- nieuws6 tips om je kind te helpen een positief lichaamsbeeld op te bouwen
- dossierHandleiding voor hippe mama’s
- nieuwsDe driftbuien van je peuter kun je in de volgende categorieën onderverdelen
- nieuwsWaarom je kind omkopen geen goed idee is
- nieuws5 manieren om Halloween te vieren zonder je peuter bang te maken
Is masturberen (ab)normaal of (on)gezond?

dossier
1. Masturbeert iedereen?
2. Is masturberen vooral een mannenzaak?
3. Is masturbatie bij kinderen (ab)normaal?
4. Is masturbatie schadelijk?
Lees ook: Sexting: onschuldig of niet?

6. Is masturbatie gezond?
Masturbatie heeft mogelijks een aantal positieve gezondheidseffecten.
• Het ontspant, vermindert stress en helpt bij het inslapen.
• Het versterkt mogelijks de bekkenbodemspieren en het zorgt voor een goede doorbloeding van het lichaam en vooral de onderbuik.
• Het kan helpen tegen menstruatiepijn.
• Het versterkt je immuunsysteem: na een orgasme ligt het aantal infectiewerende cellen in het bloed tot 20% hoger. Ook verlaagt het je bloeddruk en beschermt je zo tegen hartaandoeningen.
• De kans op prostaatkanker op latere leeftijd zou lager liggen bij mannen die op jongere leeftijd regelmatig masturberen.
7. Hoe reageer je als je kind masturbeert?
Masturbatie of zelfbevrediging hoort bij de ontdekking van het eigen lichaam. Het is een goede voorbereiding op een latere seksuele ervaring. Als het veilig gebeurt (niet met voorwerpen die de geslachtsdelen kunnen kwetsen bijvoorbeeld) en op een plek waar anderen geen gedwongen getuige zijn, is er niets om je als ouder zorgen over te maken. Je moet er wel voor zorgen dat je kind begrijpt dat het in sommige situaties wel kan en in andere situaties niet.
• Het kind moet leren dat openlijke seksualiteit niet aanvaardbaar is en dat men in het openbaar niet met de genitalia speelt of masturbeert. Ook als het masturberen zo dwangmatig is, dat het een hindernis vormt in het spel van het kind, is het verstandig het zoveel mogelijk af te remmen.
• Je kan je kind proberen af te leiden wanneer je ziet dat het wil masturberen. Probeer het vooral met spel of positieve aandacht af te leiden en bij voorkeur met een activiteit waarbij de masturbeerhouding niet mogelijk is. Als het kind eenmaal bezig is met masturberen, wordt het moeilijker om het te stoppen en zal het boos reageren.
• Masturbatie bij jonge kinderen kan soms een signaal van seksueel misbruik zijn. Het seksueel misbruik is dan de reden dat het kind ontdekt heeft dat het aanraken van de genitalia een prettig gevoel geeft. Zijn er andere signalen dat je kind wellicht seksueel misbruikt wordt? Als dat zo is, praat er dan met je huisarts over.
8. Kan je te veel masturberen?
In principe niet. Maar als je je dagelijks driemaal afzondert om te masturberen, dan zal dit meestal de kwaliteit van de bevrediging niet ten goede komen. Bij sommige kinderen is sprake van dwangmatig, erg veel en heftig masturberen. Het kan uitgroeien tot een obsessie waarmee ze een groot deel van de dag bezig zijn. Het kan belemmerend werken op de emotionele en sociale ontwikkeling, net zoals dwangmatig duimen. Het kind sluit zich daarbij af van de buitenwereld en komt nauwelijks meer tot spel toe.
Bij dwangmatig masturberen moet men nagaan of het kind een reden heeft om zich zoveel van de omgeving af te sluiten en ‘uit de werkelijkheid te ontsnappen’. Als er veel spanningen binnen het gezin zijn, kan dat bijvoorbeeld een rol spelen. Als ouders een drie- of vierjarig kind dat excessief masturbeert, proberen te stoppen, kan het kind een woedeaanval krijgen. Het kind wil dan meestal met rust gelaten worden. Op de leeftijd van zes jaar stopt de overmatige masturbatie meestal en heeft het kind het sociale vermogen ontwikkeld om niet meer in het openbaar te masturberen. Kinderen met een slecht inzicht in sociale situaties, zoals autistische en zwakbegaafde kinderen, gaan vaak door met excessief masturberen, ook in het openbaar.
Lees ook: Zorgen over de lengte van de penis
9. Is elkaar masturberen fout?
10. Kan je door masturberen een SOA krijgen?
11. Is masturberen (ab)normaal als je een relatie hebt?
Partners hebben ook niet altijd op hetzelfde moment (of niet even vaak) zin in seks. Masturbatie dient dan niet als substituut, maar als een ondersteunende functie van het seksleven. Het kan een welgekomen aanvulling vormen op een gewoon seksueel leven. De man kan er bijvoorbeeld zijn fantasieën in kwijt waarmee hij bij zijn vrouw niet terechtkan. Hoe open je hierover bent tegen je partner, hangt af van de relatie die jullie hebben. Hou er rekening mee dat het voor veel mensen een moeilijk gespreksonderwerp blijft. Ook al weten ze dat het eigenlijk normaal is.
Lees ook: 11 oorzaken van vaginale jeuk
Bronnen:
www.allesoverseks.be
www.seksualiteit.be
www.mannenseks.be/seks/technieken/masturberen