Is masturberen (ab)normaal of (on)gezond?

123-man-ondergoed-seksualiteit-penis-04-18.jpg

dossier

Vandaag gelooft vrijwel niemand nog dat men van masturberen doof wordt, acne krijgt of onvruchtbaar wordt. Toch denken sommige mensen nog altijd dat masturberen ongezond is, een seksuele afwijking zou zijn of een normale (seksuele) relatie in de weg zou staan. Uit onderzoek blijkt dat zowat 10% van de jongeren er eerder negatief tegenover staat. Ouders maken zich soms zorgen wanneer ze merken dat hun kind masturbeert, terwijl dat een normale eerste stap is in de seksuele evolutie.
We zetten hier een aantal misverstanden en feiten over masturbatie op een rijtje.
1. Masturbeert iedereen?
Ja, of toch bijna iedereen. Uit onderzoek blijkt dat ± 95 procent van de mannen en ± 80 procent van de vrouwen regelmatig masturbeert. Volgens het Vlaamse Sexpert-onderzoek uit 2013 masturberen mannen één tot meerdere keren per week, vrouwen één tot meerdere keren per maand. Ook binnen een relatie is masturbatie heel gewoon.
2. Is masturberen vooral een mannenzaak?
Jongens masturberen meer dan meisjes en ze beginnen er doorgaans ook iets vroeger mee. Onderzoek in Nederland bij 14- tot 15-jarigen vond bij jongens een percentage van 68% dat aangaf te masturberen, terwijl dit percentage bij meisjes 31% bedroeg.

Op latere leeftijd zijn er waarschijnlijk ongeveer evenveel mannen als vrouwen die haast nooit masturberen of die het frequent doen.
3. Is masturbatie bij kinderen (ab)normaal?
Er is niets verkeerd mee dat jouw kind af en toe masturbeert. Onderzoek toont aan dat masturbatie een normaal onderdeel is van de seksuele ontwikkeling van kinderen. Kinderen beginnen gemiddeld rond de leeftijd van 12 jaar met masturberen, maar veel kinderen zeggen ook dat ze dit al eerder deden. Jongens beginnen vaak met masturberen rond het begin van de puberteit, terwijl bij meisjes de spreiding over de leeftijd groter is. Als je er later aan begonnen bent, hoef je niet te denken dat je abnormaal bent.

Ook jongere kinderen doen het. Uit onderzoek blijkt dat 10% van de kinderen tussen de 4 tot 10 jaar  masturbeert. Zelfs op jongere leeftijd komt het geregeld voor. Alle baby's betasten hun geslachtsorgaan. Jongetjes doen het wat vaker. Vroeg of laat merkt iedere baby dat het vasthouden van zijn/haar geslachtsdelen een plezierig gevoel geeft. Dit valt eerder onder de verkenning van het eigen lichaam dan onder masturbatie.
4. Is masturbatie schadelijk?
Er bestaat geen enkel bewijs dat masturbatie fysiek of mentaal schadelijk zou zijn. Je krijgt er geen acne van, wordt er niet doof van, krijgt er geen epilepsie van, de geslachtsorganen worden er niet door vervormd en verslijten er ook niet sneller door. Je wordt er niet impotent of frigide van, het vermindert de spermaproductie niet, enzovoorts. Bij volwassenen geldt masturbatie als een veilige seksuele activiteit. Het kan zelfs helpen om meer vertrouwd te raken met het eigen lichaam en de eigen seksuele responsen. Anderzijds is het ook geen 'must': als je er geen behoefte aan hebt, dan is dat ook perfect oké.

Ook bij jonge kinderen is masturbatie niet schadelijk, noch lichamelijk, noch geestelijk. Het valt uitzonderlijk wel voor dat de genitaliën infecteren, als ze vaak betast worden met vieze handen. Door veelvuldig wrijven kan de huid rood en geïrriteerd raken. 

Lees ook: Sexting: onschuldig of niet?

123-vrondergoed-seksualiteit--04-18.jpg
6. Is masturbatie gezond? 

Masturbatie heeft mogelijks een aantal positieve gezondheidseffecten.

• Het ontspant, vermindert stress en helpt bij het inslapen.

• Het versterkt mogelijks de bekkenbodemspieren en het zorgt voor een goede doorbloeding van het lichaam en vooral de onderbuik.

• Het kan helpen tegen menstruatiepijn

• Het versterkt je immuunsysteem: na een orgasme ligt het aantal infectiewerende cellen in het bloed tot 20% hoger. Ook verlaagt het je bloeddruk en beschermt je zo tegen hartaandoeningen.

• De kans op prostaatkanker op latere leeftijd zou lager liggen bij mannen die op jongere leeftijd regelmatig masturberen. 

7. Hoe reageer je als je kind masturbeert? 

Masturbatie of zelfbevrediging hoort bij de ontdekking van het eigen lichaam. Het is een goede voorbereiding op een latere seksuele ervaring. Als het veilig gebeurt (niet met voorwerpen die de geslachtsdelen kunnen kwetsen bijvoorbeeld) en op een plek waar anderen geen gedwongen getuige zijn, is er niets om je als ouder zorgen over te maken. Je moet er wel voor zorgen dat je kind begrijpt dat het in sommige situaties wel kan en in andere situaties niet.

• Het kind moet leren dat openlijke seksualiteit niet aanvaardbaar is en dat men in het openbaar niet met de genitalia speelt of masturbeert. Ook als het masturberen zo dwangmatig is, dat het een hindernis vormt in het spel van het kind, is het verstandig het zoveel mogelijk af te remmen.

• Je kan je kind proberen af te leiden wanneer je ziet dat het wil masturberen. Probeer het vooral met spel of positieve aandacht af te leiden en bij voorkeur met een activiteit waarbij de masturbeerhouding niet mogelijk is. Als het kind eenmaal bezig is met masturberen, wordt het moeilijker om het te stoppen en zal het boos reageren.

• Masturbatie bij jonge kinderen kan soms een signaal van seksueel misbruik zijn. Het seksueel misbruik is dan de reden dat het kind ontdekt heeft dat het aanraken van de genitalia een prettig gevoel geeft. Zijn er andere signalen dat je kind wellicht seksueel misbruikt wordt? Als dat zo is, praat er dan met je huisarts over. 

8. Kan je te veel masturberen? 

In principe niet. Maar als je je dagelijks driemaal afzondert om te masturberen, dan zal dit meestal de kwaliteit van de bevrediging niet ten goede komen. Bij sommige kinderen is sprake van dwangmatig, erg veel en heftig masturberen. Het kan uitgroeien tot een obsessie waarmee ze een groot deel van de dag bezig zijn. Het kan belemmerend werken op de emotionele en sociale ontwikkeling, net zoals dwangmatig duimen. Het kind sluit zich daarbij af van de buitenwereld en komt nauwelijks meer tot spel toe.

Bij dwangmatig masturberen moet men nagaan of het kind een reden heeft om zich zoveel van de omgeving af te sluiten en ‘uit de werkelijkheid te ontsnappen’. Als er veel spanningen binnen het gezin zijn, kan dat bijvoorbeeld een rol spelen. Als ouders een drie- of vierjarig kind dat excessief masturbeert, proberen te stoppen, kan het kind een woedeaanval krijgen. Het kind wil dan meestal met rust gelaten worden. Op de leeftijd van zes jaar stopt de overmatige masturbatie meestal en heeft het kind het sociale vermogen ontwikkeld om niet meer in het openbaar te masturberen. Kinderen met een slecht inzicht in sociale situaties, zoals autistische en zwakbegaafde kinderen, gaan vaak door met excessief masturberen, ook in het openbaar.

Lees ook: Zorgen over de lengte van de penis

 9. Is elkaar masturberen fout? 
Het is niet ongewoon dat kinderen, in het bijzonder jongens, seksuele ervaringen met z'n tweeën of met meer jongens delen. Dit is vooral in de puberteit gebruikelijk. Ongeveer de helft van alle jongens masturbeert samen met een of meerdere kameraadjes. Ze masturberen dan ieder voor zich of ze masturberen elkaar. Meisjes masturberen elkaar niet zo vaak, maar ze vinden het bijvoorbeeld lekker om dicht tegen elkaar aan in hetzelfde bed slapen. Masturbatie is een uitstekend middel om elkaar te leren kennen, om het eigen lichaam en dat van de partner te leren kennen. Elkaar strelen, weten wat de ander fijn vindt, komt de relatie heel zeker ten goede. En het is een aangenaam en ontspannend voorspel als men voor de eerste keer de liefde bedrijft. 
10. Kan je door masturberen een SOA krijgen? 
Masturberen is veilig tegen soa’s. Maar als door vingeren of masturberen sperma, menstruatiebloed of vaginaal vocht in contact komt met de slijmvliezen van de andere, dan bestaat er een klein risico op besmetting met een soa. 
11. Is masturberen (ab)normaal als je een relatie hebt? 
Er is niets fout aan als je binnen een relatie behoefte hebt aan soloseks. Dat is bij veel mensen het geval. Het betekent zeker niet meteen dat er relationeel iets mis is of dat je niet voldoende seksueel bevredigd bent. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de vrouwen die het vaakst masturberen, vrouwen zijn die het meest bevredigende seksueel leven hebben met een partner. Soms ligt de reden om aan soloseks te doen voor de hand, bijvoorbeeld als je partner lange tijd afwezig is. Je kan ook masturberen om je lichaam seksueel beter te leren kennen, om je te ontspannen, om seksuele spanning af te laten...

Partners hebben ook niet altijd op hetzelfde moment (of niet even vaak) zin in seks. Masturbatie dient dan niet als substituut, maar als een ondersteunende functie van het seksleven. Het kan een welgekomen aanvulling vormen op een gewoon seksueel leven. De man kan er bijvoorbeeld zijn fantasieën in kwijt waarmee hij bij zijn vrouw niet terechtkan. Hoe open je hierover bent tegen je partner, hangt af van de relatie die jullie hebben. Hou er rekening mee dat het voor veel mensen een moeilijk gespreksonderwerp blijft. Ook al weten ze dat het eigenlijk normaal is.

Bronnen:
www.allesoverseks.be
www.seksualiteit.be
www.mannenseks.be

Lees ook: 11 oorzaken van vaginale jeuk

Bronnen:
www.allesoverseks.be
www.seksualiteit.be
www.mannenseks.be/seks/technieken/masturberen 


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram