Sexting: onschuldig of niet?

123-vt-gsm-sexting-lippen-09-15.jpg

dossier Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte foto's, filmpjes of berichten. De term is afgeleid van seks en texting. Ondanks de negatieve sfeer rond sexting, zijn er veel mensen die aan sexting doen. En zeker niet alleen jongeren.

Grensoverschrijdend
Sommigen beschouwen sexting als niets meer dan een moderne vorm van flirten, terwijl anderen het grensoverschrijdend vinden. Dat is effectief zo als jouw beeld wordt doorgestuurd naar derden, als je onder druk gezet wordt om een beeld te sturen en als je ongevraagd naaktbeelden ontvangt. Wederzijdse toestemming is dus heel belangrijk. 

Lees ook: Zorgen over de lengte van de penis

Sexting kan bij volwassenen een meerwaarde zijn voor de relatie en het seksleven. Ze weten welke gevolgen het kan hebben als ze naaktbeelden versturen, wat bij jongeren vaak niet het geval is. Onderzoek en media spitsen zich dan ook meer toe op sexting bij jongeren, om een beter beeld te krijgen van wat zich (vaak onder de radar) afspeelt en om ze bewust te maken van de mogelijke risico’s.  
Middelbaar
Zo blijkt uit onderzoek dat sexting opvallend meer voorkomt vanaf het derde middelbaar. Adolescenten (14-17 jaar) zijn al meer geïnteresseerd in seks, en hebben ook meer toegang tot internet en sociale media. Meestal past sexting bij het normale seksuele experimenteergedrag van jongeren binnen een relatie, slechts een aantal doet dit ook met iemand die ze enkel online kennen of volstrekte vreemden.
Lagere school
Opmerkelijk is dat 10% van de leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar al eens een ‘sexy foto’ van zichzelf verstuurde, dat is daarom niet per se een naaktfoto, en 18% al eens zo eentje ontving. Dat wijst erop dat de foto’s worden doorgestuurd. Experts raden leraren, begeleiders en ouders dan ook aan om al in de lagere school over sexting en het belang van wederzijdse toestemming te praten.

Lees ook: 19 tips voor veilige sexting en cyberseks

Risico’s
In een recent onderzoek vertelde een kwart van de bevraagde middelbare scholieren dat hun privacy geschonden werd na het versturen van een sext. Vooral meisjes lopen reputatieschade op als er een foto van hen uitlekt. Ze worden door andere meisjes eerder bekritiseerd, terwijl jongens elkaar vooral stoer vinden als ze aan sexting doen. 
Wetgeving
In België is het verboden om seksueel getinte beelden te delen, je breekt zo onder andere het auteursrecht en de privacywet, maar het is niet altijd duidelijk welke regels gelden voor communicatie via sociale media. Zo is Facebook onderworpen aan de Amerikaanse wetgeving, maar kunnen minderjarigen volgens de letter van onze wet geen contract afsluiten. Bewustmakingscampagnes zijn dan ook heel belangrijk. Tijdens de Week van de Lentekriebels, die van 8 tot 12 maart 2021 loopt, geven leraren over heel Vlaanderen hun leerlingen relationele en seksuele vorming. Daarbij komt ook sexting aan bod.

Bronnen:
https://www.sensoa.be
https://www.childfocus.be
https://sense.info
https://sextingopschool.mediawijs.be

Lees ook: Praten over seks

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram