Onenightstands: spijt houdt ons niet tegen om het nog eens te doen

unspl-couple-bed-sex-6-5-21.jpg

nieuws Uit een onderzoek naar onenightstands blijkt dat mannen vooral spijt hebben als ze de kans niet hebben gegrepen, terwijl vrouwen eerder spijt hebben nadat ze ermee instemden. In elk geval: de spijt weerhoudt ons niet om daarna nóg eens casual seks te hebben.

Spijt vs lust
Noorse wetenschappers kwamen tot die conclusie na een dubbele vragenronde van een panel van 621 jongvolwassenen. Tijdens de eerste rondvraag polste het team naar de spijtgevoelens, en 4,5 maanden later werd gevraagd of ze intussen nog onenightstands hadden. Zo ontdekten ze dat spijt ons niet tegenhoudt om nog eens hetzelfde te doen, en dat is opmerkelijk, want op andere vlakken leren we wél uit onze gevoelens. Als we bijvoorbeeld walgen van voedsel, eten we niet verder uit schrik voor infecties. Angst helpt ons dan weer om gevaarlijke situaties te vermijden. Je zou dus denken dat spijt ons behoedt om nog eens hetzelfde te doen en toch is dat niet het geval. Spijtgevoelens zijn minder sterk dan lustgevoelens, besluiten de onderzoekers. 

Lees ook: De impact van de coronacrisis op ons seksleven

Mannen vs vrouwen
Het onderzoek toonde ook aan dat vrouwen zich iets vaker schuldig voelen dan mannen na een onenightstand. Vrouwen maken zich vooral zorgen over een mogelijke zwangerschap, soa's en het krijgen van een slechte reputatie, maar volgens het team kan ook de evolutie een rol spelen. Mannen en vrouwen hebben een andere houding tegenover seks, klinkt het. Theoretisch gezien kunnen mannen duizenden kinderen opwekken, wat in het verleden ervoor zorgde dat genoeg kinderen overleefden om voor nageslacht te zorgen. Volgens de onderzoekers heeft dat ertoe geleid dat veel mannen zich alleen zorgen maken over het aantal seksuele kansen dat ze krijgen. Vrouwen zijn echter meer gericht op kwaliteitspartners.

Lees ook: Is masturberen (ab)normaal of (on)gezond?

bron: Evolutionary Psychology (https://journals.sagepub.com/home/evp)

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram