8 weken zwanger

In dit artikel
8 weken zwanger

dossier Deze week eindigt jouw tweede zwangerschapsmaand. De kans is groot dat je nu heel wat last hebt van allerlei zwangerschapsongemakken.

Gelukkig verdwijnen die stilaan na het eerste trimester. Ook kunnen er allerlei huidveranderingen optreden waardoor je gevoeliger wordt voor zonlicht en/of last kan hebben van jeuk of uitslag.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de eerste zwangerschapscontrole?

Mama tijdens week 8

Indien je eerste zwangerschapscontrole nog niet gebeurd is, dan dan raadpleeg je in de loop van deze of de komende weken het best je vroedvrouw of (huis)arts. Tijdens dit onderzoek zal een zwangerschapsdossier worden opgemaakt met alle gegevens over de gezondheid en leefgewoonten van jezelf en je partner. Je dokter zal ook een aantal onderzoeken doen om mogelijke gezondheidsproblemen op te sporen die een invloed kunnen hebben op je zwangerschap.

unsplash_koppel_bed_knuffel_relatie.jpg

Er kan nu geen enkele twijfel meer bestaan over je zwangerschap.

  • Misschien merk je al dat je buik wat begint uit te zetten, al zal je partner dat nog niet direct zien.
  • Je baarmoeder groeit nu erg snel en heeft ongeveer de grootte van een pompelmoes. Voor de zwangerschap meet je baarmoeder ongeveer 7,5 cm en weegt ze ongeveer 40 à 50 g. Rond de 20ste zwangerschapsweek zal ze ongeveer 700 g wegen. In de loop van de tweede helft van de zwangerschap gebeurt de toename van het uterusvolume meer door uitrekking. Deze uitrekking gaat gepaard met groei van de baby. Op 30 weken weegt de baarmoeder ongeveer 850 g en op 40 weken ongeveer 900 g.
  • Door versterkte doorbloeding en vocht zijn je borsten meer gespannen. Er stapelt zich vocht op in het bindweefsel, het volume klierweefsel neemt toe en het vetweefsel neemt af.
  • Het kan zijn dat je af en toe nog wat bloed verliest. Dit kan oud bloed zijn, van de innesteling enkele weken geleden. Oud bloed ziet er bruiner uit dan nieuw (rood) bloed. Vaak gaat het dan om enkele druppeltjes bloed. Als je meer bloed verliest, neem je best contact op met je huisarts of gynaecoloog, zeker wanneer je ook buikpijn hebt. Dat zou kunnen wijzen op een (nakende) miskraam.
  • Tijdens de eerste drie maanden hebben veel vrouwen minder zin in seks, vooral bij een eerste zwangerschap. Daarin spelen verschillende factoren: hormonale veranderingen, vermoeidheid, misselijkheid, schrik om de baby te kwetsen… De behoefte aan intimiteit en tederheid blijft wel bestaan en kan zelfs sterker zijn.

Lees ook: Een innestelingsbloeding als symptoom van een zwangerschap

Zwangerschapsongemakken

Als je er nog geen last van hebt, dan kunnen nu allerlei zwangerschapsongemakken en -kwaaltjes opduiken: misselijkheid, eetbuien en vreemde eetgewoonten, emoties- en stemmingsveranderingen, vaak moeten plassen, vermoeidheid… Deze kunnen erg vervelend zijn, maar de meeste daarvan worden vanaf het tweede trimester wat minder.

  • Neusbloedingen zijn een veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap en kunnen al heel vroeg verschijnen. Bij sommige vrouwen is het zelfs een van de eerste zwangerschapssymptomen.
  • Omdat je darmen onder invloed van het hormoon progesteron tijdens de zwangerschap trager werken, kan je al vroeg in de zwangerschap last krijgen van harde stoelgang en/of verstopping. Dit kan ook het krijgen van aambeien in de hand werken.
  • Vermoeidheid komt vooral voor in de eerste maanden en tijdens de laatste weken van de zwangerschap. Je zou bij wijze van spreken overal en op elk tijdstip kunnen slapen, zelfs als je de hele nacht hebt doorgeslapen. Je voelt je misschien ook regelmatig futloos. In het begin komt het meestal door de hormonale veranderingen en omdat je misschien minder goed slaapt. Later door de toename in gewicht, emotionele spanningen en slaapproblemen. Eigenlijk is er maar één advies: geef toe aan de vermoeidheid. Ga ´s avonds eerder naar bed‚ doe een middagdutje en neem niet teveel hooi op je vork.

unsplash_vrouw_bloemen_slaap_rust.jpg

  • Heb je last van duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn of ben je snel kortademig? Dan kan het zijn dat je lijdt aan bloedarmoede. Dat betekent dat er te weinig rode bloedcellen in je bloed zitten of dat de rode bloedcellen niet goed werken. Bloedarmoede tijdens de zwangerschap komt meestal voor door een tekort aan ijzer of foliumzuur.
  • Ook kunnen er allerlei huidveranderingen optreden waardoor je gevoeliger wordt voor zonlicht en/of last kunt hebben van jeuk of uitslag. Reeds bestaande huidziekten, zoals eczeem of psoriasis, kunnen tijdens de zwangerschap verergeren of net minder ernstig worden. Meestal zijn deze huidveranderingen en huidziekten eerder vervelend dan schadelijk en verdwijnen ze meestal ook weer spontaan na de bevalling. Sommige ervan kunnen echter wel ernstig zijn en sommige kunnen ook na de zwangerschap in meerdere of mindere mate blijven bestaan. Daarom moet een jeukende huiduitslag tijdens de zwangerschap altijd verder onderzocht worden.

Je baby tijdens week 8

Het embryo is nu tussen 1 en 2 cm groot en weegt ongeveer 1 gram.

  • De hersenaanleg gaat onverminderd verder en het hoofdje krijgt een wat rondere vorm. Het hoofdje beslaat ongeveer een derde van de totale grote van het embryo.
  • Het bloedvatenstelsel en zenuwstelsel hebben zich verder ontwikkeld.
  • Alle organen zijn vanaf nu aanwezig. Ze kunnen echter nog niet functioneren. Ook de ingewanden beginnen te groeien.
  • De vingertjes en teentjes zitten niet meer aan elkaar vergroeid, maar zijn los van elkaar gekomen. Deze week beginnen de botten te verbenen. Ze worden harder en dus minder flexibel. De spieren beginnen te werken. De foetus kan armen en benen een beetje bewegen.
  • Het oog ligt nog in een diepe holte, maar de pupil is al aanwezig en de oogleden zijn gevormd. De oogleden sluiten over de oogjes en zullen tot een zwangerschapsduur van 24 weken gesloten blijven.
  • De geslachtelijke ontwikkeling zet zich verder. Het is in deze fase nog wel slecht te zien of je baby een jongen of meisje is.
  • Het embryo zweeft nu vrij rond in het vruchtwater. De enige verbinding die het heeft is de navelstreng die het embryo met de moeder verbindt.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram