Micropenis: wanneer is de penis te klein?

In dit artikel
Micropenis: wanneer is de penis te klein?

dossier

Is de lengte van mijn penis 'normaal'? Is hij te klein in vergelijking met anderen, in rust of in erectie? Veel mannen stellen deze vraag, maar hun bezorgdheid is meestal onterecht. Wanneer kunnen we echt over een micropenis praten?

Het is moeilijk te schatten hoeveel mannen daadwerkelijk een micropenis hebben. Wat we wel weten, is dat urologen vaak deze vraag krijgen, meestal ongegrond.

Lees ook: Hoe groot is een ‘normale’ penis?

Verstoringen in de ontwikkeling van het embryo

In de meeste gevallen wordt een micropenis bij de geboorte vastgesteld, en ontstaat het probleem al in de baarmoeder. De ontwikkeling van het mannelijk genitaal stelsel begint aan het einde van het eerste zwangerschapstrimester. In de achtste week beginnen de testikels testosteron te produceren en in de twaalfde week wordt de penis gevormd die in de daaropvolgende maanden blijft groeien. De ontwikkeling van geslachtskenmerken gaat door na de geboorte, onder invloed van androgene hormonen.

Een micropenis is meestal het gevolg van verstoringen in een van deze stadia. Wanneer het duidelijk is dat een kind een micropenis heeft, moet men naast de klinische observatie uitgebreide onderzoeken uitvoeren: hormoonmetingen, echografie van het bekken, MRI van de hersenen, enz. Daardoor kan men de micropenis linken aan een onderliggende aandoening (teelbalinsufficiëntie, hypofyse-insufficiëntie, meervoudige deficiënties, enz.).

Lees ook: 11 oorzaken voor klachten aan de teelballen en hoe behandelen

Vooral psychologische gevolgen

De belangrijkste stap in de diagnose is het meten van de penislengte. Die meting moet op de dorsale zijde gebeuren (tegenover de testikels) van de penis in rust, terwijl men hem in tractie houdt, maar uiteraard niet te ver uitrekt. Er wordt rekening gehouden met de afstand tussen de basis (die men eerst vrijmaakt van het onderbuikvet) en de top van de ontblote eikel. De meting wordt vergeleken met de gemiddelde grootte voor de leeftijd en zo bepaalt men of er sprake is van een micropenis.

  • < 2,5 cm bij de geboorte (bij een voldragen kind)
  • < 2,6 cm op 1 jaar
  • < 3,5 cm op 5 jaar
  • < 3,8 cm op 10 jaar
  • < 4 cm in rust in de puberteit en op volwassen leeftijd
  • < 8 cm in erectie op volwassen leeftijd

Tijdens het onderzoek is het nuttig om te kijken naar afwijkingen, zoals van de urinewegen of de kromming van de penis. Een micropenis is niet noodzakelijk nadelig voor de erectie- en de urinefunctie, maar geeft wel aanleiding tot duidelijke relationele en psychologische problemen.

De behandeling is in eerste instantie medisch en bestaat uit testosteroninjecties. Men is momenteel bezig met het gebruik van testosteroncrème bij kinderen onder de 8 jaar, met veelbelovende resultaten. Op oudere leeftijd kan een penisreconstructie ("penisverlenging") een optie zijn. Men wil wel benadrukken dat veel mannen die denken dat hun penis te klein is, een perfect gemiddelde lengte hebben. Dat is ook uit verschillende enquêtes gebleken.


Bronnen:
https://www.statpearls.com
https://www.jim.fr
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram