreuk is een incident dat typisch voorkomt bij het vrijen. In plaats van binnen te dringen in de vagina, stoot de penis tegen het schaambeen of de bilnaad van de partner en plooit hij in tweeën. Dat zorgt voor hevige pijn en er vormt zich een blauwe plek op het penisoppervlak. Op het ogenblik van de breuk is meestal een duidelijk krakend of scheurend geluid hoorbaar. 

Lees ook: Wat zijn de erogene zones bij mannen en vrouwen?

Risico's voor een penisbreuk

  • Uit onderzoek blijkt dat een penisbreuk meer voorkomt bij mannen die vreemdgaan. Uit onderzoek in de Verenigde Staten bleek bijvoorbeeld dat vijftig procent van de mannen die de uroloog raadpleegden voor een penisbreuk, de penisbreuk te hebben opgelopen tijdens een buitenechtelijke vrijpartij.
  • Penisbreuken zouden ook meer voorkomen bij seks op ongewone plaatsen zoals de badkamer, werkplek of auto.
  • Zowat de helft van de penisbreuken zou optreden wanneer de vrouw bovenop de man zit. Het tweede meest gevaarlijke standje is de zogenaamde 'doggy style', waarbij de vrouw op de knieën zit en de man langs achter penetreert. Het derde gevaarlijke standje is de missionarishouding. Dat blijkt uit onderzoek in Brazilië gepubliceerd in het tijdschrift Advances in Urology. 

Lees ook: Onenightstands: spijt houdt ons niet tegen om het nog eens te doen

Mogelijke gevolgen van een penisbreuk

Als je denkt een penisbreuk te hebben opgelopen, moet je meteen een arts raadplegen. De gevolgen kunnen namelijk ernstig zijn: extreme kromming van de penis, pijn bij het plassen en erectiestoornissen

Lees ook: Penis tussen ritssluiting: wat kunt u doen?

Hoe wordt een penisbreuk behandeld?

De kapselscheur moet meestal gehecht worden. Tijdens de eerste twee weken moet je geneesmiddelen nemen die de erectie verhinderen. Na een dergelijke ingreep geneest een penisbreuk in de overgrote meerderheid van de gevallen zonder blijvend letsel. Zonder operatie zouden er in meer dan de helft van de gevallen blijvende erectiestoornissen optreden.

Lees ook: 11 oorzaken voor klachten aan de teelballen en hoe behandelen

Bronnen:
www.mayoclinic.org
www.cornellurology.com
https://www.gezondheidsnet.nl
https://onlinelibrary.wiley.com
https://www.nature.com


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram